Голата холандска азбука

0
Буквата А от шрифта Belles Lettres.

Чували ли сте за голата холандска азбука? Тя, разбира се, както издава името ú, е нещо много нетрадиционно, бихме казали – дори шокиращо.

През 1971 г. холандските артисти, фотографи и графични дизайнери Ед Ван Дер Елскен (1925 – 1990), Анна Биеке, Пиетер Братинга (1931 – 2004), Антони Биеке и Геерт Коойман стават автори на един от най-дръзките шрифтове, създавани някога. Необичайното в него е, че символите му са създадени не на чертожната маса, а в студио. При това с помощта на десетки голи женски тела.

Така например само за буквите M и W от голата холандска азбука са използвани дванадесет модели.
cq5dam-web-1280-1280
Дизайнерът Антони Биеке режисира моделите в голата холандска азбука във фотостудиото си.

Шрифтът е създаден за 14-ия брой на списанието Avant Garde, редактирано от легендарния американски журналист Ралф Гинзбург. Десет години по-рано, през 1962 г., той разбунва духовете с друга своя публикация в списанието Eros, посветено на секса и еротиката.

cq5dam-web-1280-1280-1
Фотографът Геерт Коойман използва скеле за заснемането на шрифта в академията по дизайн “Герит Ритвелд” в Амстердам.

От него са публикувани едва четири броя, преди Гинзбург да бъде осъден по

обвинения в неблагоприличие

в САЩ. Арт директор на списанието Avant Garde, представило голата холандска азбука, е небезизвестният графичен дизайнер Хърб Лубалин.

Avant Gard е периодично издание, публикувано в Ню Йорк в периода 1968-1971 г. То е описвано като “многозначително, игриво списание за изкуство и политика”. Това, което се казва в него за голата холандска азбука е, че тя е базирана на шрифта Baskerville Old Face.

Прочетете още: Вулгарният предшественик на Charlie Hedbo

А голата холандска азбука – както и сами се досещате, тя е не толкова за писане и четене, колкото за гледане. Възможност да я видите имате в галерията по-долу:

 

Отговор