Разпознай Красотата на България – втората картина

14
Разпознай Красотата на България

Искате ли да имате репродукция на някоя от картините на художника Янко Янев, рисуващ Красотата на България, при това с негов автограф? Тогава не се колебайте и участвайте в играта на Lifebites.bg

РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

с любезната подкрепа на

yanko_logo_last

Тази седмица трябва да разпознаете кое е мястото, нарисувано на втората картина в играта:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Кое е това място, нарисувано от художника Янко Янев?

Ето и малка подсказка, в случай, че някой има леки колебания:

Втората картина показва най-малкия град в България, сгушен в южните склонове на Пирин планина. Пясъчниците около него образуват пирамиди с причудливи форми. Населяван още в Древността от тракийското племе Меди, от което произлизал и героят Спартак. През Средновековието столица на независимо феодално княжество. Освободен от турско робство чак през 1912 г.

Градът с малко над 200 жители е обявен за природен и архитектурен резерват. В района се отглежда уникален местен сорт грозде, от който се произвежда отлично по своите качества вино. Абсолютен магнит за обикновени туристи и истински ценители!

Сред най-известните забележителности на градчето са най-голямата възрожденска постройка в България – Кордопуловата къща, една от най-старите къщи на Балканите – Болярската къща, руините на крепостта на деспот Алексий Слав, Митрополитската църква “Св. Николай Чудотворец”, църквата “Св. Антоний” и много други. Както и разбира се множеството превъзходни механи с руйно вино и отлична кухня.

ИГРАТА

Очакваме отговорите ви с името на мястото като коментар под тази публикация или под съответния пост на страницата ни във Фейсбук. Ще се радваме, ако освен името, споделите с нас интересна информация за това място – нещо неизвестно или малко известно, нещо любопитно, нещо вълнуващо, личните ви спомени, които го правят по един или друг начин специално. Най-интересните истории ще бъдат публикувани в отделен материал на сайта ни, а техните автори ще видят изписани имената си.

Можете да изпращате коментари и отговори на въпроса до края на деня (23:59) в понеделник, 14 март 2016 г. Във вторник ще публикуваме името на печелившия, след редакционно гласуване. Затова определено е важно да напишете нещо за мястото на картината. Не е нужно да е дълго, достатъчно е да отразява личното ви отношение.

Веднага след определяне на победителя за седмицата, ние ще се свържем лично с него на Email адреса, от който се е регистрирал за участие в играта и който е видим само на нашите системни администратори или на профила, от който е взел участие във Фейсбук.

Повече информация за самата игра можете да прочетете тук. Очакваме отговорите, коментарите, историите ви за втората картина и пожелаваме на всички

УСПЕХ с РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!
DSC03697
Познайте верния отговор и спечелете репродукция с автограф на Янко Янев

Победителят в тази игра вече е ясен. Какъв коментар написа и кой е той? Какви други вълнуващи истории, факти и лични впечатления споделихте с нас – вижте в материала за Вашия Мелник. Благодарим за участието на тази страница и ви очакваме със следващите части на на играта РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!

Вижте още:

Красотата на България

Янко Янев – художникът, който създава Красотата на България

14 КОМЕНТАРА

 1. Мястото е Мелник- малко китно градче, запазило и до днес автентичния си възрожденски стил. Посетих го за първи път преди две години. Там посрещнахме Новата Година с изключително празнично настроение, богата трапеза, много музика и български народни танци. Домакините както на ресторанта, така и на къщата за гости бяха много гостоприемни. Останахме в града няколко дни, за да се насладим на красотата му в зимната му премяна. Беше много живописно! Направихме се чудесни снимки. Характерното за Мелник е не само това, че е най-малкият град в България, а и в него се произвежда вино от известния сорт Широка Мелнишка Лоза. По този повод една от вечерите прекарахме в местна механа, в която дегустирахме вино от големите бъчви в избата и се насладихме на вкусни български гозби. От Мелник си купихме и чудесно сладко от зелени смокини, което също е емблематично за района. Това, което най-много ме впечатли в Мелник, бе заобикалящата го природа. Пясъчните пирамиди са уникално природно образувание, което заслужава да бъде видяно и заснето през всички сезони на годината. Поради тази причина отново ще посетя Мелник с най- голямо удоволствие при първа възможност.

 2. Това е град Мелник,най-малкият град в България.Известен е не само с уникалните си скални феномени, а и невероятният винен сорт широка мелнишка лоза. ова е стар червен сорт грозде, който може да вирее само в юго-западна България в района на Мелник, Сандански и Петрич в долината на река Струма. Всичките опити той да бъде пренесен в други региони на България или извън границите са били неуспешни. Това го прави уникален сорт.Мелнишкото вино е било любимото вино на сър Уинстон Чърчил. Всяка година той е поръчвал по 500 л от виното.Смята се, че Мелник е най-слънчевия и най-топъл град в България.

