Фонтанът ди Треви изкарва над милион евро годишно

Вижте какво се случва с тези пари, кои ги събира, как и за какво ги харчи?

фонтана ди Треви
Туристите хвърлят над милион евро годишно в сините води на фонтана ди Треви. Photo by Rum Bucolic Ape on Foter.com / CC BY-ND

Да отидеш в Рим и да не посетиш прочутия фонтан ди Треви е същото като да си във Вечния град и да не видиш папата. Всяка година милиони туристи от цял свят се стичат да видят прекрасното творение на Николо Салви. Задължителен ритуал за посетителите на фонтана е да си пожелаят нещо, което искрено искат да им се случи, и да хвърлят монета, то да се сбъдне.

Питали ли сте се обаче какво се случва с всички тези монети?

Отговор на въпроса дава репортаж на немската телевизия ZDF. Три пъти в седмицата сътрудници на Градската служба за опазване на околната среда събират монетите като ги всмукват в голям съд. В периода между март и октомври, когато Рим буквално гъмжи от туристи, общинските служители събират по 8 хиляди евро на ден.

Снимка: Photo by babiskavvadias on Foter.com / CC BY-NC-ND
Ето така става изсмукването на монетите от дъното на фонтана. Снимка: Photo by babiskavvadias on Foter.com / CC BY-NC-ND

“Обясняваме на туристите, че даваме тези монети на хора, които също таят мечти и желания в сърцата си. Те също биха искали да хвърлят монета, но не могат да си го позволят”

– казва в интервю за ZDF Николо Ривелино от ресорната служба в града. Така всеки турист, хвърлил монета, се превръща автоматично в дарител.

Къде отиват парите, след като колегите на Николо ги изсмучат от дъното на фонтана? Транспортират се до офиса на благотворителна организация Каритас. Там с тях се заемат двама служители на фондацията. Те изсипват

монетите, хвърлени в ди Треви

върху голяма маса, отделят ги от другите предмети и ги почистват. Някои от паричките са увити в писма, съдържащи най-съкровените желания на подателите си. Други носят със себе си молитви за здраве и щастие.

Следващата стъпка от пътя на парите е броенето им. Това се прави в специална машина, а след нея “приходите” от фонтана ди Треви отиват в банката. През годините средствата, които носи на бедните в Италия световната забележителност, нарастват. През 2012 г. от водите на ди Треви са извадени над 540 хил. евро, отчитат местните власти. Пет години по-късно, през 2017 г., фонтанът е “заработил” почти 3 пъти повече – над 1,4 млн. евро!

Ако хвърлите монетата по този начин, чака ви щастие. Снимка: kara_vanmalssen on Foter.com / CC BY-NC-SA
Ако хвърлите монетата във фонтана ди Треви по този начин, чака ви щастие. Такова чака и бедните, които ще подпомогнете с хвърлената от вас паричка. Снимка: kara_vanmalssen on Foter.com / CC BY-NC-SA

“С парите се подпомагат предимно нуждаещи се семейства”

– обяснява пред немската телевизия ZDF Фабрицио Наркиони от фондация Каритас. За да ги подбере, благотворителната организация работи съвместно със социалните служби в страната.

Традицията да се хвърлят монети във вода

води началото си от 18-и век. Основоположници на този ритуал са германските интелектуалци, които посещавали Вечния град по онова време. Тази традиция е свързана с древен езически култ към водните богове и даровете, които хората им поднасяли. Преди три века обаче този ритуал изглеждал странно. С развитието на туризма след Втората световна война той наложил и се превърнал в обичай, разпространен по цял свят.

Днес легендата гласи, че всеки, който хвърли монета в сините води на фонтана ди Треви, отново ще се върне в Рим. Ако я хвърли с гръб към фонтана през рамо с дясната ръка, ще получи и вечно щастие. А кой не иска да му се случи всичко това?


Прочетете още… как сладоледът край фонтаните на Рим остана в миналото

Отговор