Разпознай Красотата на България и спечели награда

21
Разпознай Красотата на България

Скъпи приятели, вероятно мнозина от вас са виждали или дори имат у дома си календар с красивите гледки от България, рисувани от Янко Янев.

А искате ли да имате репродукция с автограф от самия художник?

Тогава не се колебайте и участвайте в новата игра на Lifebites.bg

РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

с любезната подкрепа на

 

yanko_logo_last

 

ЯНКО ЯНЕВ е един от най-разпознаваемите български художници. Картините му са буквално навсякъде – по календари, репродукции, картички, магнити, керамика и сувенири. Негови оригинали красят домове, офис сгради, заведения и хотели по целия свят. Голяма част от времето и енергията си е посветил на красотата на България. Чрез картините си се опитва да покаже България, нейния бит и материалната култура, по емоционален начин, разбираемо.

ИГРАТА

Целта ни е с тази игра да популяризираме българското изкуство, българската природа, архитектура и знанието за страната ни като цяло. И още нещо. За да може тези картини и информацията за местата на тях да достигнат до по-широка аудитория, ви приканваме да споделяте и участвате!

Всяка седмица ще публикуваме снимка на картина от Янко Янев с информация за мястото, което е нарисувано. От вас се иска да

назовете името на това място като коментар под съответния материал тук или на страницата ни във Фейсбук

Освен това ще се радваме, ако можете да споделите с нас интересна информация за това място – нещо неизвестно или малко известно, нещо любопитно, нещо вълнуващо, личен спомен, който го прави по един или друг начин специално. Най-интересните истории ще бъдат публикувани в отделен материал на сайта ни, а техните автори ще видят изписани имената си.

Старт на играта – 02 март 2016 г.

Ще публикуваме картини всяка сряда сутрин. Можете да изпращате коментари и отговори на въпроса до края на деня (23:59) в понеделник. Във вторник ще се публикува името на печелившия, след редакционно гласуване. Затова определено ще е добре, ако напишете нещо за мястото на картината. Не е нужно да е дълго, достатъчно е да отразява личното ви отношение.

Веднага след определяне на победителя за седмицата, ние ще се свържем лично с него на мейла, от който се е регистрирал за участие в играта и който е видим само на нашите системни администратори или на профила, от който е взел участие във Фейсбук.

Очакваме отговорите, коментарите, историите ви и пожелаваме на всички

УСПЕХ с РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!
68g
Красотата на България

Първата картина от играта можете да видите на този линк. Победител в първата част на играта е коментарът на Елена Стефанова. А Радостина Иванова ще получи поощрителна награда. Всички коментари по картината от Трявна можете да прочетете тук.

Втората картина можете да видите на този линк. Победител е Георги Сталев. Всички коментари по картината от Мелник можете да прочетете тук.

Вижте още:

Красотата на България

Янко Янев, който създава Красотата на България

21 КОМЕНТАРА

 1. на картината е изобразен град Трявна. В този град е роден и един любим мой художник: Димитър Казаков- Нерон.

  Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

  Заедно с брат си Никола Казаков даряват на музея в Трявна, който се помещава в Старото (или Славейковото) школо, над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. Днес те могат да се видят в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

 2. Здравейте, Росица! Страхотни думи! Можете ли да ги публикувате и под съответния текст? Тук е само описанието на играта, а всяка седмица ще има различни картини и ще събираме коментарите под съответния материал, за да е по-ясно за всички. Благодарим много!

 3. Не успявам да го направя! Не виждам място за публикуване на отговор там!

 4. Здравейте, градът на репродукцията естествено е Трявна. Това е родният град на моята майка. Градът, в който и аз самата съм отраснала. Градът, в който живеехме зад къщата на Ангел Кънчев, в която, ако не ме лъже паметта, преди много-много години, бе и местното туристическо дружество. Няма да забравя и ОУ “Петко Рачев Славейков”, което училище се намира съвсем близо до моста, нарисуван на репродукцията. А до моста е прочутата Часовникова кула, от която всяка нощ, дори и по социалистическо време, точно в 00.00 часа, зазвучаваше “Стройна се Калина вие”. И естествено – старото училище, а до него – чаршията от възрожденско време с бялото сладко. И дюкянчето, в което майстор правеше кожени портфейли и колани в по-ново време. Е, като деца на нас там не ни разрешаваха да ходим. Но помня филмите, които се снимаха на площада отпред. Затваряха всички подходи и ексцентрично-модерни за онова време жени се разпореждаха коя камера какво да улови. Помня и вечер как ловяхме светулки по малката ни улица, скътана до новия мост, и ходенето за раци в реката, които се въдеха преди да построят някакъв текстилен завод. И преходите в Балкана с билките, които ме научи да разпознавам дядо ми. Не че вече ги помня, но помня вкуса им в чая през зимата. И кафявата вода от чешмите, но и очарованието да отида извън града сама, за да налея чиста планинска в плетената дамаджана. Колко спомени само от една уж обикновена репродукция!

 5. Това старопланинско градче със запазена възрожденска архитектура е Трявна.

 6. Здравейте,градът изобразен на картината е Трявна.Уникален със своя възрожденски стил.

 7. Това е прекрасната Трявна – първото място, където заведох на екскурзия с познавателна цел тогава 3,5 годишната си дъщеричка – толкова я впечатлиха дърворезбите в музеите и иконите в църквите, че се вдъхнови да ги рисува и да обикаля и други архитектурно-исторически резервати като Етъра и Боженци. Щастлива съм, че се интересува от българската история и културни паметници, обожава да разглeжда музеи и галерии, макар да е само на 6 години. Надявам се и правя всичко възможно тези нейни интереси да се задълбочават в процеса на порастването й.

 8. Това е прекрасната Трявна – едно от любимите ми възрожденски градчета и първото място, където заведох на културно исторически туризъм тогава 3,5-годишната си дъщеричка. Тя толкова много се впечатли от красотата и духа на Трявна, че се вдъхнови да рисува дърворезбите и иконите, които видя в музеите и в църквите, а също и старинните къщи. От това пътуване си донесохме за спомен именно репродукция на Янко Янев, а след това обогатихме колекцията си с негови репродукции от другите ни пътувания – Дворецът в Балчик, Дряновския манастир и др. Надявам се, че съм успяла да запаля у детето си любовта към историята и красивото, която ще се старая да поддържам и завбъдеще.

  • Радостина, поздравления за куража да възпитавате детето си от толкова ранна възраст в любов към родното и към изкуството!

 9. Училището, в което съм преподавател, се казва “Пенчо Славейков”- най-голямото основно училище в област Хасково! Били сме на зелено училище във възрожденското градче Трявна, поне пет-шест пъти на екскурзии с ученици, няколко пъти цялото училище от 3-8 клас с влак само за нас. Сега през април, когато ще е патронният ни празник, отново ще пътуваме цялото училище с влак само за нас – отиваме и се връщаме същия ден, като пред паметника на Пенчо Славейков ще си направим кратко тържество с литературно-музикална програма, посветена на годишнината от рождението на поета, като проявата е част от предстоящото честване през 2017 г. на 150 години от рождението на твореца. Град с незабравима атмосфера, град – история. Ще добавя само, че,когато бяхме преди години на зелено училище, направихме чуден пеши преход до село Боженци. Отиване и връщане за около два часа общо. Атмосферата е невероятна: и в Трявна, и в Боженци!

 10. На картината е гр Трявна ,обичам този град Бяхме там на кратка почивка и останах възхитена от малкото градче с чисти улици и много нацъфтели мушкати Природа ,въздух и история това е Трявна !

 11. Едно прекрасно място е това малко градче-Мелник/от втората картина/, което все още виждам само на фотоси…
  Пожелавам си тази година да го видя отблизо.

Отговор