Българка събира света над бюрото си в Брюксел

"Една картичка може да струва стотинки, но мисълта, която е вложена в нея, писаното на гърба ú, любовта, с която е изпратена... това е безценното", казва Вера Георгиева

света - картички
Вера събира картички от различни места по света.

Вера Георгиева притежава безценна колекция. Нейното съкровище са картички, които близки и приятели ú изпращат от различни части на света. Заедно с обичта, добрите мисли и споделените си емоции.

За разлика от повечето частни колекционери, красивата българка не крие своите притежания вкъщи, далече от хорски очи. Тя ги споделя щедро с колегите си от Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент (и с всичките си приятели в социалните мрежи).

Вера живее в Брюксел със съпруга си Петър. Казва, че обича цветните неща, силните емоции, далечните (топли) дестинации и най-вече времето, прекарано със семейството и приятелите. “Опитвам се да правя нещата, които ме правят щастлива и да намирам красивото във всичко. Мисля, че животът е по-прекрасен, когато е споделен с любими хора”, усмихва се широко Вера, която продължава да трупа картичка след картичка. Разберете каква е причината да

събира света над бюрото си

в Брюксел, кои са любимите ú дестинации и защо предпочита за подарък пейзаж вместо скъп сувенир. За красотата на живота и света си говорим днес с прекрасната колекционерка на картички – Вера Георгиева.

IMG_20150118_141518
Вера Георгиева

Верче, как и кога ти хрумна да започнеш да събираш картички от цял свят?

Една моя голяма страст е да пътувам. Било то в някое скрито селце наблизо или най-далечния бряг на света. Семейството ми е пръснато по цял свят и се опитвам да ги посещавам, когато имам възможност. Обичам да се връщам до скъпи за мен места, но също така и

да откривам нови съкоровища

Това е една от причините да започна да събирам картички. Те ми помагат да оформя списък с места, които бих искала някой ден да посетя. Не само че виждам красотата на картинката, но и вече свързвам тези места с човека, който ми я е изпратил.

Имаме късмета да живеем в свят без много граници, и пътуването е много по-достъпно от преди. Но въпреки това, времето ни не е безкрайно… колкото и да ни се иска, няма как сами да обиколим и да открием всяко едно кътче на тази земя.

Вера и съпругът й Петър.
Вера и съпругът й Петър.

За това си помислих, че събирайки картички от цял свят, бих могла поне да усетя част от това, което усещам, когато съм на път… да споделя този миг със скъп за мен човек. И така, преди около две години, реших да помоля моите приятели  да ми изпратят една синя картичка от там, където живеят, или от място където смятат да пътуват.

Картичката за мен е идеалния сувенир

– не много скъпа, но същевременно безценна. Една картичка може да струва стотинки, но мисълта, която е вложена в нея, писаното на гърба ú, любовта, с която е изпратена… това е безценното.

Колко си събрала до момента?

Голяма изненада беше за мен колко бързо се разрасна моята колекция. Веднага започнах да получавам картички, и очаквам с нетърпение следващата… не съм ги броила всички, но със сигурност вече имам над 100 картички.

IMG_20150118_140011
Нос Добра Надежда, най-южната точка на Африка.

Кои са най-далечните и странни места, от които си получавала поща?

Получавам картички от най-далечни, най-интересни места. Като започна от най-южната точка в Чили до пустинята в Абу Даби и екзотичните плажове на Бали. Имам от Ню Йорк, Кейп Таун, Куба, Сидни, Камбоджа, Индия и много, много други приказни места, за които мечтая.

Но не само далечни места ме интересуват

Живяла съм по-голямата част от живота ми извън България. Израснах в Южна Африка, следвах в Англия и сега живея в Белгия. За мен всяко едно място е интересно и екзотично само по себе си. Имам картички от места в България, където все още не съм била, и когато видя красивата картинка отпред, знам, че и там трябва да отида.

IMG_20150118_141226
Снимки: личен архив

Има ли някои, които са по-специални или свързани с някаква история? 

За мен всяка една картичка е безценна, защото е един личен миг, споделен с мен от живота на мой близък. Една малка част от преживяното на скъп приятел. Толкова много се радвам на всяка една. Първоначално, идеята ми беше да украся офиса си с нещо по-различно от карта на света, нещо по-лично и по-нестандартно. Исках да украся мястото, където прекарвам по-голямата част от деня си, така че да усетя уюта, който усещам в къщи. В последствие осъзнах, че получавам много повече от красиви картички.

Получавам една стена от спомени

Може да не са всички мои, но са свързани с мен по някакъв начин, защото някой се е сетил за мен, когато е бил на това местенце, когато е преживял чудесен момент. Каквото е написано на гърба на всяка една картичка, си остава там завинаги. Осъзнах също, че това е начин да се свържа отново със стари приятели, с които бяхме загубили връзка, и то по начин по-различен и по-интимен от това да им харесам снимка от авантюра, споделена във фейсбук.

IMG_20150118_135729
Вера и съпругът й Петър в Кейп Таун.

Как реагират колегите ти на картата на света, която си наредила на работния си кът?

Колегите ми много се радват на стената. Казват,  че създава щастлива атмосфера на работното място. Работя в много международен екип, 20 човека сме и сме от 14 държави. Те също много пътуват и ми пращат картички всеки път, разказвайки техните приключения, което само по себе си поддържа една много приятна работна среда.

Те се радват на красивите сини снимки, на разкошните пейзажи или моменти, уловени по начин невъзможен за повечето от нас без хеликоптер или професионален апарат. Но аз още толкова им се радвам, защото зная какво е написано отзад.


Прочетете още… Да работиш това, което обичаш в малкия град

Отговор