Може и да не знаете името на този майстор винар, но вероятно сте чували и дори опитвали едно от творенията му. Мерлото VINI, реколта 2006, беше обявено за Най-добро източноевропейско червено вино в света от Beverage Testing Institute в Чикаго през 2009 г. Това е и едно от най-продаваните български вина на американския пазар. Малцина обаче знаят, че макар и
произведено в България
VINI е “заченато” в Калифорния и негов “баща” е българинът Миро Чолаков, който е обявен за един от топ 20-те най-добри винари в щата. Самият Миро се определя просто като “производител на вино, бизнесмен, търговец и избен плъх”.
![miro-vineyard](https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2015/05/miro-vineyard.jpg)
Миро Чолаков е роден и израства в Троян. Дядо му прави сам виното си и Чолаков през цялото време е около него. В края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между
стотици кандидати
да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния – американската Мека на виното. В Напа Вали Чолаков започва работа като стажант в беритбата на грозде в легендарната изба Dry Creek. Впоследствие той остава там цели девет години, като постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker.
![Vineyards-in-October-1](https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2015/05/Vineyards-in-October-1.jpg)
През лятото на 1999 г. Миро Чолаков напуска Dry Creek за да стане майстор винар в избата Trentadue в Гейзервил, Калифорния.
Той идва тъкмо навреме за гроздобера същата година, която се оказва една от най-добрите в историята на Trentadue. Вината от тази реколта получават множество награди, като едно от тях, The Sweepstakes, печели наградата за най-добро вино от сорта Зинфандел в конкурса West Coast Wine Competition.
![86fbf0a5630b81f1ca74fe4edb50d349](https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2015/05/86fbf0a5630b81f1ca74fe4edb50d349.jpg)
В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на Trentadue, които печелят множество награди. През 2001 г., паралелно с работата си в Trentadue,
българинът основава своя изба
наречена Miro Cellars, и създава първото си собствено вино – Miro Cellars 2006 Petite Sirah.
Само няколко седмици след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate – едно от най-влиятелните списания за вино в света.
В следващите години Миро произвежда малки партиди собствени вина, които се радват на невероятен успех. В същото време Чолаков продължава да се грижи за първокласните вина на Trentadue. Според критиците в тях в най-голяма степен личат уменията му като майстор винар, който използва най-добрите лозови масиви на избата, за да създаде впечатляващи вина.
![miro-2006-petite-sirah-label](https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2015/05/miro-2006-petite-sirah-label.gif)
Мнозина определят подходът, както и вината, които Миро Чолаков прави, като класически.
”За мен лозята са най-важни. Най-важно е да познаваш лозята. Смятам, че познавайки ги и разбирайки техните възможности, е възможно да се извлече най-доброто от дадена реколта”, казва Миро Чолаков.