Вашият Мелник от играта Разпознай Красотата на България

0
Мелник - Янко Янев

Скъпи приятели, изключително се радваме на активността ви по играта РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ както тук, така и на страницата ни във Фейсбук. За пореден път безпогрешно разпознахте картината – Мелник, нарисуван от художника Янко Янев.

Както ви обещахме, в отделен текст публикуваме историите и най-интересните коментари, с които ни дарихте! С това втората част на играта приключи. Но тепърва ще има и още. Следете публикациите ни тук и във Фейсбук за следващите картини от поредицата Красотата на България, от които ще ви се усмихва красивата ни Родина.

Ето какъв е Мелник, видян през вашите очи:

ЙОРДАН РУСЕВ: Мелник е едно от любимите ми места. Насреща се вижда Лумпаровата къща в своя възрожденски стил архитектура. В преден план на чудесната картина е изобразена камбанарията на църквата Свети Николай Чудотворец. Домъчня ми и за виното на Митьо шестака и сачовете в Чинарите.

НИКОЛАЙ КОЛЕВ:  Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 мм. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.

АНЕЛИЯ ТЕРЗИЕВА: Това е град Мелник, най-малкият град в България. Известен е не само с уникалните си скални феномени, а и невероятният винен сорт широка мелнишка лоза. Това е стар червен сорт грозде, който може да вирее само в югозападна България в района на Мелник, Сандански и Петрич в долината на река Струма. Всичките опити той да бъде пренесен в други региони на България или извън границите са били неуспешни. Това го прави уникален сорт. Мелнишкото вино е било любимото вино на сър Уинстон Чърчил. Всяка година той е поръчвал по 500 л от виното. Смята се, че Мелник е най-слънчевия и най-топъл град в България.

Я. ГЕОРГИЕВА: Мястото е Мелник – малко китно градче, запазило и до днес автентичния си възрожденски стил. Посетих го за първи път преди две години. Там посрещнахме Новата Година с изключително празнично настроение, богата трапеза, много музика и български народни танци. Домакините както на ресторанта, така и на къщата за гости бяха много гостоприемни. Останахме в града няколко дни, за да се насладим на красотата му в зимната му премяна. Беше много живописно! Направихме си чудесни снимки. Характерното за Мелник е не само това, че е най-малкият град в България, а и в него се произвежда вино от известния сорт Широка мелнишка лоза. По този повод една от вечерите прекарахме в местна механа, в която дегустирахме вино от големите бъчви в избата и се насладихме на вкусни български гозби. От Мелник си купихме и чудесно сладко от зелени смокини, което също е емблематично за района. Това, което най-много ме впечатли в Мелник, бе заобикалящата го природа. Пясъчните пирамиди са уникално природно образувание, което заслужава да бъде видяно и заснето през всички сезони на годината. Поради тази причина отново ще посетя Мелник с най-голямо удоволствие при първа възможност.

ДАРИНА МАРИНЧЕВСКА: Най-малкият град в България – Мелник. Но един от най-красивите – с уникалните скали, с красивите къщи, с уютните механи и прекрасното вино. Задължително е да се посети Кордопуловата къща – една от многобройните забележителности на градчето. Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изградена е през 1754 година. Тя е най-голямата и представителна възрожденска къща в България (само гостната стая има 24 прозореца с венециански стъклописи). В приземието има огромна винарска изба, която е вкопана в пясъчника.

РОСЕН ВАСИЛЕВИзненада ме приятно виртуозът на четката Янко, до сега не го бях виждал да рисува Мелник! Поздрави от Годеч…

Melnik 01
Мелник – Янко Янев

Според победителя във втората част на играта ГЕОРГИ СТАЛЕВ:  Ех, Мелник, Мелник! Като студенти и любители на Пирин и виното често се отбивахме в градчето. Имаше туристическа спалня, в която преспивахме, и наблизо истинска механа – камък, дърво, камина, дървени маси, везани покривки, шарена сол и пенливо червено в кани, ама наистина вино, от което пламва и лицето, и ушите. За Кордопуловата къща е ясно – трябва да се посети. Пеша ходехме до с. Рожен и после покрай гроба на Яне Сандански в манастира.

Та преди четвърт век, през един зимен ден, вървейки през с. Рожен, видяхме навън стопаните на една къща, заприказвахме се, похвалихме хубавото вино от региона и човекът веднага ни покани на втория кат на къщата, в топлата стая и наточи две кани вино – червено, резливо. Много неща ни разказа тогава, ама кой да записва. На изпроводяк си купихме една дамаджана. Преди няколко години пак с приятели минахме по същия маршрут, покрай същата къща, през лятото – къщата си стоеше, но навсякъде беше глухо и опустяло, на външната портичка се вееха некролози. Тъжно ми стана от това запустение, от тази глухота. Красив и топъл край!

ДЕСИСЛАВА ИВАНОВА:  Мелник! Посетих го за първи път преди няколко години и разбрах, че е място, където има защо да се върна отново! Не само заради виното – сорт Широка мелнишка лоза, не само и заради Кордопуловата къща, а заради хората, атмосферата и зареждането, което Мелник и скалите дават!

СТЕЛА ИЛЕВА: Не беше никак трудно да се отгатне името на китното градче, изобразено по-горе. Това е именно Мелник. Макар и да не съм имала възможност до сега да го посетя лично, винаги мога да разпозная къде се намира тази живописна област. Свързвам името Мелник с възрожденска атмосфера, винени изби, впечатляваща природа!

ПЕТКО ТОДОРОВ: На втората картина в играта художникът Янко Янев е изобразил град Мелник. Той е задължителна дестинация за любителите на туризма в България, тъй като е включен в движението 100-те Национални туристически обекта. Посетих този град преди няколко години и останах очарован от неговата природа и възрожденски къщи, които ме върнаха много години назад. Виното, с което е толкова известен мелнишкия край, не ми беше по вкуса, но районът е много богат на забележителности. Докато бях отседнал в Мелник, посетих Роженския манастир и дома на пророчицата Ванга в село Рупите – изключително магнетично и значимо за българите; и двете места също са участници в туристическото движение. Тръгнах си от Мелник, изпълнен с гордост от това, че съм българин и с възхищение от природните красоти в околността.

ДЕШКА ЛЮЦКАНОВА: Мелник, град в който съм била само веднъж, но пазя страхотни спомени! Страхотно впечатление ми направи Кордопуловата къща с дългите тунели-изби за съхранение на вино, гледката, която се открива към Мелник, от къщата, както и гледката към руините на древната църква, наблизо.

МАРЧЕЛА ТОПЛЕВА: Няколко пъти съм ходила в Мелник, но споменът ми от първия път е като за нещо космическо, нещо неземно. Тези пясъчни скали, издигнали се над градчето са изумителни. Зная, че там са снимани много филми, дори при едно от отиванията ми там, декорът стоеше още. Беше някаква индианска история, не помня вече… Всъщност, възстановката беше до Роженския манастир. Посещението на гроба на Яне Сандански беше особено важно за нас, защото, една прабаба на съпруга ми от Гоце Делчев му е била ятачка.

МАРИЯ ПЕЕВСКА: Този красив пейзаж е от гр. Мелник! Красота, но в действителност и тъжно. Вино, природа, но…! Няма го българина, останал е само духът му в реставрираните мелнишки къщи, които голяма част от тях са се превърнали в бизнес! Лятото на 2015 г. бях на гости в един от тези туристически обекти. Наистина красиво, но няма ги хората!!

ДИАНА АНГЕЛОВА: Едно прекрасно място е това малко градче – Мелник, което все още виждам само на фотоси… Пожелавам си тази година да го видя отблизо(Б.ред. И ние го пожелаваме и стискаме палци!)

Отговор