За шампанското и звездичките във виното

шампанското
"Пия звездички..." Уж с тези думи на монаха Дом Периньон се родило шампанското.

Във вселената на виното пенливите (искрящи) вина са отделна слънчева система… Шампанското, пенливото вино от областта Шампан във Франция, е най-ярката звезда на небосклона, но в никакъв случай не единствената“.

Това казват авторите на книгата за виното Вино за начинаещи Ед Макарти и Мери Юинг-Мълиган. Случайно или не, всеки силен оригинал обикновено дава името си на своя вид. Така става и тук – на много места по света

с името шампанско неправилно се обозначава всяко пенливо вино

дори да не е с произход от прочутата област в североизточна Франция. В Lifebites.bg обаче ще ви разкрием малка част от тайните на тази изискана напитка и ще говорим преди всичко за оригинала. А споменатите двама автори ще са основните ни водачи в това пенливо пътуване.

шампанското
В света на пенливите вина шампанското е крал, звезда и тотален фаворит.

Пенливи вина се правят реално навсякъде, където се прави вино. Но няколко района в света са известни с това, че там е основна дейност, а не просто нещо за разнообразие. Начело на списъка разбира се застава Шампан в североизточна Франция, откъдето се твърди, че е произлязло. Освен това са популярни районите на Асти в Италия, долината на Лоара във Франция, североизточна Испания и части от Калифорния, а от по-ново време и такива в Австралия и Южна Африка.


шампанското
Името шампанско е защитено със закон. Photo credit: Thomas Meier-Löpfe via Foter.com / CC BY-NC
В Европа името шампанско е защитено със закон

Могат да го носят само пенливите вина, произведени в тази френска област (източно от Париж) по определени традиции и стандарти. Първият такъв регламент датира от далечната 1891 г. – договорът от Мадрид. Останалите пенливи вина на Стария континент имат други имена – просеко, кава, спуманте, сект и т.н.


Най-прочутото в света пенливо вино безспорно е шампанското. В областта Шампан се смята, че техниката за производството му е достигнала своето съвършенство.

Шампан
Областта Шампан във Франция. Photo credit: epicxero via Foter.com / CC BY-SA

Защо точно Шампан? Това е най-северната лозарска област във Франция. Смята се, че климатът там е буквално на границата на възможното за отглеждане на добро грозде. Зимите са студени, летата меки, но не горещи. Има години, в които гроздето се бори буквално със сетни сили, за да узрее. И неслучайно не всяка година дава реколта, достатъчно добра за производство на шампанско. Затова има години, когато се произвежда реколтово и такива, в които се произвежда нереколтово, т.е. от запаси. Освен това почвите в тази област са варовити и това определено е фактор.


шампанското
Стари изби, вековни традиции… Photo credit: Éole via Foter.com / CC BY-NC-SA

Повечето от водещите изби за шампанско се намират в град Реймс. Това е градът, в който през 1429 г. 17-годишната Жана д’Арк коронясва Шарл VII за крал на Франция. Другият такъв важен град в областта Шампан, където има прочути изби, е Еперне, южно от Реймс. Голяма част от избите са дълбоки и скалисти,

построени още по времето на Римската империя

В тях шампанското отлежава дълги години. А местните хора имат вече стотици години опит в производството и усъвършенстването му.


За рождена дата на шампанското се смята 4 август 1693 г.

Дом Периньон
Дом Периньон – най-прочутото шампанско, носещо името на известния френски монах, смятан за родител на това прекрасно пенливо вино.

А за негов родител се сочи легендарният монах Дом Периньон, дал името си на най-прочутата марка от пенливата напитка. Самият монах ръководел избата в абатството Овил. Истината е, че монахът не е изобретил искрящото вино. Но определено е постигнал много в подобряването на технологията му. Например, усъвършенствал метода за правене на бяло вино от черно грозде. И още – превърнал в изкуство смесването на вина от различно грозде и различни региони.

Уж Дом Периньон бил казал: “Елате да видите – пия звездички“. Не знаем дали е така, но със сигурност това е фраза от първата реклама на шампанско във френския печат от началото на 19 век.


Ед Макарти и Мери Юин-Мълиган посочват, че повечето истинско шампанско се прави от трите основни сорта грозде (два черни и един бял) – пино ноар, пино мьоние и шардоне. Пино ноар придава тяло, структура и дълголетие на сместа, бялото шардоне дава деликатност, свежест и елегантност, а пино мьоние осигурява бързо развитие, цветисти аромати и плодовитост.


Основните консуматори на шампанско в света, логично, са французите. Те изпиват почти два пъти повече от целия останал свят. Следват ги британци и германци, американци, белгийци, швейцарци, италианци.


шампанското
Как да познаем дали шампанското или пенливото вино, което пием, е качествено?

Колко е качествено?

Познавачите лесно (вероятно) се ориентират в качествата на пенливите вина. За мнозинството от нас, които обаче нямат специални познания и умения в тази посока, ще посочим само няколко основни неща, които ще можете да отличите и ще направят преживяването ви с пенливата напитка по-емоционално:

  • Експерти твърдят, че при най-добрите такива вина мехурчетата са малки и се издигат в непрекъснат поток от дъното на чашата. Ако са големи и се движат напосоки, значи виното не е най-високо качество.
  • Колкото е по-добро виното, толкова по-малко агресивни са мехурчетата в устата (т.е. не трябва да напомнят особено на всяка друга газирана напитка, освен ако бутилката не е била съвсем евтина).
  • Накрая доброто шампанско (или друго пенливо вино) не би трябвало да оставя горчив вкус. Това също е показател за невисоко качество.

Лили Боланже
Лили Боланже на колелото си из лозята.

И още нещо за финал. Една от най-известните фигури в света на шампанското е Лили Боланже. Собственик и ръководител на прочутата компания Bollinger след смъртта на съпруга си през 1941 г. Жената, която извежда избата успешно от Втората световна война и я прави един от световните лидери в това направление. Освен това изключително обичана приживе, всеки ден виждана да обикаля лозята с колелото си. През 1961 г. английски репортер я попитал в какви случаи пие шампанско и тя дала най-вдъхновяващия отговор:

“Пия шампанско само, когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания – задължително. Отпивам си, ако не съм гладна и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка – освен ако не съм жадна”.

Авторите на Вино за начинаещи посочват, че Лили Боланже живяла 78 години и очевидно шампанското по никакъв начин не ѝ навредило.

Наздраве!


Вижте още забавни цитати за алкохола

СПОДЕЛИ
Предишна статияЛуис Фонси. Или как се роди хитът Деспасито
Следваща статияГърмящият дим: Тайните на водопада Виктория
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор