Проверете своето ниво на владеене на български език

Определете своето ниво на владеене на български език.
Определете своето ниво на владеене на български език.

Всички знаят поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Но, за да оценят ума ви подобаващо, трябва да го представите в подходяща опаковка. А опаковката – това е нашият език. Предлагаме ви да направите кратък тест, за да определите своето ниво на владеене на българския и луксозността на опаковката, която сте в състояние да предложите.

Какво е вашето ниво на владеене на български език?

 

Всички знаят поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Но за да оценят ума ви подобаващо, трябва да го представите в подходяща опаковка. А опаковката – това е нашият език. Предлагаме ви да направите кратък тест, за да определите своето ниво на владеене на българския и луксозността на опаковката, която сте в състояние да предложите.

 


За да попълните теста е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Те всички имат само един правилен отговор. След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да го повторите, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


ниво на владеене на българския езикСигурни сме, че сред нашите читатели има не един и двама, които са отговорили правилно на всички въпроси в теста. Надяваме се също, че ще има такива, на които ще им е приятно да научат нещо ново.

И преди сме засягали темата за богатството на българския език. Убедени сме освен това, че езиковото богатство е едно от многото, които притежаваме и за жалост не използваме пълноценно. Защото днес все повече българи говорят с все по-оскъден речник. Все по-агресивно навлизат купища чуждици, които изместват хубави български думи заради т.нар. корпоративна култура например. Все по-често маниерничим в езика, имитирайки начетеност.

Ако искате да проверите и по друг начин езиковата си култура – направете и теста, в който трябва да се отгатне значението на 15 познати и не толкова познати думи на български език. Сещате ли се какво е джуруляк? А кюскалец? За шанец и лахналък чували ли сте?


Ако писането е и ваша страст, ще се радваме да ви видим и в групата ни във Фейсбук – Да пишем правилно на български език

СПОДЕЛИ
Предишна статияПоследната голяма военна победа на България
Следваща статияРичард Чембърлейн: Живот назаем
Миглена Иванова
Като истински представител на зодията Стрелец страстно обичам пътешествията – из затънтените кътчета на България или Западните покрайнини, екзотични страни, софийските улици и дебрите на човешката душевност. Добронамереност и честност – това са качествата, които не само най-много ценя в хората, но дори и аз самата се стремя да прилагам в живота и работата си. Интересно ми е да откривам най-невероятни и вдъхновяващи истории на неочаквани места и да ги споделям с хората. Така се опитвам да дам моя принос в превръщането на света в едно по-уютно място за живеене.

13 КОМЕНТАРА

 1. Деветка??? Ама вие сериозно ли???

  Предполагам, че вече и “десЯтка” не е правилно, а “десЕтка”!

  След това какво следва “нЯкой” става “нЕкой”?

  Шопския диалект е много чаровен, признавам, но да го направим стандарт е идиотщина!

  Феодалите в БАН верно се занимават само с тъпизми!

 2. Благодаря за полезния тест. Понякога е добре да си припомняме наученото.

 3. Тестът е уникална тъпня! Трябва да се вземе предвид практичната страна, а не изровеното в 9 век преди новата ера значение на средната сричка от ляво на дясно в пряк смисъл на петата дума!

 4. Вероника Лазарова, нЕкой си и Смал, какво му е странното и нелогичното на “деветка” (от девет) и на “десетка” (от десет)?! Какво общо има тука шоплукът?!?! Изумителна логика е тази – вашата! И въобще дали ще се говори на западни диалекти, или на източни – определени за книжовен език не чак толкова отдавна по чисто политически причини – не означава неправилно говорене, а е много често въпрос на избор и на възможност ( тоест да знаеш да ги говориш, кога какво казваш и да е намясто). ГРАМОТНИЯТ НЯМА ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ ТЕСТА! (въпреки, че на мене повече ми харесва “НЕМА” – още повече, че отрицателната частица е НЕ, а не НЯ 🙂 )

