Пърси Биш Шели: Провокации, скандали и романтика

0
Пърси Биш Шели
Пърси Биш Шели пише Освободеният Прометей, портрет на Джоузеф Севърн (1845)

Той живее кратко – няма 30 години. Оставя името си в историята на световната литература като един от най-значимите и вълнуващи поети-романтици. И продължава да вълнува след смъртта си дори още по-силно, отколкото е успявал да го прави приживе. Знае се, че Пърси Биш Шели вдъхновява други безспорни таланти като Оскрай Уайлд, Томас Харди, Джордж Бърнард Шоу, Бъртранд Ръсел, Айседора Дънкан… И не само това.

Вижданията му за морала и икономиката според критиците оказват влияние върху Карл Маркс, а се смята, че ранните му творби, в които говори за невъоръжена съпротива, дават импулс на

Лев Толстой и Махатма Ганди

Пърси Шели живее на бързи обороти, екстравагантно, скандално дори. Сред приятелите му са някои от най-важните прогресивно мислещи хора на времето като поета Лорд Байрон и философа Уилям Годуин. А странно или не, мнозина издания по това време отказват да публикуват творбите му поради страх да не бъдат обвинени в богохулство или подтикване към размирици. Сами разбирате колко буден ум има той. Но ако не е така нестандартен, сигурно не би бил толкова специален.

Пърси Биш Шели
Портрет на Пърси Биш Шели (1819)

За музика божествена копнея!
Сърцето ми е зажадняло цвете!
О, нека като вино тя се лее,
потоците на песните пуснете! * (1821)

Пърси Биш Шели се ражда на 4 август 1792 г. в Хоршам, Англия. Той е най-големият законен син на английския депутат сър Тимоти Шели (от вигите). Детството си прекарва у дома. Там получава първото си обучение, а свободното време минава в скитане из горите, лов и риболов.

На 10 постъпва в колеж в западен Лондон. Две години по-късно е преместен в прочутия колеж Итън. Там е постоянно тероризиран от други момчета – книгите и дрехите му са разкъсвани, блъскан и удрян, докато не изпадне в истерия. И така редовно. Така и не намира приятели там.

Дори се сдобива с унизителния прякор Лудия Шели

Както заради крясъците, до които го докарват, така и заради специфичните му интереси. Сред тях – към науката. И този интерес го кара да прави купища щуротии, до голяма степен провокирани от другите момчета. Като това да зарежда ток по бравите на вратите (с машина – предвестник на електростатичните генератори) или да взриви с барут едно от дърветата в двора на колежа.

През 1810 г. е приет в Оксфордския университет. Легендите говорят, че той посещава само една лекция там, но за сметка на това чете в стаята си по цял ден и цяла нощ. По това време публикува първата си готическа новела Застроци, в която изразява атеистичните си виждания. Година по-късно публикува анонимно памфлета Нуждата от атеизъм. Ръководството на колежа му е обезпокоено, разбират кой го е писал и го привикват на разговор. Пърси изобщо не се явява и в крайна сметка е изключен от Оксфорд.

Щуротиите на Пърси Биш Шели не приключват

Само няколко месеца след изключването от Оксфорд, той бяга с приятелка на сестрите си – 16-годишната Хариет Уестбрук, в Шотландия. Женят се и пътуват между Англия, Шотландия и Ирландия, където Пърси призовава за автономия, политически права за католиците и свободно мислене.

Бракът му обаче не върви. И Пърси търси отдушник. Попада под влиянието на философа Уилям Годуин. И не само това – влюбва се в най-малката му дъщеря Мери. Изоставя първата си съпруга Хариет и децата им през 1814 г. и заминава с Мери за Европа – през Франция пеш стигат до Швейцария. Когато се завръщат в Англия, се оказва, че бащата на Мери – Уилям Годуин не признава връзката им и това им навлича поредица от неприятности.

Мери Шели
Мери Шели

С лъчи по устните ти бледни,
любима, вятърът играе.
По твоята коса
скрежи роса.
Ти легнала си и с дихания ледни
небето би могло да те досегне,
когато пожелае. (1815)

През 1816 г. Пърси и Мери отново пътуват до Швейцария, където прекарват известно време в компанията на лорд Джордж Байрон и неговата любима – доведена сестра на Мери. Наемат съседни къщи на Женевското езеро, разхождат се с лодки, пътуват из Алпите. Един на друг двамата великани сред английските поети си влияят дори в творчеството. По това време и Мери започва да пише прочутото си произведение Франкенщайн.

В края на годината Мери и Пърси Биш се завръщат в Англия и най-после се женят. Създават собствен дом, Пърси влиза в литературния кръг на Лей Хънт, запознава се с Джон Хийтс. Продължава да пише

силно провокативни творби

По това време се ражда неговата анти-религиозна поема Лаон и Ситна, в което описва кръвосмесителна връзка. Бързо е изтеглена от пазара, редактирана и публикувана отново под името Бунтът на исляма. Пише и революционни трактати.

През 1818 г. Мери и Пърси Шели отново напускат Англия и се отправят към Италия, където остават до края на живота му. Пътуват между Рим, Ливорно, Флоренция. Губят две от децата си. Раждат се някои от най-прочутите произведения на Пърси Биш – Освободеният Прометей, Маската на анархията, Адонаис, много стихотворения. Планира издаването на списание заедно с Лорд Байрон и поета Лий Хънт.

Поетите на таз земя жестока
са, както би живял хамелеонът,

затворят ли го в пещера подморска,
където само сенките се гонят
Под лъч хамелеонът се променя;
поетът — без любов и слава,
а е тях малцина са удостоени
Защо се чудиме тогава,
че той непостоянен става? (1820)

Пърси Биш Шели
Погребението на Пърси Биш Шели, картина от Луи Едуар Фурние.

През 1822 г. решава да се отдаде на поредната (и последна) страст. Специално за него в Генуа е построена шхуна, с която той тръгва по море. Корабът обаче попада във внезапна буря на 8 юли, скоро след потеглянето си. Никой не оцелява. Тялото на Пърси Биш Шели е изхвърлено на италианския бряг. Мери Шели прибира сърцето му и го пази при себе си до смъртта си. Останките са кремирани и положени в протестантското гробище в Рим.

Когато любовта сърцата слива,
по-твърдото напуска бързо тя;
по-нежното държи немилостива,
за да се гърчи в свойта самота. (1822)

* Превод на стиховете – Илия Люцканов


Вижте още… Време за поезия: Пърси Биш Шели: Нетрайността и Лека нощ

Отговор