Вашата Трявна – РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

Красивата Трявна

Скъпи приятели, изключително се радваме на активността ви по играта РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ както тук, така и на страницата ни във Фейсбук. Почти всички безпогрешно разпознахте възрожденската чаровница Трявна, нарисувана от художника Янко Янев. Много от вас споделиха интересна информация, неизвестни за нас факти, легенди и мили спомени, които пазят за този прекрасен български град.

Както ви обещахме, в отделен текст публикуваме историите и най-интересните коментари, с които ни дарихте! С това първата част на играта приключи. Но не забравяйте, че тепърва ще има и още. Следете публикациите ни тук и във Фейсбук за следващите картини, от които ще ви се усмихва красивата ни Родина.

Ето каква е хубавицата Трявна, с която започнахме играта, видяна през вашите очи:

Според победителя в първата част на играта ЕЛЕНА СТЕФАНОВА:  Това е родният град на моята майка. Градът, в който и аз самата съм отраснала.

Градът, в който живеехме зад къщата на Ангел Кънчев, в която, ако не ме лъже паметта, преди много-много години, бе и местното туристическо дружество.

Няма да забравя и ОУ “Петко Рачев Славейков”, което училище се намира съвсем близо до моста, нарисуван на репродукцията. А до моста е прочутата Часовникова кула, от която всяка нощ, дори и по социалистическо време, точно в 00.00 часа, зазвучаваше “Стройна се Калина вие”.

И естествено – старото училище, а до него – чаршията от възрожденско време с бялото сладко. И дюкянчето, в което майстор правеше кожени портфейли и колани в по-ново време. Е, като деца на нас там не ни разрешаваха да ходим. Но помня филмите, които се снимаха на площада отпред. Затваряха всички подходи и ексцентрично-модерни за онова време жени се разпореждаха коя камера какво да улови.

Помня и вечер как ловяхме светулки по малката ни улица, скътана до новия мост, и ходенето за раци в реката, които се въдеха преди да построят някакъв текстилен завод. И преходите в Балкана с билките, които ме научи да разпознавам дядо ми. Не че вече ги помня, но помня вкуса им в чая през зимата. И кафявата вода от чешмите, но и очарованието да отида извън града сама, за да налея чиста планинска в плетената дамаджана. Колко спомени само от една уж обикновена репродукция!

ЦВЕТОМИРА КОЛЕВА КЪТЕВА: Трявна… на картината е старият каменен мост, който отвежда към площада с върожденската часовникова кула и Старото школо.

РОСЕН ВАСИЛЕВ: Трявна е самодивата на българската възрожденска архитектура и колчем те обсеби, оттук насетне жизненият ти път става еднопосочен – вечно да тичаш към нея!

СТЕЛА ЦОНЕВА: Едно изключително градче, запазило своя възрожденски дух и успяло да се развие като предпочитана туристическа дестинация. Ще добавя само, че толкова красива и цветна сграда на Община не съм виждала на друго място. И още нещо, за тези, които не са запознати, в Трявна също има спектакъл “Звук и светлина”. Вълшебно е.

СТАНИМИРА: Много възрожденски буден български дух има това място, с музеите, запазените къщи и архитектура, кълдаръмени улички и занаяти. Няма да забравя Музея на иконата, в който видях уникални икони от 14-15 в. и музея с експонати от известните дърворезбарски школи на града.

СЛАВЧО ХРИСТОВЧасовниковата кула е един от символите на Трявна. Стройният каменен силует, останал сякаш непреходен за годините, насочва погледа нагоре към бронзовата камбанария, чийто камбанен звън отмерва времето и изтичащия човешки живот.

 

Трявна - Янко Янев
Трявна – Янко Янев

РОСИЦА БОЙЧЕВА:  В този град е роден и един любим мой художник: Димитър Казаков-Нерон. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

Заедно с брат си Никола Казаков даряват на музея в Трявна, който се помещава в Старото (или Славейковото) школо, над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. Днес те могат да се видят в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

FANI KARTOUNOVA: На снимката е Каменният мост или Кивгиреният, под който тече р. Тревненска. Известна е издълбаната стомна в една от каменните му плочи, която “служи за измиване на габровци преди да влязат в Трявна”.

ВАЛЕНТИНА ИВАНОВАEдин от най-красивите възрожденски градове в България. Градът, известен през Възраждането с Тревненската иконописна школа, една от трите най-известни школи в България, заедно със Самоковската и Банско-Разложката. Един град, в който ти се иска времето да спре и с часове да се разхождаш по чистите и кокетни улички.

КОМЕНТАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ НА СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

1
2
3
Следваща страница
СПОДЕЛИ
Предишна статияВещи на Лорън Бакол на търг
Следваща статияЛигата на Пренебрегваните: Riverside
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор