За шампанското и звездичките във виното

0
шампанското
"Пия звездички..." Уж с тези думи на монаха Дом Периньон се родило шампанското.

Във вселената на виното пенливите (искрящи) вина са отделна слънчева система… Шампанското, пенливото вино от областта Шампан във Франция, е най-ярката звезда на небосклона, но в никакъв случай не единствената“.

Това казват авторите на книгата за виното Вино за начинаещи Ед Макарти и Мери Юинг-Мълиган. Случайно или не, всеки силен оригинал обикновено дава името си на своя вид. Така става и тук – на много места по света

с името шампанско неправилно се обозначава всяко пенливо вино

дори да не е с произход от прочутата област в североизточна Франция. В Lifebites.bg обаче ще ви разкрием малка част от тайните на тази изискана напитка и ще говорим преди всичко за оригинала. А споменатите двама автори ще са основните ни водачи в това пенливо пътуване.

шампанското
В света на пенливите вина шампанското е крал, звезда и тотален фаворит.

Пенливи вина се правят реално навсякъде, където се прави вино. Но няколко района в света са известни с това, че там е основна дейност, а не просто нещо за разнообразие. Начело на списъка разбира се застава Шампан в североизточна Франция, откъдето се твърди, че е произлязло. Освен това са популярни районите на Асти в Италия, долината на Лоара във Франция, североизточна Испания и части от Калифорния, а от по-ново време и такива в Австралия и Южна Африка.


шампанското
Името шампанско е защитено със закон. Photo credit: Thomas Meier-Löpfe via Foter.com / CC BY-NC
В Европа името шампанско е защитено със закон

Могат да го носят само пенливите вина, произведени в тази френска област (източно от Париж) по определени традиции и стандарти. Първият такъв регламент датира от далечната 1891 г. – договорът от Мадрид. Останалите пенливи вина на Стария континент имат други имена – просеко, кава, спуманте, сект и т.н.


Най-прочутото в света пенливо вино безспорно е шампанското. В областта Шампан се смята, че техниката за производството му е достигнала своето съвършенство.

Шампан
Областта Шампан във Франция. Photo credit: epicxero via Foter.com / CC BY-SA

Защо точно Шампан? Това е най-северната лозарска област във Франция. Смята се, че климатът там е буквално на границата на възможното за отглеждане на добро грозде. Зимите са студени, летата меки, но не горещи. Има години, в които гроздето се бори буквално със сетни сили, за да узрее. И неслучайно не всяка година дава реколта, достатъчно добра за производство на шампанско. Затова има години, когато се произвежда реколтово и такива, в които се произвежда нереколтово, т.е. от запаси. Освен това почвите в тази област са варовити и това определено е фактор.


шампанското
Стари изби, вековни традиции… Photo credit: Éole via Foter.com / CC BY-NC-SA

Повечето от водещите изби за шампанско се намират в град Реймс. Това е градът, в който през 1429 г. 17-годишната Жана д’Арк коронясва Шарл VII за крал на Франция. Другият такъв важен град в областта Шампан, където има прочути изби, е Еперне, южно от Реймс. Голяма част от избите са дълбоки и скалисти,

построени още по времето на Римската империя

В тях шампанското отлежава дълги години. А местните хора имат вече стотици години опит в производството и усъвършенстването му.


За рождена дата на шампанското се смята 4 август 1693 г.

Дом Периньон
Дом Периньон – най-прочутото шампанско, носещо името на известния френски монах, смятан за родител на това прекрасно пенливо вино.

А за негов родител се сочи легендарният монах Дом Периньон, дал името си на най-прочутата марка от пенливата напитка. Самият монах ръководел избата в абатството Овил. Истината е, че монахът не е изобретил искрящото вино. Но определено е постигнал много в подобряването на технологията му. Например, усъвършенствал метода за правене на бяло вино от черно грозде. И още – превърнал в изкуство смесването на вина от различно грозде и различни региони.

Уж Дом Периньон бил казал: “Елате да видите – пия звездички“. Не знаем дали е така, но със сигурност това е фраза от първата реклама на шампанско във френския печат от началото на 19 век.


Ед Макарти и Мери Юин-Мълиган посочват, че повечето истинско шампанско се прави от трите основни сорта грозде (два черни и един бял) – пино ноар, пино мьоние и шардоне. Пино ноар придава тяло, структура и дълголетие на сместа, бялото шардоне дава деликатност, свежест и елегантност, а пино мьоние осигурява бързо развитие, цветисти аромати и плодовитост.


Основните консуматори на шампанско в света, логично, са французите. Те изпиват почти два пъти повече от целия останал свят. Следват ги британци и германци, американци, белгийци, швейцарци, италианци.


шампанското
Как да познаем дали шампанското или пенливото вино, което пием, е качествено?

Колко е качествено?

Познавачите лесно (вероятно) се ориентират в качествата на пенливите вина. За мнозинството от нас, които обаче нямат специални познания и умения в тази посока, ще посочим само няколко основни неща, които ще можете да отличите и ще направят преживяването ви с пенливата напитка по-емоционално:

  • Експерти твърдят, че при най-добрите такива вина мехурчетата са малки и се издигат в непрекъснат поток от дъното на чашата. Ако са големи и се движат напосоки, значи виното не е най-високо качество.
  • Колкото е по-добро виното, толкова по-малко агресивни са мехурчетата в устата (т.е. не трябва да напомнят особено на всяка друга газирана напитка, освен ако бутилката не е била съвсем евтина).
  • Накрая доброто шампанско (или друго пенливо вино) не би трябвало да оставя горчив вкус. Това също е показател за невисоко качество.

Лили Боланже
Лили Боланже на колелото си из лозята.

И още нещо за финал. Една от най-известните фигури в света на шампанското е Лили Боланже. Собственик и ръководител на прочутата компания Bollinger след смъртта на съпруга си през 1941 г. Жената, която извежда избата успешно от Втората световна война и я прави един от световните лидери в това направление. Освен това изключително обичана приживе, всеки ден виждана да обикаля лозята с колелото си. През 1961 г. английски репортер я попитал в какви случаи пие шампанско и тя дала най-вдъхновяващия отговор:

“Пия шампанско само, когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания – задължително. Отпивам си, ако не съм гладна и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка – освен ако не съм жадна”.

Авторите на Вино за начинаещи посочват, че Лили Боланже живяла 78 години и очевидно шампанското по никакъв начин не ѝ навредило.

Наздраве!


Вижте още забавни цитати за алкохола

Отговор