  • Юлиана, аз лично нямам нито възражения към теста, нито се считам за най-грамотна. Просто за човек, който иска да учи и попълва пропуски. ВЪПРЕКИ ЧЕ (без запетая преди ЧЕ в този случай) – това ще е един безкраен, доживотен процес, както са казали хората. Коментарът ми беше плод на запълнена дупка в знанието – наистина не знаех (и като че ли не съм имала повод да се замисля), че правилното е ДЕВЕТКА – от девет. Е, вече го зная – което е по-важното (и целта на този тест). Поздрави и усмихната събота! 🙂

   • Вероника Лазарова, наистина думите ми звучат нападателно виждам сега – не съм го търсила нарочно, а просто много се впрягам на темата за словото и речта ни…С това всъщност Ви се извинявам особено, след като прочетох отговора Ви! 🙂 Не се мисля за всезнаеща също. А пък, В СЛУЧАЙ ЧЕ най-накрая окончателно се реши къде ще се слага запетаята – преди самото “че” или всички думи пред него ще се считат за “обстоятелствен съюз”, разбирам, че ще бъдем зарадвани и двете! 🙂 От сърце Ви желая всичко хубаво и аз!

 5. Още нещо: правилно е МЕНЕ, както и ТЕБЕ, а не МЕН и ТЕБ. ; Мисля, че наистина разрушителното върху езика ни е въвеждането на някаква неразбираема за мене граматика, от което се получават някакви безумни словосъчетания ( несъгласуването по род и число на отделните части в изречението например, избягването на определителния член, използването на мъжки род при положение, че си имаме думи в женски, вече пълното пренебрегване на личните местоимения; употребата на “случва се” вместо какво ли не, както и малоумното “случване”!) и пр., и пр. Вече употребата на чуждици за щяло и нещяло Й е най-малкият проблем на нашата родна реч, …омайна, сладка!!!… (Виждам, че е-речникът ми е подчертал като неправилна думата несъгласуването по-горе 🙂 ) Та, за граматиката ми е болката – чуждиците поне не променят структурата и строежа на езика – както и за ударенията, идващи като нови правила от някои източнобългарски диалекти, а именно: дветЕ, тритЕ, съдилищА, блокОве, мостОве, лукЪ, планЪ, тимЪ, кремЪ, хълмЪ… (НЯМА КРАТЪК ЧЛЕН “ъ”, бе, хора! НЕ-МА!); вече стабилно проправящото си път “ново правило” променливото Я в думите да не е променливо(например бял – бяли, пряк – пряки…), което не е от никой диалект, а от споменатото в статията маниерничене и от невежество всъщност.

 6. И аз мислех, че е девятка/ десятка, но като се замисли човек, ние казваме девет, а не девять (руски) и десет, а не десять. Така, че наистина, по-правилното е деветка, десетка. Другото е русизъм.

 7. Синодалните старци от БАН считат за своя задача да изопачават българския език по свой вкус и модел. Сега им се е паднало да нагодят правилата за употреба на официален български език към говора на своите баби и дядовци от софийска област! Използва се следния трик – избира се една българска дума и към нея се прикрепва изопачения ѝ близнак ! Двете думи се обявяват за “дублетни ” форми.След няколко години книжовната българска дума бива изхвърлена на бунището , а на нейно място се мъдри новоизлюпената ! Така имахме “мАсло” (която съвпада и с другите славянски езици) , мина карантинен период в дублетна форма като “маслО” и после стана задължителна за радост и удоволствие на гражданите от софийска област !Останалите български граждани автоматически се оказват неграмотни. Същото става и с друга дума – “вИно” , която на много европейски езици се изговаря с това ударение! Но – синодалните старци с произход от голяма (все още не е узаконено “голЕма”) София вмъкнаха дублетна форма “винО”, и след известно отлежаване ще я обявят за единствена ! Та така “се развива” българският език !

 8. Многу съм ръзучъровън от тая простотия.
  Няк’ви малоумни дърти шопи , решили да ме оценяват.
  Дори думата “СТРАХОТНО” от софийския жаргон е вече официално даже в google преводач

Отговор