Разпознай Красотата на България и спечели награда

Разпознай Красотата на България

Скъпи приятели, вероятно мнозина от вас са виждали или дори имат у дома си календар с красивите гледки от България, рисувани от Янко Янев.

А искате ли да имате репродукция с автограф от самия художник?

Тогава не се колебайте и участвайте в новата игра на Lifebites.bg

РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

с любезната подкрепа на

 

yanko_logo_last

 

ЯНКО ЯНЕВ е един от най-разпознаваемите български художници. Картините му са буквално навсякъде – по календари, репродукции, картички, магнити, керамика и сувенири. Негови оригинали красят домове, офис сгради, заведения и хотели по целия свят. Голяма част от времето и енергията си е посветил на красотата на България. Чрез картините си се опитва да покаже България, нейния бит и материалната култура, по емоционален начин, разбираемо.

ИГРАТА

Целта ни е с тази игра да популяризираме българското изкуство, българската природа, архитектура и знанието за страната ни като цяло. И още нещо. За да може тези картини и информацията за местата на тях да достигнат до по-широка аудитория, ви приканваме да споделяте и участвате!

Всяка седмица ще публикуваме снимка на картина от Янко Янев с информация за мястото, което е нарисувано. От вас се иска да

назовете името на това място като коментар под съответния материал тук или на страницата ни във Фейсбук

Освен това ще се радваме, ако можете да споделите с нас интересна информация за това място – нещо неизвестно или малко известно, нещо любопитно, нещо вълнуващо, личен спомен, който го прави по един или друг начин специално. Най-интересните истории ще бъдат публикувани в отделен материал на сайта ни, а техните автори ще видят изписани имената си.

Старт на играта – 02 март 2016 г.

Ще публикуваме картини всяка сряда сутрин. Можете да изпращате коментари и отговори на въпроса до края на деня (23:59) в понеделник. Във вторник ще се публикува името на печелившия, след редакционно гласуване. Затова определено ще е добре, ако напишете нещо за мястото на картината. Не е нужно да е дълго, достатъчно е да отразява личното ви отношение.

Веднага след определяне на победителя за седмицата, ние ще се свържем лично с него на мейла, от който се е регистрирал за участие в играта и който е видим само на нашите системни администратори или на профила, от който е взел участие във Фейсбук.

Очакваме отговорите, коментарите, историите ви и пожелаваме на всички

УСПЕХ с РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!
68g
Красотата на България

Първата картина от играта можете да видите на този линк. Победител в първата част на играта е коментарът на Елена Стефанова. А Радостина Иванова ще получи поощрителна награда. Всички коментари по картината от Трявна можете да прочетете тук.

Втората картина можете да видите на този линк. Победител е Георги Сталев. Всички коментари по картината от Мелник можете да прочетете тук.

Вижте още:

Красотата на България

Янко Янев, който създава Красотата на България

СПОДЕЛИ
Предишна статия15 щури детски изобретения в истинския живот
Следваща статияНепоказвани портрети на Пикасо в Париж
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

21 КОМЕНТАРА

 1. на картината е изобразен град Трявна. В този град е роден и един любим мой художник: Димитър Казаков- Нерон.

  Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

  Заедно с брат си Никола Казаков даряват на музея в Трявна, който се помещава в Старото (или Славейковото) школо, над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. Днес те могат да се видят в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

 2. Здравейте, Росица! Страхотни думи! Можете ли да ги публикувате и под съответния текст? Тук е само описанието на играта, а всяка седмица ще има различни картини и ще събираме коментарите под съответния материал, за да е по-ясно за всички. Благодарим много!

 3. Не успявам да го направя! Не виждам място за публикуване на отговор там!

