Красотата на България в картините на Янко Янев

1
Красотата на България
Една от приказните картина на Янко Янев.

Янко Янев е един от най-разпознаваемите български художници. И автор на Красотата на България – емоционални разкази с четка за прелестите на страната ни.

Красотата на България
Красотата на България

Картините му са буквално навсякъде – по календари, репродукции, картички, магнити, керамика и сувенири.

Негови оригинали красят домове, офис сгради, заведения и хотели по целия свят – в България, Швейцария, Германия, Англия, Франция, Холандия, Израел, Русия, Канада, САЩ и т.н.

Голяма част от времето и енергията си е посветил на красотата на България. Провокацията, която го подтиква – прекалено абстрактният подход на повечето ни художници. Нямало кой да покаже България, нейният бит и материалната култура, по емоционален начин, разбираемо.

Така, преди точно 15 години, се родили

поредиците Красотата на България

Цветовете на България и Слънчеви следи, чиито имена консултирал с поета Борис Христов и не е променял до днес.

Янко продължава да обикаля страната в търсене на сюжети – Старо Стефаново, Долен, Ковачевица, Лещен, Копривщица, Жеравна и т.н. Запечатва с четката и боите специфични очарования.

Красотата на България
Чудните места в страната ни са пресъздадени в поредицата Красотата на България

Богатството на сюжетите набъбва с всяка изминала година, а някои от тях се превръщат в последното свидетелство за съществуването на нещо родно. Да, Янко с тъга отбелязва, че част от къщите, които е нарисувал, впоследствие са изчезнали – саморазрушени под въздействие на времето и липсата на грижа.

В досегашната си кариера творецът е направил

общо пет изложби

Причината е, че картините му се изкупуват твърде бързо и той не успява да събере достатъчно, които да представи пред почитателите и приятелите си.

Днес Lifebites.bg ви предлага да разгледате своеобразна виртуална изложба на Янко Янев. В галерията по-долу може да видите част от богатата колекция с прекрасни творби, които художникът предостави на сайта ни.

Вижте още: Приказните картини на Мария Илиева

1 КОМЕНТАР

 1. Трявна- това е може би най- българският град. Да не говорим за красотата му, за чистия въздух за съхранените музеи и паметници.
  Картината на худ. Яни Янев е чудесна и наистина пресъздава едно от най- характерните места на града- т.н. Гърбавия мост от
  където се вижда и прословутата часовникова кула. Известно е, че кулата е построена през 1814 г. Общата и височина е 21.15м.
  Състои се от долна каменна част, средна и горна, където се намира и камбаната. Ще се спра на средната част, защото с течение
  на годините , тя нееднократно е променяла вида си. Представлява осмотен, който завършва с малка стряха, покрита с ламарина.
  Първоначално е била измазана и варосана. През 1891 г. Иван Халачев от с.Бахреци я покрил с дъсчена обшивка, която се запазила с естествен потъмнял цвят на дървото до 1908 г. Тогава била боядисана с кафява боя, а през 1926 г. пребоядисана със зелена. Макар и грозна боята е
  премахната едва през 1966 г., когато и бил извършен основен ремонт и Часовниковата кулата възстановява вида си от 1814 г.

Отговор