Саймън Бек: Човекът, който рисува върху Алпите

0
Саймън Бек
Саймън Бек и неговите снежни рисунки.

Саймън Бек – това е човекът, който реши да изрисува Алпите. Величествената планина вече години наред е неговият бял лист хартия, върху който той рисува огромни картини.

Само да падне сняг

и Саймън е там. Слага снегоходките, един час мери, преди да започне и след това дни наред рисува, чертае… и накрая върху снежните върхове се появяват невероятни произведения на изкуството.

Саймън Бек
Саймън Бек

Саймън Бек всъщност е 57-годишен инженер от Оксфорд и работи като картограф. През 1974 г. печели Първенството на Великобритания по ориентиране. Започва да рисува върху снега за удоволствие. Но в крайна сметка светът е толкова възхитен от изкуството му, че

Саймън Бек дори изкарва пари от това свое странно хоби

Как ли? Ами като заснема рисунките си и ги продава в триизмерен формат. Находчиво, нали?!

Саймън Бек
В процес на работа

Веднага щом завали сняг, англичанинът си избира терен и хуква към планината. Истината е, че за този тип изкуство

не е необходимо да имаш талант на художник

Нужни са по-скоро математически умения. Неговите рисунки представляват математически фигури, за да имат равни размери и да изглеждат като картинки. Подготовката на всяка рисунка се прави с компас и преброяване на крачките, почти винаги започва от средата, за да разчертае правилно схемата.

Simon-Beck-Snow-art1
Вълшебно…

Докато рисува, Саймън си очертава мрежа и се движи само в две точки от нея. Когато условията са добри и не вали силно сняг,

английският инженер работи по 10-12 часа

Много от изображенията му са математически модели като Снежинката на Кох, Триъгълника на Сиерпински или Множество на Манделброт.

И така, за да свърши добре работата, са му нужни не четки и бои, а компас и снегоходки. Извайвайки Алпите, той брои всяка своя крачка и накрая дели на две, за да се получи равномерна фигура.

За 10 години уникално снежно изкуство Саймън Бек е изрисувал около 180 картини и вече е издал книга – Simon Beck: Snow Art.

Simon-Beck-s-snow-art-1
Красивата снежна картина в планината.

Картографистът прави рисунки и по пясъка – по бреговете на Океана, но казва, че предизвикателството там не е толкова голямо. Да се върви по пясъка е много по-лесно за него, отколкото да се бори със студа, снега и височините в планината.


Вижте още… как природата завладя едно китайско село


Lifebites.bg ви предлага да разгледате още от снежни творения на Саймън Бек в Алпите в галерията по-долу:

СПОДЕЛИ
Предишна статияНевероятни фотографии с миниатюрни автомобили
Следваща статияА дали е хубаво да си кльощав?
Антония Чорева
Обичам да пиша за всичко - мириса, вкуса, живота, радостта. Истинските ми творчески изяви дойдоха във вестник „Телеграф”, в който работих от създаването му. Обичам справедливостта. Емоционален човек съм – смея се и плача с хората, в щастието им и в нещастието им. Имам много приятели, обожавам ги. А най-любимите ми неща са семейството ми, виното, споделено с петте ми любими приятелки и музиката – песни и танци до зори. Искам да обиколя света и да напиша всичко, което видя!

Отговор