Обратно в детството: Най-яките планински пързалки в света

Ето къде се намират най-високата, най-дългата и най-стръмната сред тях...

0
Планинските пързалки-отличници. By Cayambe (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

В планините, и в частност в Алпите, начините да се забавляваш са какви ли не! До абсолютно съвършенство са разработени всякакви видове пързалки и спускания, някои от които освен това са подходящи за ползване през всеки годишен сезон.

Тези пързалки са сбъдната мечта не само за всеки малчуган, но и за родителите му – защото кой не иска да се върне отново в детството?! Било то и за едно супер запомнящо се спускане с алпийска пързалка. А защо не и за повече…

Picswiss_BE-90-23_Sommer-Rodelbahn_Oeschinensee
Огромно удоволствие за малки и големи; By Roland Zumbühl (Picswiss), Arlesheim (Commons:Picswiss project) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Lifebites.bg порови и откри едни от

най-впечатляващите планински пързалки

в света. Те са разположени по цялото земно кълбо -в страни като Австралия, Швейцария, Китай, Германия, Канада, Франция и Нова Зеландия. Най-много обаче са в Америка. Ние подбрахме най-забележителните постижения в категория Яки планински пързалки – които освен всичко останало, са и световни рекордьори.

Най-високата планинска пързалка в света

Това чудо се намира в Гщаад, Швейцария. Надморската височина на старта е 2971 м. Дължината на пистата е около 1 километър, развива се скорост от около 40 км/ч.

Спускането трае около 2 минути и включва завъртане на 520 градуса, страхотни завои, вълни, скокове и мостове! Еха! Това се казва преживяване!

Coaster 3000
Най-високата пързалка в света – Гщаад, Швейцария; Photo credit: Richard Allaway via Foter.com / CC BY

Няма нужда да споменаваме, че гледката от пързалката е фантастична, ако изобщо успеете да я забележите.

Най-стръмната планинска пързалка в света

Разположена е в Мийдерс, Тирол в Австрия. Дължината ú е 2,8 км при денивелация от около 640 м. Развива се скорост от около 42 км/ч.

Вижте запис на спускане по тази тиролска страхотия по-долу и бас държим, че ще ви се прииска и вие да направите едно “кръгче”.

Най-дългата планинска пързалка в света

И тази пързалка се намира в австрийските Алпи – и по-точно в курорта Имст. Дължината ú е над 3,5 км, започва при 1150 м надморска височина и прави денивелация от около 500 м.

Coaster Imst 1
Най-дългата пързалка в света в Имст, Австрия; Photo credit: 1yen via Foter.com / CC BY-NC-SA

Страхотно преживяване за цялото семейство, което ще бележи ваканцията на всички ви с незабравим спомен.


Вижте още: По пътеката на Хайди – забавления за деца в планината


Идва ред и на една пързалка, която в последно време доби

изключителна популярност

в социалните мрежи. Тя се намира в Бернските Алпи в Швейцария. Тя не е носител на някакви рекорди или специални постижения, но е достъпна като цени и изключително забавна. Вижте видеото по-долу, за да придобиете по-добри впечатления от това изключително съоръжение.

 

Отговор