Вашата Трявна – РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

0
Красивата Трявна

Скъпи приятели, изключително се радваме на активността ви по играта РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ както тук, така и на страницата ни във Фейсбук. Почти всички безпогрешно разпознахте възрожденската чаровница Трявна, нарисувана от художника Янко Янев. Много от вас споделиха интересна информация, неизвестни за нас факти, легенди и мили спомени, които пазят за този прекрасен български град.

Както ви обещахме, в отделен текст публикуваме историите и най-интересните коментари, с които ни дарихте! С това първата част на играта приключи. Но не забравяйте, че тепърва ще има и още. Следете публикациите ни тук и във Фейсбук за следващите картини, от които ще ви се усмихва красивата ни Родина.

Ето каква е хубавицата Трявна, с която започнахме играта, видяна през вашите очи:

Според победителя в първата част на играта ЕЛЕНА СТЕФАНОВА:  Това е родният град на моята майка. Градът, в който и аз самата съм отраснала.

Градът, в който живеехме зад къщата на Ангел Кънчев, в която, ако не ме лъже паметта, преди много-много години, бе и местното туристическо дружество.

Няма да забравя и ОУ “Петко Рачев Славейков”, което училище се намира съвсем близо до моста, нарисуван на репродукцията. А до моста е прочутата Часовникова кула, от която всяка нощ, дори и по социалистическо време, точно в 00.00 часа, зазвучаваше “Стройна се Калина вие”.

И естествено – старото училище, а до него – чаршията от възрожденско време с бялото сладко. И дюкянчето, в което майстор правеше кожени портфейли и колани в по-ново време. Е, като деца на нас там не ни разрешаваха да ходим. Но помня филмите, които се снимаха на площада отпред. Затваряха всички подходи и ексцентрично-модерни за онова време жени се разпореждаха коя камера какво да улови.

Помня и вечер как ловяхме светулки по малката ни улица, скътана до новия мост, и ходенето за раци в реката, които се въдеха преди да построят някакъв текстилен завод. И преходите в Балкана с билките, които ме научи да разпознавам дядо ми. Не че вече ги помня, но помня вкуса им в чая през зимата. И кафявата вода от чешмите, но и очарованието да отида извън града сама, за да налея чиста планинска в плетената дамаджана. Колко спомени само от една уж обикновена репродукция!

ЦВЕТОМИРА КОЛЕВА КЪТЕВА: Трявна… на картината е старият каменен мост, който отвежда към площада с върожденската часовникова кула и Старото школо.

РОСЕН ВАСИЛЕВ: Трявна е самодивата на българската възрожденска архитектура и колчем те обсеби, оттук насетне жизненият ти път става еднопосочен – вечно да тичаш към нея!

СТЕЛА ЦОНЕВА: Едно изключително градче, запазило своя възрожденски дух и успяло да се развие като предпочитана туристическа дестинация. Ще добавя само, че толкова красива и цветна сграда на Община не съм виждала на друго място. И още нещо, за тези, които не са запознати, в Трявна също има спектакъл “Звук и светлина”. Вълшебно е.

СТАНИМИРА: Много възрожденски буден български дух има това място, с музеите, запазените къщи и архитектура, кълдаръмени улички и занаяти. Няма да забравя Музея на иконата, в който видях уникални икони от 14-15 в. и музея с експонати от известните дърворезбарски школи на града.

СЛАВЧО ХРИСТОВЧасовниковата кула е един от символите на Трявна. Стройният каменен силует, останал сякаш непреходен за годините, насочва погледа нагоре към бронзовата камбанария, чийто камбанен звън отмерва времето и изтичащия човешки живот.

 

Трявна - Янко Янев
Трявна – Янко Янев

РОСИЦА БОЙЧЕВА:  В този град е роден и един любим мой художник: Димитър Казаков-Нерон. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио.

Заедно с брат си Никола Казаков даряват на музея в Трявна, който се помещава в Старото (или Славейковото) школо, над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. Днес те могат да се видят в няколко просторни зали на втория етаж на възрожденската сграда.

FANI KARTOUNOVA: На снимката е Каменният мост или Кивгиреният, под който тече р. Тревненска. Известна е издълбаната стомна в една от каменните му плочи, която “служи за измиване на габровци преди да влязат в Трявна”.

ВАЛЕНТИНА ИВАНОВАEдин от най-красивите възрожденски градове в България. Градът, известен през Възраждането с Тревненската иконописна школа, една от трите най-известни школи в България, заедно със Самоковската и Банско-Разложката. Един град, в който ти се иска времето да спре и с часове да се разхождаш по чистите и кокетни улички.

КОМЕНТАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ НА СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

Отговор