Българка покори Америка с ръчно рисувани обувки

Художничката Виолета Велчева е по-известна в Америка със своите 3D арт пана, изработени от метал, дърво, камъни и кристали. Нейна творба краси американската болница Southern Hills Hospital в Лас Вегас

рисувани обувки
Виолета Велчева и нейните ръчно рисувани обувки.

Когато срещнеш Виолета Велчева, няма как да не се влюбиш в лъчезарната ú усмивка и поглед пълен с мечти. Зад това слънчево лице се крие една борбена и силна бизнес дама, готова да скочи в маратонките и да покори света. Ще ви представя българката, която създава най-цветните и уникални ръчно рисувани обувки в Америка.

Обувки, заредени с мечти, които покориха младите хора в страната на неограничените възможности. Обуеш ли чифт от нейните кецове, би повярвал, че летиш, че няма невъзможни неща и че в живота се случват чудеса.

collage-ob
Българската художничка мечтае изкуството й да достигне до повече хора чрез новата й страст – ръчно изрисувани обувки.

Виолета, определя себе си като гражданин на света. Повече от 20 години българската художничка живее и твори в Америка, но всяка година пътува до България и обича да се връща в родния Чирпан.

Талантливата българка черпи своите творчески идеи от пътуванията си по света. Неин приятел веднъж ú казал: “Ако човек те познава добре, то от нарисуваното може да разбере по света къде си била”.

обувки
Виолета с един от най-младите си клиенти и почитатели на рисувани обувки.

Идеята за ръчно рисувани обувки

възниква случайно по време на едно от нейните многобройни пътувания в чужбина. Хрумва ú, че може да комбинира в едно всичко, което обича – рисуването със спорта и нестандартното. Така преди близо година се ражда новата дизайнерска линия на Виолета.

Първите кецове прави за себе си и свои приятели. Интересът към нейните ръчно рисувани обувки нараства и креативната българка решава да развие идеята си до бизнес начинание. Създава марката и едноименния сайт Shoeaddic, където уникалните рисувани модели се предлагат в комбинация с раница и шапка.

14607907_10154540388246838_1189550828_n
Обувки и шапки, които носят много настроение.

Интерес към нейните продукти проявяват главно млади хора и деца. Затова и посланието ú е отправено към тях.

“Нека не се боят да бъдат себе си и да го изразяват гласно, без страх и задръжки. Да бъдат свободни по дух и да се развиват. Да пътуват, да обогатят мирогледа си и чак тогава да мислят за материалното”, казва Виолета и допълва:

“По-добре

Виолета и Жулиета са решени да наложат дизайнерските обувки и в Европа.
Виолета и Жулиета са решени да наложат дизайнерските обувки и в Европа.

изхарчете 1 млн. долара в пътувания

за да отворите очите и съзнанието си, да черпите идеи, пък после ще можете да натрупате и повече.”

Амбицирана от нестихващия интерес към нейния продукт зад Океана, българката се решава на още по-сериозна крачка – да покори нови географски ширини и да се наложи на западноевропейския пазар. В тази задача ú помага нейната братовчедка Жулиета Иванова-Мариоти, която живее и работи в Италия.

За да наложи дизайнерското си начинание, Виолета залага изцяло на екип от сънародници. Рекламните лица, които представят марката Shoeaddic са българите Мария и Павлин.

collage-lica
Лицата на новата българска марка – Мария и Павлин.

Родолюбката се спира на тях, тъй като смята, че двамата могат да бъдат пример за подражание на други млади хора,  желаещи да живеят и да се развиват професионално в родината си. Благодарение на тях, интересът към продуктите ú в най-големите европейски държави като Англия, Германия, Франция и Италия е скочил драстично, щастлива е Виолета Велчева.

collage-1
Виолета преобразява обувките, а те – своите собственици.

За да успее с големия брой поръчки, талантливата бизнес дама възнамерява да премине на следващото ниво като отвори производствена линия на кецове в България. Тогава клиентите ще имат възможност да избират между уникати – ръчно рисувани обувки и кецове с принтове, направени на машина, чиято цена съответно ще е и по-достъпна.

14608120_10154540405921838_1956812217_n
Виолета с едно от 3D паната, изработени от нея.

Дизайнът на рисувани обувки е само най-новият, но не и единствен творчески проект на българската художничка.

Българите в Лас Вегас я подкрепят

 Не са малко и българите в  Америка, които вярват в сънародничката ни и я окуражават да преследва мечтите си. Един от първите хора, който дава тласък в кариерата ú, е нейната близка приятелка  Даниела Чан. Благодарение на ресторантьора Румен Стефанов, Виолета разбира за американската програма Art Grant. По нея се отпускат безвъзмездно пари за развитието и запазването на изкуството във всичките му форми – рисуване, музика, танци, традиции. Талантливата българка, осъзнава, че е родена под щастлива звезда, когато се запознава с известния в цял свят български художник, и неин съгражданин, Никола Манев. В нея той вижда огромен потенциал и насърчава смелостта да използва нови и нестандартни техники и да мисли абстрактно с първи насоки в кариерата.

Упоритата българка е по-известна в Америка със своите 3D арт пана, изработени от метал, дърво, камъни и кристали. Повече от 6 г. е изцяло погълната и посветена на своята работа върху

авангардните и модернистични пана

Процесът на изработване на паната е дълъг и сложен. Тя работи с машини и използва много техники и материали, които комбинира. Уникалните пана може да разгледате на сайта 3dmodernart.

Нейна творба е изложена в една от големите болници в Лас Вегас Southern Hills Hospital. Много нейни 3D пана са закупени от частни лица, ценители на модерното изкуство. Имала е многократни участия в различни конкурси на местно и национално ниво.

Тази година Виолета има амбицията да влезе в списъка на избраните участници в един от най-големите арт проекти в Лас Вегас. Той се организира ежегодно в най-модерното и авангардно казино в града COSMOPOLITAN. В рамките на един месец всеки творец може да изложи своите творби пред публика. Стискаме палци на Виолета и изкуството ú, което е своеобразна реклама на страната ни зад Океана.

Вижте още…

Надежда Влаева: Нося късче от България с музиката си по света

1 КОМЕНТАР

  1. Привет, колеги. Казвам се Ангел Колев и съм гл. редактор на в. “Чирпански новини”. С Виолета се знаем, писали сме и статии за нея, а майка й – г-жа Руска Димитрова, която е на 90 г., е редовен наш сътрудник, даже в последния ни брой има статия. Желая да препечатам статията ви в моя вестник, при спазване на вашите изисквания. С благодарност: А. Колев

Отговор