Българин в Топ 20 на калифорнийските винари

Миро Чолаков се определя просто като "производител на вино, бизнесмен, търговец и избен плъх"

0
винари
Миро Чолаков

Може и да не знаете името на този майстор винар, но вероятно сте чували и дори опитвали едно от творенията му. Мерлото VINI, реколта 2006, беше обявено за Най-добро източноевропейско червено вино в света от Beverage Testing Institute в Чикаго през 2009 г. Това е и едно от най-продаваните български вина на американския пазар. Малцина обаче знаят, че макар и

произведено в България

VINI е “заченато” в Калифорния и негов “баща” е българинът Миро Чолаков, който е обявен за един от топ 20-те най-добри винари в щата. Самият Миро се определя просто като “производител на вино, бизнесмен, търговец и избен плъх”.

miro-vineyard
Един от най-добрите винари в света – Миро Чолаков дегустира вино на избата Trentadue.

Миро Чолаков е роден и израства в Троян. Дядо му прави сам виното си и Чолаков през цялото време е около него. В края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между

стотици кандидати

да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния – американската Мека на виното. В Напа Вали Чолаков започва работа като стажант в беритбата на грозде в легендарната изба Dry Creek. Впоследствие той остава там цели девет години, като постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker.

Vineyards-in-October-1
Лозя на винарната Trentadue през октомври.

През лятото на 1999 г. Миро Чолаков напуска Dry Creek за да стане майстор винар в избата Trentadue в Гейзервил, Калифорния.

Той идва тъкмо навреме за гроздобера същата година, която се оказва една от най-добрите в историята на Trentadue. Вината от тази реколта получават множество награди, като едно от тях, The Sweepstakes, печели наградата за най-добро вино от сорта Зинфандел в конкурса West Coast Wine Competition.

86fbf0a5630b81f1ca74fe4edb50d349
Миро Чолаков, който е в Топ 20 на калифорнийските винари, налива току-що изцеден гроздов сок от сорта Мерло.

В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на Trentadue, които печелят множество награди. През 2001 г., паралелно с работата си в Trentadue,

българинът основава своя изба

наречена Miro Cellars, и създава първото си собствено вино – Miro Cellars 2006 Petite Sirah.

Само няколко седмици след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate – едно от най-влиятелните списания за вино в света.

В следващите години Миро произвежда малки партиди собствени вина, които се радват на невероятен успех. В същото време Чолаков продължава да се грижи за първокласните вина на Trentadue. Според критиците в тях в най-голяма степен личат уменията му като майстор винар, който използва най-добрите лозови масиви на избата, за да създаде впечатляващи вина.

miro-2006-petite-sirah-label
Етикет на Miro Petite Sirah 2006, първото собствено вино, което Миро Чолаков започва да произвежда.

Мнозина определят подходът, както и вината, които Миро Чолаков прави, като класически.

”За мен лозята са най-важни. Най-важно е да познаваш лозята. Смятам, че познавайки ги и разбирайки техните възможности, е възможно да се извлече най-доброто от дадена реколта”, казва Миро Чолаков.


Прочетете още… Как се пише книга – Мария Нориега и Невена Митрополитска

Отговор