Д-р Шлумбом и неговата магическа кафеварка

0
кафеварка
Д-р Шлумбом с кафеварката Chemex.

Какво е общото между Джеймс Бонд, актрисата Мери Тайлър Мур и Моника от сериала Приятели? Това, че и тримата използват култовата кафеварка Chemex. Тази гениална джаджа с формата на пясъчен часовник, изобретена през 1941 г., и днес се радва на все по-голяма популярност. Което за пореден път доказва баналната максима, че

добрият дизайн е вечен

Нещо повече – кафето приготвено с нея има по-богата палитра от аромати и по-плътно тяло и в него отсъства киселият вкус, характерен за останалите кафеварки с хартиен филтър.

chemex-james-bond-quotes2-300x220
Джеймс Бонд (Шон Конъри) с кафеварката Chemex в От Русия с любов (1963).

Кафеварката Chemex е изобретена от д-р Петер Шлумбом – ексцентричен германски учен с уклон към  перфекционизма и куп шантави идеи. В кариерата си

д-р Шлумбом патентова повече от 300 различни изобретения и уреда

Днес цели двадесет от тези “красотии” (както ги нарича самия д-р Шлумбом) са в постоянната експозиция на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Впрочем думата “красотии”, подобно на кафеварката Chemex е патентована от д-р Шлумбом.

history_schlumbohm_08_large-1
Д-р Шлумбом с част от изобретенията си през 50-те години.

Д-р Шлумбом създава продуктите си като ги опростява максимално и прави така, че да работят по-добре. Може би заради това кафеварката Chemex днес е все така популярна! В свят обсебен от технологиите, една проста стъклена кафеварка, изобретена преди повече от 7 десетилетия прави много по-добре това, което и други, далеч по-сложни джаджи.

Д-р Петер Шлумбом е роден през 1896 г. в Кил, Германия и получава докторска степен по химия от Университета на Берлин. Когато през 1936 г. Хитлер идва на власт той заминава за Ню Йорк. Пет години след като емигрира в Америка, д-р Шлумбом изобретява и патентова

култовата си кафеварка Chemex

Скоро тя може да бъде закупена от всички универсални американски магазини, както и да бъде поръчана по каталог от целия свят.

no-2_porcelain_pour-over_without102_etched_web_copy
Порцелановата фуния на Melitta.

Всъщност кафето от филтър не е нищо ново. През 1908 г. германката Мелита Бенц изобретява фуниевидна цедка за кафе. Тогава тя вместо традиционния за онова време текстилен филтър използва парче хартия от тетрадката на сина си. Бенц основава компанията Melitta, която през 30-те започва да произвежда добре познатата днес порцеланова фуния. Но макар изобретението ú да работи добре, на него му липсва сексапил. Тук на сцената излиза д-р Шлумбом. Естест с безупречен вкус, който не само създава перфектната кафеварка, но я прави да изглежда супер готина.

Chemex на практика не е нищо повече от стъкленица от огнеупорно стъкло, в което се поставя навит на конус хартиен филтър, смляно кафе и вряща вода. Тънък улей в стената на кафеварката позволява на парата да излиза при приготвянето на кафето и също така служи за наливане на течността след премахването на филтъра.

Средата на стъкленицата е стеснена

и има “корсет” от две дървени части, пристегнати с кожена лента, който предпазва ръката от нагорещеното стъкло. Въпреки че е дизайнерски предмет, кафеварката Chemex е относително евтина. През 50-те тя се продава за $6, а днес за около $30-$40.

early-ads
Chemex е пристегната с дървен “корсет”, който предпазва ръката от нагорещеното стъкло.

“Това е един от най-простите начини за приготвяне на кана кафе. Мисля, че повечето хора са загубили представа как се приготвят нещата, независимо дали става въпрос за храна, мебели или нещо друго. Но когато видите някой да приготвя чаша кафе с Chemex си казвате – “Ха, така ли се прави?”, казва Шарк Сенесак, бариста в кафенето De La Paz в Сан Франциско.