 3. Изненада ме приятно виртуозът на четката Янко, до сега не го бях виждал да рисува Мелник! Поздрави от Годеч…

 4. Ех, Мелник, Мелник! Като студенти и любители на Пирин и виното често се отбивахме в градчето. Имаше туристическа спалня, в която преспивахме, и наблизо истинска механа – камък, дърво, камина, дървени маси, везани покривки, шарена сол и пенливо червено в кани, ама наистина вино, от което пламва и лицето, и ушите. За Кордопуловата къща е ясно – трябва да се посети. Пеша ходехме до с. Рожен и после покрай гроба на Яне Сандански в манастира. Та преди четвърт век, през един зимен ден, вървейки през с. Рожен, видяхме навън стопаните на една къща, заприказвахме се, похвалихме хубавото вино от региона и човекът веднага ни покани на втория кат на къщата, в топлата стая и наточи две кани вино – червено, резливо. Много неща ни разказа тогава, ама кой да записва. На изпроводяк си купихме една дамаджана.
  Преди няколко години пак с приятели минахме по същия маршрут, покрай същата къща, през лятото – къщата си стоеше, но навсякъде беше глухо и опустяло, на външната портичка се вееха некролози. тъжно ми стана от това запустение, от тази глухота. Красив и топъл край!

 5. Мелник! Посетих го за първи път преди няколко години и разбрах, че е място, където има защо да се върна отново! Не само, заради виното – сорт “Широка мелнишка лоза”, не само и заради Кордопуловата къща, а заради хората, атмосферата и зареждането, което Мелник и скалите дават!

 6. Най-малкият град в България- Мелник. Но един от най-красивите – с уникалните скали, с красивите къщи, с уютните механи и прекрасното вино. Задължително е да се посети Кордопуловата къща – една от многобройните забележителности на градчето. Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изградена е през 1754 година. Тя е най-голямата и представителна възрожденска къща в България (само гостната стая има 24 прозореца с венециански стъклописи). В приземието има огромна винарска изба, която е вкопана в пясъчника.

 7. Не беше никак трудно да се отгатне името на китното градче, изобразено по-горе. Това е именно Мелник. Макар и да не съм имала възможност до сега да го посетя лично, винаги мога да разпозная къде се намира тази живописна област. Свързвам името Мелник с възрожденска атмосфера, винени изби, впечатляваща природа!

 8. Градът , който художника Янко Янев e нарисувал на втората си картина е Мелник !

 9. На втората картина в играта художникът Янко Янев е изобразил град Мелник. Той е задължителна дестинация за любителите на туризма в България, тъй като е включен в движението 100-те Национални туристически обекта. Посетих този град преди няколко години и останах очарован от неговата природа и възрожденски къщи, които ме върнаха много години назад. Виното, с което е толкова известен мелнишкия край, не ми беше по вкуса, но районът е много богат на забележителности. Докато бях отседнал в Мелник, посетих Роженския манастир и дома на пророчицата Ванга в село Рупите- изключително магнетично и значимо за българите; и двете места също са участници в туристическото движение . Тръгнах си от Мелник, изпълнен с гордост от това, че съм българин и с възхищение от природните красоти в околността.

 10. Градът е Мелник . намира се в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.

 11. Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.

 12. Това град Мелник едно от любимите ми места. Насреща се вижа Лумпаровата къща в своя възрожденски стил архитектура. В преден план на чудесната картина е изобразена камбанарията на църквата Свети Николай Чудотворец. Домъчня ми и за виното на Митьо шестака и сачовете в Чинарите.

 13. Мелник, град в който съм била само веднъж, но пазя страхотни спомени! Страхотно впечатление ми направи Кордопуловата къща с дългите тунели-изби за съхранение на вино, гледката, която се открива към Мелник, от къщата, както и гледката към руините на древната църква, наблизо.

 14. Няколко пъти съм ходила в Мелник,но споменът ми от първия път е като за нещо космическо,нещо неземно.Тези пясъчни скали, издигнали се над градчето са изумителни.Зная,че там са снимани много филми,дори при едно от отиванията ми там,декорът стоеше още.Беше някаква индианска история,не помня вече… .Всъщност ,възстановката беше до Роженския манастир.ПОсещението на гроба на Яне Сандански беше особено важно за нас,защото,една прабаба на съпруга ми от Гоце Делчев му е била ятачка.

Отговор