Най-драматичните вулканични изригвания в историята

0
вулканични изригвания
Вулканични изригвания - страховитата красота на природата. Photo credit: jmreymond via Foter.com / CC BY-NC-SA

Нещо трябва да умре, за да може друго да се роди. Разрухата поражда живот. Така се говори във връзка с един от най-страховитите катаклизми на земята, за който ще стане дума тук – мощните вулканични изригвания.

При активността си вулканите често взимат хиляди жертви и помитат всичко наоколо. Но изхвърлените скали и минерали са плодородна почва за нов живот. В началото на декември 2015 г.

най-големият активен вулкан в Европа – Етна

се събуди с мощ, невиждана през последните две десетилетия. При изригването се образува огнен фонтан с височина 1 км, а горещи отломки бяха изхвърлени на над 3 км. За щастие, по това време почти нямаше вятър и изригването не представляваше опасност за жителите на близките селища.

Етна
Етна. Снимка: Marilena Marchese via Foter.com / CC BY

Между другото, името „вулкан“ произлиза от вулкана Волкано, северно от Сицилия и недалеч от Етна. Векове наред местните хора вярвали, че там е куминът на ковачницата на едноименния римски бог – Вулкан, ковачът на римските богове. Всеки път, когато от кратера се издигали пепел, пушек или излизала лава, хората си представяли, че в този момент богът-ковач изработва мълниите на бога-първенец Юпитер или оръжията на бога на войната Марс.

Първообразът на Вулкан обаче е древногръцкият бог Хефест – син на гръмовержеца Зевс и неговата съпруга Хера. Бил куц и грозен, но пък женен за най-красивата от богините – покровителката на любовта Афродита, която постоянно му изневерявала.

От Lifebites.bg решихме да хвърлим един поглед върху

някои от най-драматичните вулканични изригвания

в цялата човешка история.

Кракатао
Изригването на Кракатау през 2008 г. “Krakatoa eruption 2008” by Thomas.SchietOwn work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Подбрахме няколко изключително мощни вулканични изригвания, които са оставили траен отпечатък в паметта на човечеството. Взели са хиляди жертви, последствията от тях са били усетени далеч не само в района на катаклизмите. При това, две от тях са се случили на Стария континент, не толкова далеч от България.

На следващите страници ще прочетете за ада под небето, открил се при изригванията на Тира (Санторини) в Гърция, Везувий в Италия и чудовищните Тамбора и Кракатау в Индонезия.

На следващата страница – мощни изригвания близо до България на остров Санторини в Гърция

Отговор