Прочетете още: 4 съвета за по-добър кофеинов кик

chemobile
Д-р Шлумбом с планове на проектирания от него автомобил, наречен Chemobile.

Освен кафеварката Chemex, германският изобретател създава много други вещи за бита. Като например контейнер, който изстудява мигновено каквото бъде поставено в него. Като кошче за боклук, наречено Пепеляшка с формата на конус, което използва торби за еднократна употреба от импрегнирана хартия. Както и уреда Минехаха, който смесва и аерира различни напитки.

Д-р Шлумбом също така създава

алуминиев тиган за еднократна употреба

и миниатюрен филтър за цигари, чиято форма напомня тази на кафеварката Chemex. Може би най-дръзкото творение на д-р Шлумбом е т. нар. Chemobile – четвъртита семейна кола с цилиндрично купе и панорамни прозорци. Тя предлага същата гледна точка на пътуващите, каквато по думите на изобретателя има и “махараджата, яздещ слон”.

foar_schlumbohm_kitchendisplay608
Шоуруум на Chemex през 50-те.

В статия в сп. LIFE от 1949 г. журналистът Хърбърт Брийн разкрива формулата на д-р Шлумбом за успешен нов продукт. 20% от усилията са за определяне на проблема, който се нуждае от разрешаване, 40% за измислянето на решение, което може да се патентова, 30% за добър дизайн и 10% за маркетинг. Брийн пише за германеца: “Той е от онзи тип хора, които разпознават проблема и намират решение, което е ефикасно, стилно и печелившо.”

Брийн също така разказва за

нетрадиционния стил на живота на д-р Шлумбом

който е в основата на креативността му. Германският изобретател обикновено се събужда късно през деня и работи върху няколко нови идеи в кухнята си. После излиза и се отбива в малката фабрика, в която се произвеждат изобретенията му. Там проверява пощата за деня и осемте си служителки. Завършва деня в някой ресторант или бар, където обикновено се раждат най-добрите му идеи. Д-р Шлумбом меко казано обича разкоша и често обикаля из Манхатън в персонализирания си Кадилак, на чийто капак вместо емблема има умалена кафеварка Chemex.

history_schlumbohm_07_large
Д-р Шлумбом с кафеварката Chemex.

Гениалният германец умира през 1962 г. и компанията Chemex изпада в криза. През 50-те и 60-те години, с бума на консуматорството в САЩ, продуктите ú са забравени. Хората по онова време просто предпочитат електрическите уреди, които правят всичко вместо тях. Но според вицепрезидента на Chemex Илайза Граси, кафеварката Chemex запазва популярността си сред малка група от верни фенове на доброто кафе. Семейството на Граси

купува компанията Chemex през 1980 г.

Едва преди няколко години е отчетен първият бум в търсенето на култовата кафеварка. Той вероятно е провокиран от униформения вкус на кафето, предлагано в големите вериги като Starbucks. Хората започват да разбират, че най-разпространените методи за приготвяне на кафе са съпроводени от специфични проблеми. Например т.нар. френска преса използва метална цедка за филтриране на кафето, което променя вкуса му. Други уреди не нагряват достатъчно водата или кафето престоява твърде дълго в тях.

moma-and-ad
Кафеварката Chemex е на корицата на каталог на Музея за модерно изкуство, в който е обявена за един от най-полезните предмети по времето на Втората световна война.

“Винаги съм смятала кафеварката Chemex за феномен, подобен на продуктите на дизайнерите Чарлз и Рей Иймс и по-точно техните легендарни столове. Те изобретяват наново нещо, което всеки вече има, но го правят достъпно и красиво така че всеки да го пожелае. Столовете на Иймс служат единствено за седене, но всеки обича да ги гледа. Така е и с Chemex. Тази кафеварка неслучайно е в постоянната колекция на Музея за модерно изкуство”, казва Шарк Сенесак.

Отговор