Сладоледът край фонтаните в Рим остава в миналото

0
фонтаните
Храненето и пиенето край Фонтан ди Треви вече са забранени и са повод за глоби.

Когато си в Рим – града на куп културни и исторически забележителности, сред които от раз се сещаме за фонтаните и за типичния италиански сладолед – прави като римляните. Но откакто в средата на юни общината там забрани консумирането на храни и напитки край известни водни атракции, една легенда си отива.

Кажете ариведерчи на почивката край Фонтан ди Треви с фунийка джелато в ръка. И все едно сте се отказали от кроасаните и Айфеловата кула, когато сте в Париж. Или пък от хотдога и Статуята на свободата в Ню Йорк. Абсолютни клишета, но доза стандартно туристическо поведение не вреди. Не и според римляните обаче.

Положението във Вечния град

вече не е ближи си сладоледа. Защото според жителите на Рим, и по-точно – общинарите, нагъването на сладолед и други подобни застрашава туристическия облик на града. Нищо че те, туристите, тъкмо това са си представяли, че ще правят, като дойдат, откакто са си резервирали билетите за тук.

фонтаните
И Фонтанът на Мавъра на пиаца Навона вече не е приятел с фунийките джелато.

Разхлаждането със сладолед или напитка в ръка край ди Треви, край фонтаните на площадите Барберини и Испания, както и край още 13 градски фонтана, се забранява. Заповедта е издадена от кмета на Рим – Вирджиния Раги.

Забраната е в сила за летния сезон (до края на октомври). И не се ограничава само до хапването и пийването, ами обхваща и други, наистина

рушащи фонтаните дейности

Като например: катеренето по забележителностите, плуването във водата, хвърлянето на предмети в нея, а също и къпането на домашни любимци.

Красотата на Рим трябва да бъде уважавана от всички”, коментира Раги в свое изявление. “Не толерираме нарушаването на правилата за градската среда. Искаме да опазим историческото, художественото и архитектурното наследство на Рим. За онези, които си позволят да пристъпят забраните, са предвидени глоби от 40 до 240 евро.”

фонтаните
Кажете ариведерчи на разхлаждането със сладолед край римските фонтани.

Отношението на градската управа не е изненадващо. Все пак, в последно време тя хвърли доста усилия в

мащабна реновация

на ключови забележителности – за почистване на Колизеума (първото от 2 хил. години насам!), подновяване на Испанските стълби (за над 1.5 млн. евро) и на известния Фонтан ди Треви. И не е единствената в Италия. Венеция например забрани фаст фууд ресторантите в централната си част. А Флоренция – седенето на стълбите пред тамошната катедрала Санта Мария дел Фиоре.

Така че, когато сте в Рим, повече не правете като римляните, които сте виждали по брошурите и филми като Яж, моли се и обичай. Съжаляваме, Джулия, но когато си в Рим, ти остава само да се молиш и обичаш! Сладоледа поръчай за вкъщи.


Вижте още… Пиза, Наклонената кула и други чудеса

СПОДЕЛИ
Предишна статияАлън Тюринг – тъжната история на един гений
Следваща статияСър Артър Еванс в Лабиринта на Минотавъра
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор