Томбола на късмета за място в училище в Лас Вегас

училище в Лас Вегас
В профилираните паралелки към държавните училища и в безплатните частни в Лас Вегас се влиза единствено с томбола

Едно от най-важните решения за родителите е да изберат правилното училище за своето дете. Хубавото на Лас Вегас е, че има много и различни учебни заведения, които предлагат разнообразни системи на обучение.

Освен традиционните държавни и платени частни учебни заведения, във Вегас има профилирани паралелки Magnet School към държавното училище, безплатни частни училища Charter, както и религиозни учебни заведения. В безплатните частни училища и профилирани паралелки СЕ ВЛИЗА САМО С ЛОТАРИЯ и те са широко разпространени тук. Напливът за по-хубавите частни неплатени учебни заведения като Coral Academy, Beacon Academy и Doral е нечуван. Трябва да извадиш

огромен късмет, за да влезеш дори в списъка на чакащите

За повечето хора, на които им е трудно да си представят как децата влизат в тези училища, бих го сравнила с участие в томболата за спечелване на така мечтаната зелена карта, за да дойдеш в Америка. Вълненията около лотарията продължават с месеци. За повечето училища се кандидатства още през януари и се чака почти половин година, за да разберат резултатите от томболата. Ако не извадиш късмет още на първо класиране, се налага да чакаш чак до есента, когато детето ти може да влезе между капките.

Ето какво представляват изредените по-горе непознати за българите учебни заведения.

ЧАСТНИТЕ БЕЗПЛАТНИ УЧИЛИЩА се подпомагат финансово от държавната хазна. За тях се отпуска ежегодна субсидия. Повечето са с различен организационен модел на работа и свобода на действие в сферата на преподаването. Дори имат правото да наемат преподаватели, които нямат образователен ценз. Те сами определят заплатите на всички учители и служители в администрацията.

Много родители се насочват към този тип училище в Лас Вегас, защото са заинтригувани от различните и нестандартни методи на преподаване, модерните и иновационни философски линии. Едно от тях е American Prepаratory Academy – частно училище, създадено от голяма учителска фамилия. Училището е основано в американския щат Юта, известен като “щата на мормоните”.

училище - Вегас
Синът ми Ники в American Prepаratory Academy, където изкара една година.

Учебният ден започва с националния химн на Америка и издигането на флага. Възпитаването на децата в родолюбие е изключително силно наложено в това училище. Децата участват в театрални представления, посветени на американската история, култура и традиции. Всички ученици са длъжни да рецитират поемата за Строителя, написана от неизвестен автор.

Традиция е да ръкопляскаш на своите съученици, когато се представят добре и да показваш уважение към тях. Задължително трябва да се радваш за успехите на другарчетата си и да им го показваш с възторг. Не се толерира конкуренция между съученици.

Както при комунизма, в това училище в Лас Вегас всички трябва да са равни.

Родителите участват активно във всички негови инициативи. В това частно училище например помощта на родителите е задължителна. Те трябва да полагат поне 20 часа труд годишно. Често се налага да се работи тежка физическа работа. Родителите и учениците се грижат за подрязването на храстите в двора на училището и за прекопаването на зеленчуковата градина.

Родителите работят и като хамали

Налага се да пренасят тежки чинове и столове, както и да подреждат класните стаи и учебните материали.

В това училище са изключително стриктни по отношение на униформата. Ученик без униформа не се допуска в час и се изпраща в офиса, за да изчака родителите си, които ще му донесат униформените дрехи. Някои американски празници като Хелоуин не се празнуват тук. Дете с маска и костюм не би било пуснато в рамките на училището.

ПРОФИЛИРАНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ към държавните училища също получават допълнителни общински средства за учебни материали, помагала, ученически проекти, олимпиади и кръжоци. Хубавото на тази програма е, че дава възможност на учениците да се развиват в конкретна област. Като например изкуство, технологии или математика. Проектите, върху които се работи, са най-разнообразни.

Децата се занимават със строителни проекти, учат за валутите в цял свят и за националните носии в различни държави. В такъв клас могат да попаднат ученици от началното, средното и гимназиалното училище. Най-големи късметлии се оказват по-малките братя и сестри на вече приети деца в профилираните класове, защото влизат директно – без лотария.

