Красотата на България в картините на Янко Янев

Красотата на България
Една от приказните картина на Янко Янев.

Янко Янев е един от най-разпознаваемите български художници. И автор на Красотата на България – емоционални разкази с четка за прелестите на страната ни.

Красотата на България
Красотата на България

Картините му са буквално навсякъде – по календари, репродукции, картички, магнити, керамика и сувенири.

Негови оригинали красят домове, офис сгради, заведения и хотели по целия свят – в България, Швейцария, Германия, Англия, Франция, Холандия, Израел, Русия, Канада, САЩ и т.н.

Голяма част от времето и енергията си е посветил на красотата на България. Провокацията, която го подтиква – прекалено абстрактният подход на повечето ни художници. Нямало кой да покаже България, нейният бит и материалната култура, по емоционален начин, разбираемо.

Така, преди точно 15 години, се родили

поредиците Красотата на България

Цветовете на България и Слънчеви следи, чиито имена консултирал с поета Борис Христов и не е променял до днес.

Янко продължава да обикаля страната в търсене на сюжети – Старо Стефаново, Долен, Ковачевица, Лещен, Копривщица, Жеравна и т.н. Запечатва с четката и боите специфични очарования.

Красотата на България
Чудните места в страната ни са пресъздадени в поредицата Красотата на България

Богатството на сюжетите набъбва с всяка изминала година, а някои от тях се превръщат в последното свидетелство за съществуването на нещо родно. Да, Янко с тъга отбелязва, че част от къщите, които е нарисувал, впоследствие са изчезнали – саморазрушени под въздействие на времето и липсата на грижа.

В досегашната си кариера творецът е направил

общо пет изложби

Причината е, че картините му се изкупуват твърде бързо и той не успява да събере достатъчно, които да представи пред почитателите и приятелите си.

Днес Lifebites.bg ви предлага да разгледате своеобразна виртуална изложба на Янко Янев. В галерията по-долу може да видите част от богатата колекция с прекрасни творби, които художникът предостави на сайта ни.

Вижте още: Приказните картини на Мария Илиева

СПОДЕЛИ
Предишна статияСамо по татуировки: Или какво се крие под дрехите
Следваща статияАмерикански студент отвори ресторант в общежитието си
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

1 КОМЕНТАР

 1. Трявна- това е може би най- българският град. Да не говорим за красотата му, за чистия въздух за съхранените музеи и паметници.
  Картината на худ. Яни Янев е чудесна и наистина пресъздава едно от най- характерните места на града- т.н. Гърбавия мост от
  където се вижда и прословутата часовникова кула. Известно е, че кулата е построена през 1814 г. Общата и височина е 21.15м.
  Състои се от долна каменна част, средна и горна, където се намира и камбаната. Ще се спра на средната част, защото с течение
  на годините , тя нееднократно е променяла вида си. Представлява осмотен, който завършва с малка стряха, покрита с ламарина.
  Първоначално е била измазана и варосана. През 1891 г. Иван Халачев от с.Бахреци я покрил с дъсчена обшивка, която се запазила с естествен потъмнял цвят на дървото до 1908 г. Тогава била боядисана с кафява боя, а през 1926 г. пребоядисана със зелена. Макар и грозна боята е
  премахната едва през 1966 г., когато и бил извършен основен ремонт и Часовниковата кулата възстановява вида си от 1814 г.

Отговор