5 от най-откачените музеи в света

5 от най-откачените музеи в света

0
По света има много откачени музеи, но ние ви предлагаме нашия Топ 5

Ако сте от хората, които обичат да пътуват, но не си падат по класическите музеи за изкуство, наука и прочее, тогава класацията, която ви предлагаме, може да ви заинтригува. Ще видите някои от най-странните изложбени центрове по света. Разбира се, те са много повече от пет, но днес Lifebites.bg ще ви запознае само с толкова на брой места. Четете и се чудете! И ако се питате дали подобни нестандартни музеи имат посетители – отговорът определено е “Да!”. Както за всеки влак си има пътници, очевидно и за всеки музей си има посетители.

Ето го нашия

топ 5 на едни от най-странните музеи

Ако вече сте били в някой от тях или сте посетили друг подобен, ще се радваме да научим повече за преживяването и впечатленията ви от него!

Картината "COULDABEEN MARILYN TODAY" е част от колекцията на Музея на лошо изкуство. Нарисувана от Роджър Хансън през 2003 г.
Картината “COULDABEEN MARILYN TODAY” е част от колекцията на Музея на лошо изкуство. Нарисувана от Роджър Хансън през 2003 г.
1. Музеят на лошото изкуство

Намира се в Бруклин и Самърсвил, Масачузетс, САЩ.

Основан е през  1993 г., а първата изложба е открита през март 1994 г. Първоначално музеят се помещава в мазето на частна къща в Бостън. Както можете да се досетите от името му, това е мястото, където може да видите колекции, изложби и всякакви вариации на не особено сполучливи арт форми. Странничко е, нали? Идеята на основателите е следната: защо да губите време в музеи на изкуството, които ще ви показват качествено такова и ще ви карат да се чувствате толкова бездарни?! Тук може да видите творби на иначе талантливи хора, които обаче не са върхът в творчеството им.

Повече за музея може да откриете на неговата официална страница.

 2. Международният музей на тоалетните
Sulabh-Toilet-Museum_0
Тук може да научите всичко за тоалетните.

Намира се в Ню Делхи, Индия.

Музеят Sulabh International е мястото, на което можете да откриете цялата информация за еволюцията на тоалетната. Ако ви интересува, разбира се. И все пак, ако сте в Индия и ви се отвори път към Ню Делхи, вероятно може да ви се намери време да посетите и този необичаен изложбен център. В него е събрана историята на нужниците през последните 4 500 години. Удивително! От обикновеното гърне до декорираните помпозни тоалетни чинии, типични за Викторианска Англия, тук ще видите и разгледате (без да пипате и пробвате!) всичко по темата. Включително и редки снимки, факти, предмети, свързани с развитието на технологиите и хигиената, използването на тоалетни, мебели за тези помещения… Сред експонатите ще откриете и тоалетна, която е маскирана като калъф за книга. Хитро, нали?!

Повече за това място може да намерите тук

3. Музеят за коса
hair_museum_3
Част от кичурите от 16 хил. жени.

Намира се в турското градче Аванос. И макар на първи прочит да не звучи като особено странно място, ако го посетите, или просто разгледате страницата и снимките на нея, ще се убедите, че този музей е повече от откачено място. Може би заради уникалните си експонати – кичури коса от 16 000 жени.

hair_museum_2
Тези експонати изглеждат повече като част от декор за филм за ужасите, не мислите ли?

Те се намират под ателието за керамика на талантливия Чез Галип, който е и основател на този необичаен музей в Кападокия.

Казват, че всичко започва преди 30 години, когато приятелка на Галип решава да напусне Аванос. Тя е изключително тъжна, че трябва да си тръгне от града и решава да остави нещо за спомен.

Да, това е първият експонат в ателието на грънчаря – кичур от тази жена. След нея всяка дама, посетила работния кът на Чез Галип, оставя свой кичур. Всеки от тях е залепен на бележка с името и посланието на собственичката си.

Затворете очи и си го представете. Или просто вижте снимките. Сега вече звучи откачено, нали?

Ако се интересувате от това място, вижте повече за него на официалния му уебсайт.

 

4. Музеят на провалените връзки
collage love
Експонати от Музея на провалените връзки

Намира се в столицата на Хърватска – Загреб. Прочитайки името, вероятно си представяте, че вътре ще видите историята на Ромео и Жулиета, някой от романите на Мадона, а може би дори тези на Алисия и Николета с бившите им половинки. Да ви запознаем с действителната ситуация.

about_minipocetna
Повечето експонати в този музеи са дарения от посетители

Всичко тръгва от пътуваща експозиция, която се разраства до концепцията за провалените взаимоотношения, казват основателите на нестандартния музей. Посетителите се приканват да оставят някакъв предмет, свързан с тяхна несполучлива връзка като начин да преодолеят този емоционален срив. И така – тук ще видите множество пръстени, дрехи, подаръци за Свети Валентин и странности като розови белезници, дървени дини, мъжко бельо и дори брадвичка, с която германец в продължение на дни е отсичал парче от мебелите на бившата си. Мдааа, това вече не е никак романтично.

Вижте още истории от това място тук.

5. Музеят на уредите за мъчение
brugge 1
Тук може да научите повече за методите на мъчение на хора…

Музеят De Oude Steen (Старият камък) се намира в сърцето на Европа – Брюж, Белгия. Излишно е да казваме какво ви очаква тук, нали? И все пак, заради конкретиката – повече от 100 уреда за мъчение и умъртвяване на хора. Стряскащото е, че част от тях са били законно използвани за разплитане на престъпления от 12 до 18 век.

Ако ви се разглеждат такива ужасни свидетелства за това колко жестоки бихме могли да бъдем ние хората, имайте предвид, че трябва да заплатите входна такса от 7 евро, а ако сте група – цената пада. И нека се замислим над нещо, което основателите на музея казват: “Да, тези съоръжения са жестоки. Но кой е инстинският инструмент за мъчения – машината или самият човек?” 

За точен адрес и билети, проверете официалната страница на музея.

Отговор