Джаки Кенеди: Момичето, което не искаше да бъде домакиня

Джаки Кенеди
Джаки и Джон Кенеди

Джаки Кенеди Онасис, както става ясно от самото ѝ име, е била омъжена за двама от най-влиятелните мъже на планетата: за един от най-популярните американски президенти – Джон Ф. Кенеди и един от най-богатите хора на света – корабния магнат Аристотел Онасис .

Да се върнем назад във времето – преди Джаки да стане Кенеди, а след това Онасис.

Джаки Кенеди
Джаки през 1935 г., Снимка: David Berne, in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Жаклин (както е истинското ѝ име) е родена на 28 юли 1929 г. в Саутхемптън, Ню Йорк. Едва ли някой по това време е можел да си представи, че това току-що появило се на белия свят момиченце ще се превърне в една от най-изисканите, обичани и популярни дами, както в Америка, така и в световната история изобщо. Като дете

Джаки била много любопитна и доста пакостлива

твърдят хрониките. Посещавала уроци по езда и балет, но била “пълна с дяволчета отвътре”, казва една от нейните първи учителки.

Въпреки буйния си нрав, малката госпожица с френски и ирландски корени, се оказва изключително талантлива и надарена. На 11-годишна възраст печели национално юношеско състезание по езда. Любовта си към този спорт (както и тренировките, разбира се) дължи на майка си, която била професионален жокей. Изкуството също било присъщо за Джаки, в почти всичките му измерения.

Джаки Кенеди
Джаки Кенеди

Когато завършва гимназия, Джаки има една мечта. Вписва я в годишника на училището с големи букви: ДА НЕ БЪДЕ ДОМАКИНЯ. И както всички добре знаем – тя се сбъдва. Докато е в училище, бъдещата първа дама на Америка се увлича по писането и се интересува от журналистика. Впоследствие превръща тази си страст в професия.

През 1952 г., Джаки работи за местен вестник. Един ден младата журналистка получава покана за вечерно парти, където среща конгресмена Джон Ф. Кенеди. Двамата са се засичали на официални събития и по-рано. Кенеди, обаятелен и перспективен мъж, е пленен от красотата и одухотвореността ѝ.

Незабавно я кани на среща

През януари същата година Джаки публично обявява годежа си с Джон Хъстед, за когото планира да се омъжи. Три месеца по-късно тя променя плановете си като слага край на годежа си, а само година след това добавя към името си фамилията Кенеди.

Toni_Frissell,_John_F._Kennedy_and_Jacqueline_Bouvier_on_their_wedding_day,_1953
На сватбата присъстват над 2 хил. гости.

По време на брака си с Кенеди, Джаки ражда 3 деца, но третото си отроче двойката губи едва 2 дни след неговата поява на бял свят.

През 1960 г. Джон Кенеди се кандидатира за президент на Америка и успява да спечели, побеждавайки Ричард Никсън. Това автоматично превръща момичето, което мечтае за живот далеч от готварската печка и чистенето на прах, в първа дама на САЩ. Първата задача на г-жа Кенеди в качеството ѝ на съпруга на президента е да превърне Белия дом в Музей на американската история и култура. С присъщата ѝ класа и креативност тя успява да се справи с тази задача, меко казано, блестящо.

Кенеди
Семейство Кенеди на Коледа, 1962 г.

Така продължава животът ѝ като първа дама и занапред. Пътува постоянно в чужбина – с мъжа си и без него, а една от любимите ѝ дестинации е Париж, където преди години е преминала първата година от образованието ѝ като студентка. Там тя винаги е приемана толкова радушно, че самият президент се шегувал, че се представя като

“придружителя на Джаки”

когато навестяват френската столица.

Но прекрасният им семеен живот и цялата тази идилия са тотално и безвъзвратно пометени на 22.11.1963 г., когато Кенеди е застрелян от Лий Харви Осуалд и намира неочаквано за всички смъртта си. Жаклин Кенеди остава вдовица едва 34-годишна.

[Вижте още: Защо толкова убийци са фенове на Селинджър и Спасителят в ръжта]

5 години след смъртта на Джон Кенеди, бившата първа дама на Америка се жени повторно. Мъжът до нея отново не е случаен или обикновен човечец, а доста по-възрастният от нея корабен магнат Аристотел Онасис. Но и този брак не трае дълго, тъй като 7 години по-късно Онасис също си отива от този свят. След смъртта на втория си съпруг Джаки Кенеди Онасис се връща към журналистиката си. Тя работи за някои от най-популярните издания и намира утеха в книгите. Джаки умира на 19 май 1994 г. от рак.

Джаки с децата през ноември 1962 г.
Джаки с децата през ноември 1962 г. Снимка: John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Днес Lifebites.bg ви припомня едни от най-запомнящите се думи, изречени от Джаки Кенеди Онасис:

“Искам да живея живота си, а не да го записвам.”

“Всички ние трябва да направим нещо, за да поправим неправдата, която виждаме, а не просто да се оплакваме.”

“Има два типа жени: такива, които искат сила в живота и такива, които искат сила в леглотo.”

Джаки Кенеди
Джаки в Индия.

“Човек не трябва да позволява да бъде надвит от тъгата.”

“На първо място ще бъда съпруга и майка, а след това първа дама.”

“Камилата кара слона да се чувства като реактивен самолет.“

“Жените въобще не трябва да се занимават с политика. Просто не ни приляга.”

 

“Въпреки че хората могат да са известни, те таят в сърцата си емоциите на обикновения човек за моментите, които са най-важни: раждане, брак и смърт.”

“Първият път се омъжваш по любов, вторият заради пари, а третият заради компанията.”

Прочетете още: 5 факта за Джаки Кенеди

Отговор