Обратно в детството: Най-яките планински пързалки в света

Ето къде се намират най-високата, най-дългата и най-стръмната сред тях...

Планинските пързалки-отличници. By Cayambe (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

В планините, и в частност в Алпите, начините да се забавляваш са какви ли не! До абсолютно съвършенство са разработени всякакви видове пързалки и спускания, някои от които освен това са подходящи за ползване през всеки годишен сезон.

Тези пързалки са сбъдната мечта не само за всеки малчуган, но и за родителите му – защото кой не иска да се върне отново в детството?! Било то и за едно супер запомнящо се спускане с алпийска пързалка. А защо не и за повече…

Picswiss_BE-90-23_Sommer-Rodelbahn_Oeschinensee
Огромно удоволствие за малки и големи; By Roland Zumbühl (Picswiss), Arlesheim (Commons:Picswiss project) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Lifebites.bg порови и откри едни от

най-впечатляващите планински пързалки

в света. Те са разположени по цялото земно кълбо -в страни като Австралия, Швейцария, Китай, Германия, Канада, Франция и Нова Зеландия. Най-много обаче са в Америка. Ние подбрахме най-забележителните постижения в категория Яки планински пързалки – които освен всичко останало, са и световни рекордьори.

Най-високата планинска пързалка в света

Това чудо се намира в Гщаад, Швейцария. Надморската височина на старта е 2971 м. Дължината на пистата е около 1 километър, развива се скорост от около 40 км/ч.

Спускането трае около 2 минути и включва завъртане на 520 градуса, страхотни завои, вълни, скокове и мостове! Еха! Това се казва преживяване!

Coaster 3000
Най-високата пързалка в света – Гщаад, Швейцария; Photo credit: Richard Allaway via Foter.com / CC BY

Няма нужда да споменаваме, че гледката от пързалката е фантастична, ако изобщо успеете да я забележите.

Най-стръмната планинска пързалка в света

Разположена е в Мийдерс, Тирол в Австрия. Дължината ú е 2,8 км при денивелация от около 640 м. Развива се скорост от около 42 км/ч.

Вижте запис на спускане по тази тиролска страхотия по-долу и бас държим, че ще ви се прииска и вие да направите едно “кръгче”.

Най-дългата планинска пързалка в света

И тази пързалка се намира в австрийските Алпи – и по-точно в курорта Имст. Дължината ú е над 3,5 км, започва при 1150 м надморска височина и прави денивелация от около 500 м.

Coaster Imst 1
Най-дългата пързалка в света в Имст, Австрия; Photo credit: 1yen via Foter.com / CC BY-NC-SA

Страхотно преживяване за цялото семейство, което ще бележи ваканцията на всички ви с незабравим спомен.


Вижте още: По пътеката на Хайди – забавления за деца в планината


Идва ред и на една пързалка, която в последно време доби

изключителна популярност

в социалните мрежи. Тя се намира в Бернските Алпи в Швейцария. Тя не е носител на някакви рекорди или специални постижения, но е достъпна като цени и изключително забавна. Вижте видеото по-долу, за да придобиете по-добри впечатления от това изключително съоръжение.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияТери Крюз и зависимостта към порното
Следваща статияБългария през 1947 г. през обектива на Дейвид Дъглас Дънкан
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор