Боно: Музиката може да промени света

Боно
Боно по време на концерт. Снимка: TonyFelgueiras via Foter.com / CC BY-NC-ND

Той се казва Пол Дейвид Хюсън, но всички го знаят като Боно Вокс. Или просто Боно. Всъщност единственият човек, който някога го e наричал Пол, е баща му.

Боно
Снимка: david_shankbone via Foter.com / CC BY

“Затова винаги свързвам това име с правенето на нещо нередно. Така че, когато хората ме видят на улицата и опитат, нали знаете, да скъсят дистанцията и ме наричат Пол. На мен това всъщност не ми харесва”, коментира един от най-известните музиканти, борещи се за по-симпатичен и мирен свят. Като дете

Боно е известен

със свадливия си характер, заради което получава първия си прякор Анархиста. Пол обаче става Боно малко по-късно – в училище. Тогава приятелят му Гавин за първи път му лепва прозвището Боно Вокс от О’Конъл Стрийт (по името магазин за слухови апарати на едноименната улица в Дъблин). Пол първоначално хич не се впечатлява от новия си прякор, но след като разбира, че преводът на Bonavox от латински е “добър глас”, го приема. Няма как да се отрече – право в десетката, Гавин!

Али - Боно
Али – съпругата на Боно.
Снимка: By Stefan Schäfer, Lich – Own work, CC BY-SA 4.0,

Училището дава на големия музикант още нещо. Среща го с Али,

любовта на живота му

Връзката с Алисън Стюърт започва по същото време, когато Боно се среща с момчетата, които по-късно ще покорят света като U2.

Музиката и любовта лекуват. Това не го е казал Боно, показал го е животът му. Когато е на 14 г., той губи майка си в деня, в който погребват дядо му. Тежък период за младия ирландец, с който той успява да се справи.

Днес по случай рождения ден на единствения човек в света, номиниран за наградите Грами, Оскар, Златен глобус и Нобелова награда за мир, ще си припомним едни от силните му думи, изречени от него.

“Бедността ражда отчаяние. Знаем това. Отчаянието ражда насилие. Знаем това. В бурни времена, не е ли по-евтино и по-умно да превръщаме потенциалните си врагове в приятели отколкото да се защитаваме от тях след това?”

Боно
Снимка: TonyFelgueiras via Foter.com / CC BY-NC-ND

“Музиката може да промени света, защото тя може да промени хората.”


“Чувствах се богат, когато бях на 20 г. и жена ми плащаше сметките ми. Просто да бъда част от група, винаги съм се смятал благословен за това.”


“Да сме едно, да сме обединени е велико нещо. Но да уважаваме правото да бъдем различни е може би още по-велико!”

“Господ е толкова голям… Идеята, че Господ може да ни обича и да се интересува от нас е някак гигантска, но ние я превръщаме, защото сме ограничени, в тази малка, хубава, често алчна версия на Господ, която е религията.”

“Винаги си мисля, че ако молиш някого за нещо, е добра идея първо да му дадеш нещо самият ти.”


Снимки: Federico Ratier via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Federico Ratier via Foter.com / CC BY-NC-SA

“Колкото по-малко знаеш, толкова повече вярваш.”


“Според мен единственото по-лошо нещо от рок звезда е рок звезда със съвест.”


“Книги! Не зная дали съм ви го казвал някога, но книгите са най-великият подарък, който един човек може да даде на друг.”

“Статистичността е това, което те убива в крайна сметка, не амбицията.”

“Бракът е една велика лудост и мисля, че ако хората знаеха това, вероятно биха го приемали сериозно.”


Прочетете още… Ако музикантите бяха художници

Отговор