На Босфора: Да плуваш от Азия до Европа

В света има стотици състезания по плуване, но само едно от тях е междуконтинентално! Всяка година повече от 1 600 души участват в годишното състезание по преплуване на Босфора (Bosphorus race) в Истанбул.
Разстоянието, което трябва да бъде преплувано е 6,5 км.

Босфора
Трасето за преплуване на Босфора.

Надпреварата стратира от фериботното пристанище Канлика и завърша в Куручешме. Това е единственото състезание по плуване в света, при което участниците трябва да достигнат от един континент до друг:

съревнованието започва от Азия и финишира в Европа

В атрактивния маратон могат да се включат участници от 14 до 70+ годишна възраст. Организатор на събитието е Турският олимпийски комитет.

Първата надпревара се провежда на 23 юли 1989 г.

Босфора
Състезанието е за участници от всякакви възрасти.

В Босфор рейс редовно не само участват, но и печелят медали българи. Първият ни сънародник, който постига първо място в генералното класиране на състезанието е Димитър Виденов (през 2009 г.), информира bgswim.info.

Преди години друг българин – Ивайло Колев, е в групата на най-младите състезатели, но това не му пречи още с първото си скачане в Босфора, без дори да познава трасето, да вземе сребърния медал в генералното класиране.

Босфора
Преплуване на Босфора.

Тази година (2016) плувният маратон ще се проведе на 24 юли! Така че – ако нямате планове и обичате водните състезания – все още не е късно и вие да се включите!

Повече за събитието може да научите тук.

Вижте още: С ретро колело през Тоскана