Знаменитости и тяхната мнима смърт

0
Новината за смъртта на Маргарет Тачър
Новината за смъртта на Маргарет Тачър през 2013 г. на първите страници на британската преса.

Годината е 2009-а и Димитри Судас, помощник на канадския премиер Стивън Харпър се извинява и напуска официалната вечеря в чест на канадските военни семейства. Сред събралите се на гала-вечерта бързо се разнася мълвата, че бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър е починала и задачата на Судак е да се върне в стаята си и да напише официално съболезнователно писмо.

Но когато се обажда в Бъкингамския дворец, Судас разбира, че Желязната лейди всъщност е жива.

Коя е Тачър, която е починала тогава?

Оказва се, че това е просто котката на канадския министър на транспорта Джон Бейрд, който изпраща смс на свой приятел по време на въпросната вечеря.

Когато Маргарет Тачър наистина умира през 2013 г. британците скърбят за нея и използват хаштага #nowthatchersdead (Now Thatcher’s dead – Сега Тачър е мъртва).

1435085930-esq0413137a-hugh-hefner-1
Хю Хефнър за кратко “почина” през 2014 г.

Американците, които са в неведение относно международната политика прочитат хаштага като Now that Cher’s dead – “сега, когато Шер е мъртва” и започват да оплакват изпълнителката на хита If I Could Turn Back Time.

Изглежда фалшивите сигнали за смъртта на знаменитости в последните години се увеличават най-вече заради мълниеносната скорост, с която “новините” се разпространяват из социалните мрежи. В последните години жертви на такива слухове стават знаменитости като Майли Сайръс, Хю Хефнър, Маколи Кълкин, Арнолд Шварцнегер и дори Селин Дион.

[Прочетете още: Трупове в интернет]

Разбира се, съвременните звезди далеч не са първите, които стават обект подобни слухове. През 1888 г. изобретателят на динамита Алфред Нобел прочита некролога си във вестника, който е объркал наскоро починалия му брат с него. Той е особено вбесен да прочете за себе си определението “Търговеца на смърт” и според легендата това го подтиква да създаде едноименните награди на свое име.

MTM1MDIxMzYyMjgzNTU1NDU5
Алфред Нобел

Като говорим за Нобелови награди, мнозина приписват спечелването на Нобелова награда за литература от Ърнест Хемингуей на погрешната информация за смъртта му. След като оцелява в самолетна катастрофа на 23 януари, 1954 г. в Африка, Хемингуей прекарва един цял ден в четене на собствените си некролози в пресата.

смъртта на Хемингуей
В. Daily Mirror съобщава за смъртта на Хемингуей и съпругата му на първа страница в броя си от 23 януари, 1954 г.

Когато съпругата му Мери най-накрая го смъмря да спре да чете съобщенията за собствената си смърт, писателят се скрива в банята и продължава да чете хвалебствията за себе си до късно през нощта. След като се разбира, че Хемингуей е жив и здрав, това спечелва симпатиите на Нобеловия комитет, който му присъжда

наградата за литература

няколко месеца по-късно.

Самолетната катастрофа в известен смисъл коства живота на Хемингуей, който започва да пие повече в резултат на раните си от нея и на 2 юли, 1961 г. се самоубива с една от ловните си пушки.

[Вижте още: 15 странни факта за Хемингуей]

Маркус Гарви
Маркус Гарви е сред онези знаменитости, научили за смъртта си от медиите.

Реакциите на различните знаменитости при оповестяване на мнимата им смърт, са различни. Така например политикът от Ямайка

Маркус Гарви е толкова стресиран

когато прочита критичния си некролог във вестника, че не дълго след това умира. Този път наистина. Или пък Пол Маккартни, който се сблъсква с куп конспиративни теории за смъртта си в края на 60-те. Бийтълсът не се опитва да опровергае невярната информация за кончината си.

mccartneys-on-life1
Слуховете за смъртта на Пол Маккартни са разсеяни от сп. Life през 1969 г.

Това прави сп. Life в статия, публикувана през ноември, 1969 г. Маккартни казва пред списанието – “Ако бях мъртъв, със сигурност щях да съм последният, който щеше да разбере за това.”

Майли Сайръс
Майли Сайръс опроверга слуховете за смъртта си през 2014 г. с това топлес селфи.
Повечето съвременни знаменитости възприемат слуховете за смъртта си с насмешка.

Все пак това са новини, които човек трудно преглъща. Освен ако не е Майли Сайръс, която отговори на множеството слухове за кончината си по свой си начин – с топлес снимка.

Вижте още: Историята на прощалното писмо на Маркес

Отговор