Какво означават тези думи на български език?

0
думи на български език
А вие знаете ли какво означават тези думи на български език?

Преди време си направихме труда да сглобим определени думи на български език, които са диалектни, жаргонни или чуждици, в общ текст. Получи се една забавна бъркотия, която отново можете да прочетете тук.

Със следващия тест отново искаме да ви позабавляваме с тези фантастични на първо четене думи от различни части на страната ни. Този път обаче си поставяме едновременно с това и цел поне малко да ви затрудним. Убедени сме, че сред нашите читатели има не един и двама, които ще отговорят правилно на всички въпроси в теста. Но тъй като самите ние в екипа научихме много, подготвяйки го, надяваме се, че и сред вас ще има такива (като нас), на които ще им е приятно да научат нещо ново.

Отгатнете значението на 15 познати и не толкова познати думи на български език:

С този тест искаме преди всичко да ви позабавляваме, проверявайки знанията си по български език.

За да попълните теста е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Те всички имат само един правилен отговор. След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да го повторите, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


И преди сме засягали темата за богатството на българския език. Убедени сме освен това, че езиковото богатство е едно от многото, които притежаваме и за жалост не използваме пълноценно. Защото днес все повече българи говорят с все по-оскъден речник. Все по-агресивно навлизат купища чуждици, които изместват хубави български думи заради т.нар. корпоративна култура например. Все по-често маниерничим в езика, имитирайки начетеност.

Няма какво да се лъжем – част от очарованието на речта ни е отразеното в нея минало, през което са преминали чужди племена и народи. А ние сме останали, взели сме по нещичко от тях, обогатили сме се и в същото време сме запазили самобитността и уникалността си. Даже жаргонното говорене дава цвят и особен вкус на българския ни езиков тюрлю-гювеч. И няма лошо да запазим колкото се може повече от неговата специфика.


Ако искате да прочетете още по темата вижте:

20 култови турцизми в българския език

20 начина да ви обиди врачанин и да не разберете

Съвременният език: Корпоративен булшит


Ако писането е и ваша страст, ще се радваме да ви видим и в групата ни във Фейсбук – Да пишем правилно на български език

Отговор