По-малко вещи = повече време и свобода

малко вещи
Малкото вещи, твърдят минималистите, са разковничето към по-добрия живот

Имали ли сте чувството, че домът ви е препълнен с толкова много вещи, че все повече заприличва на Дядовата ръкавичка? Улавяте ли се как с всеки изминал ден внасяте в жилището си нова торба, на чието съдържание все пак успявате да намерете място… И в един момент се изправяте пред ситуацията да разполагате с твърде много неща, но да използвате съвсем малко от тях.

чаша и подправки
Когато по-малкото е повече

Този синдром съм нарекла “ефект на препълнения хладилник”. Когато си набутал толкова много на малко пространство, че

губиш представа с какво реално разполагаш

Ядеш това, което ти е най-удобно и лесно да извадиш и като краен резултат съсипваш ужасно много храна, защото докато се добереш до нея, срокът ú на годност отдавна е изтекъл!

малко вещи
Това е начинът на живот, който водиш, когато решиш да живееш с по-малко.

Същото се получава и с вещите, които притежаваме. Блъскаме в гардеробите, редим по рафтовете, завираме по шкафовете… и използваме все по-малко от това, което купуваме. Но влагаме време, за да изберем, да се сдобием и след това да се грижим за тези предмети.

За това консуматорско поведение преди две години си дава сметка Фумио Сасаки. 36-годишният японец е запален колекционер на книги, CD-та и DVD-та.

вещи
Фумио Сасаки с част от вещите, които притежава.

“Продължавах да мисля за това, което не притежавам, за това какво ми липсва”, разказва пред Ройтерс младият мъж, който решава да промени живота си радикално. Като разкара от него всичко, което реално не му е нужно! Дори и колекцията си от така ценни според разбиранията му преди книги, музика и филми.

минимализъм
Практично или аскетично – преценете сами.

В продължение на година Сасаки разпродава и подарява на приятели имуществото си. Така успява да се осободи от излишното и да изчисти до максимум едностайния апартамент, в който живее. И ако днес надникнете в дома му, вероятно първата мисъл, която ще ви връхлети, ще бъде, че някой е извършил обир!

минимализъм
Снимки: THOMAS PETER / REUTERS

Днес Фумио Сасаки притежава общо 3 ризи, 4 панталона, 4 чифта чорапи и някои други

дребни, но важни вещи

Сасаки е щастлив и горд с това постижение. По стените на жилището му няма картини, в шкафовете му няма излишни джаджи, банята му не е претъпкана с десетки флакончета и кутийки козметика.

“Проблемът не е в парите”

категоричен е 36-годишният японец. Проблемът е във времето и енергията, които влагаме в купуване и поддръжка на собственостите си, казва той.

минимализъм
Фумио Сасаки не прекарва много време в чистене на жилището си.

“Да прекарвам по-малко време в чистене и пазаруване означава, че имам повече такова за приятели, излизания, пътуване”, обяснява младият мъж.

Сасаки всъщност е само един от много японци, които последват

модерната вълна на минимализма

нахлула в родината им от Америка и вдъхновяваща околните от примера на хора като Стив Джобс. Изповядващите тази философия са убедени, че е добре човек да притежава единствено вещи, които наистина харесва и оценява.

минимализъм
Човек не се нуждае от много и скъпи вещи.

“През 2011 г. имаше земетресение с магнитуд 9-та степен по скалата на Рихтер и цунами, които убиха близо 20 хил. души. Това накара много от нас да преоценят вещите, които притежават”, казва Фумио Сасаки.


Вижте още: Човекът, който се раздели с вещите си


И в някаква степен няма как да не се съглася с думите му, макар аскетската обстановка в жилището му, липсата на атмосфера и уют да ми се струват твърде крайни като идея. Но може би “истината”, както гласи клишето, е някъде там посредата. И в по-честото задаване на въпроса – Имам ли нужда от това нещо или просто го харесвам и искам, но вероятно никога няма да го използвам? 

вещи
Няколко дрехи са напълно достатъчни.

Повече за живота на Фумио Сасаки и неговите разбирания може да намерите на неговия блог.


Прочетете още една история, която може да ви вдъхнови или замисли… Лорън Сингър: Живот без отпадъци

Отговор