 4. Здравейте, градът на репродукцията естествено е Трявна. Това е родният град на моята майка. Градът, в който и аз самата съм отраснала. Градът, в който живеехме зад къщата на Ангел Кънчев, в която, ако не ме лъже паметта, преди много-много години, бе и местното туристическо дружество. Няма да забравя и ОУ “Петко Рачев Славейков”, което училище се намира съвсем близо до моста, нарисуван на репродукцията. А до моста е прочутата Часовникова кула, от която всяка нощ, дори и по социалистическо време, точно в 00.00 часа, зазвучаваше “Стройна се Калина вие”. И естествено – старото училище, а до него – чаршията от възрожденско време с бялото сладко. И дюкянчето, в което майстор правеше кожени портфейли и колани в по-ново време. Е, като деца на нас там не ни разрешаваха да ходим. Но помня филмите, които се снимаха на площада отпред. Затваряха всички подходи и ексцентрично-модерни за онова време жени се разпореждаха коя камера какво да улови. Помня и вечер как ловяхме светулки по малката ни улица, скътана до новия мост, и ходенето за раци в реката, които се въдеха преди да построят някакъв текстилен завод. И преходите в Балкана с билките, които ме научи да разпознавам дядо ми. Не че вече ги помня, но помня вкуса им в чая през зимата. И кафявата вода от чешмите, но и очарованието да отида извън града сама, за да налея чиста планинска в плетената дамаджана. Колко спомени само от една уж обикновена репродукция!

 5. Това старопланинско градче със запазена възрожденска архитектура е Трявна.

 6. Здравейте,градът изобразен на картината е Трявна.Уникален със своя възрожденски стил.

 7. Това е прекрасната Трявна – първото място, където заведох на екскурзия с познавателна цел тогава 3,5 годишната си дъщеричка – толкова я впечатлиха дърворезбите в музеите и иконите в църквите, че се вдъхнови да ги рисува и да обикаля и други архитектурно-исторически резервати като Етъра и Боженци. Щастлива съм, че се интересува от българската история и културни паметници, обожава да разглeжда музеи и галерии, макар да е само на 6 години. Надявам се и правя всичко възможно тези нейни интереси да се задълбочават в процеса на порастването й.

 8. Това е прекрасната Трявна – едно от любимите ми възрожденски градчета и първото място, където заведох на културно исторически туризъм тогава 3,5-годишната си дъщеричка. Тя толкова много се впечатли от красотата и духа на Трявна, че се вдъхнови да рисува дърворезбите и иконите, които видя в музеите и в църквите, а също и старинните къщи. От това пътуване си донесохме за спомен именно репродукция на Янко Янев, а след това обогатихме колекцията си с негови репродукции от другите ни пътувания – Дворецът в Балчик, Дряновския манастир и др. Надявам се, че съм успяла да запаля у детето си любовта към историята и красивото, която ще се старая да поддържам и завбъдеще.

  • Радостина, поздравления за куража да възпитавате детето си от толкова ранна възраст в любов към родното и към изкуството!

 9. Училището, в което съм преподавател, се казва “Пенчо Славейков”- най-голямото основно училище в област Хасково! Били сме на зелено училище във възрожденското градче Трявна, поне пет-шест пъти на екскурзии с ученици, няколко пъти цялото училище от 3-8 клас с влак само за нас. Сега през април, когато ще е патронният ни празник, отново ще пътуваме цялото училище с влак само за нас – отиваме и се връщаме същия ден, като пред паметника на Пенчо Славейков ще си направим кратко тържество с литературно-музикална програма, посветена на годишнината от рождението на поета, като проявата е част от предстоящото честване през 2017 г. на 150 години от рождението на твореца. Град с незабравима атмосфера, град – история. Ще добавя само, че,когато бяхме преди години на зелено училище, направихме чуден пеши преход до село Боженци. Отиване и връщане за около два часа общо. Атмосферата е невероятна: и в Трявна, и в Боженци!

 10. На картината е гр Трявна ,обичам този град Бяхме там на кратка почивка и останах възхитена от малкото градче с чисти улици и много нацъфтели мушкати Природа ,въздух и история това е Трявна !

 11. Едно прекрасно място е това малко градче-Мелник/от втората картина/, което все още виждам само на фотоси…
  Пожелавам си тази година да го видя отблизо.

Отговор