Тези паралелки са умишлено създадени в държавни училища, разположени в бедните квартали на Вегас, където

престъпността е по-висока и образованието е на доста ниско ниво

Това се прави с цел да се подобри образователната система в бедните квартали на града.

Прочетете още: Удоволствието да ходиш на училище в Испания

училище - Вегас
Българчето Кристиян учи в частно религиозно училище в Лас Вегас.

РЕЛИГИОЗНИТЕ УЧИЛИЩА В ГРАДА НА ГРЕХА също са много разпространени. Хубавото частно църковно училище в Лас Вегас е скъпо платено и не всеки може да си го позволи. Едни от най-добрите християнски училища са Calvary Chapel Christian School и International Christian Academy. Месечната такса за дете е около 800 долара.

Учебният ден в християнското училище започва с молитва и обръщение към Господ. Изключително много се държи на морала и уважението на ученици към учители. Задължително са въведени библейски часове. Християнските училища имат пълна автономия по отношение на задължителните книги за четене от учениците.

В часовете по биология се изучава и теорията за божествения произход на човека. Учениците активно участват в мисии извън града на хазарта. Мисиите са главно

в сиропиталища, където учениците помагат по цяла седмица

Някои християнски училища пък имат практика да правят големи дарения за бедните деца в Африка. Даренията за църквата към училището не са задължителни, но са силно препоръчителни.

ЗА ДА ИМАШ КЪСМЕТА ДА ПОПАДНЕШ В ХУБАВО ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ трябва да си купиш къща в баровските квартали на града. За да уредят детето си в такова училище в Лас Вегас, някои по-амбициозни родители се принуждават дори да лъжат в адресната регистрация. Те се регистрират на адрес на свой приятел, където всъщност не живеят.

Вегас - училище
Първият учебен ден в държавното училище Marion B earl elementary school.

Едно от хубавите държавни учебни заведения с много висок рейтинг е Lucille S.Rogers Elementary School. Тук децата наистина се забавляват.

Денят в училище започва с рок музика и танци

в двора. Директорът на училището е доста освободен като мислене и поведение, а родителите и учениците се обръщат към него на малко име. Господин Kип се държи приятелски с учениците и е винаги усмихнат и готов да им помогне.

В това училище няма униформи и всички деца и учители изглеждат пъстро, цветно, модерно и различно. Тук всички американски празници са на почит и всяка година се организира парти за големите празници като Хелоуин, Деня на брагодарността и Коледа. Децата имат възможност да си носят обяд от вкъщи или да си изберат нещо от менюто в училище.

Широка практика във всяко училище в Лас Вегас е да се използва

поведенческа система с карти

зелена – отлично поведение; жълта – първо предупреждение; оранжева – второ предупреждение; червена – последно предупреждение и разговор с родител.

Има и много награди в училище. Чипове за добро поведение, които могат да се използват за покупка в училищния магазин. Практика в училище е децата да се групират по отбори и да натрупват точки за знание. Отборът прочел най-много книги и направил интересни изводи върху тях, печели награда.

Вегас - ученици
Малкият Ники продава пуканки и събраните пари отиват за учебници и помагала.

В някои училища децата имат буркан за топчета. Когато бурканът се напълни с топчета за добро поведение, децата празнуват. Най-често имат пица парти в клас. Често учениците продават лакомства (шоколад и пуканки с различни вкусове) с цел събиране на средства за учебни помагала. Децата, направили най-голям оборот, получават награда.

Панаир на книгата се прави в началото на учебната година, a парите отиват за фонда към училището. Също така има и доброволческа програма. При добро желание и време родителите могат да участват в различни инициативи към училището.

Важно е да се отбележи, че във всички училища в Америка е въведена специална програма за ограничаване на психическия и физически тормоз между учениците. Към момента в по-горните училищни класове съществува огромен, много сериозен проблем с хулиганството. Поради тази причина процентът на самоубийства при тинейджърите е доста висок във Вегас. Въведена е програма Report a bully (Спри тормоза) във всяко училище в Лас Вегас с цел да се помогне на ученици в риск.

Така е то – в Града на греха могат да ти се случат и много хубави, и много лоши неща. Дори докато си още в училище.

Прочетете още: 10 причини да посетиш Лас Вегас

Отговор