Тест по български език: Проверете своя правопис

правопис
Хубаво е от време на време да си припомняме нормите в българския правопис.

Учим се на правопис още от ранна училищна възраст. Как се пише една или друга дума? Какви са правилата за правилно писане и пренасяне на сричките на нов ред? Как се изписват сложните думи в родния ни език – слято, полуслято или разделно? И още куп правила и норми. И, разбира се, изключения.

Докато растем и съзряваме обаче, се случва да позабравим някои от тях. Така понякога

допускаме грешки в българския правопис

Да не говорим, че има и хора, които наистина пишат, без извинение, безобразно. Социалните мрежи изобилстват от подобни примери в последните години. А ако решиш да ги поправиш – започват да те обвиняват в издребняване и други подобни, вместо да се поправят и научат нещо за българския правопис и език изобщо.

дете правопис
Понякога децата са по-добри в правилното писане от възрастните!

Важното обаче е друго. Че има много хора, които наистина обичат родния ни език и се стремят да го запазят чист. Да спазват правилата в нашия правопис, правоговор, пунктуация, а когато не са сигурни в някое от тях – да питат. Тези хора никога не спират да се развиват и (само)усъвършенстват. Ние от Lifebites.bg вярваме, че нашите читатели са именно такива. Че са част от групата на търсещите, любознателни и постоянно обогатяващи се духовно и интелектуално хора. Затова и не спираме да ви провокираме.

Поредното ни предизвикателство към вас е днешният тест по правопис. Някои въпроси може да ви се сторят лесни, но повярвайте, за мнозина няма да са такива. Важното е да си сверяваме часовника от време на време и да проверяваме колко и какво знаем и какво още трябва да научим.

Приятно решаване!


За да попълните теста е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Те всички имат само един правилен отговор. След като маркирате отговорите си, натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натиснете бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да го повторите, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.


Надяваме се решаването на днешния тест да е било приятно и полезно за вас. Ще се радваме да споделите вашите мнения и резултати с нас. Можете да го направите в мястото за коментари под текста или на нашата Фейсбук страница.


Проверете още: Какво е вашето ниво на владеене на български език

9 КОМЕНТАРА

 1. Благодаря за хубавия тест. Резултатът ми е 11 от 13 🙂 Мисля, че съм се справила добре 🙂
  Много уважавам нашия език и се стремя да предам обичта си към него и на моята дъщеря. Искрено се надявам да успея.

 2. Здравейте Екатерина ,
  моят резултат е 10/13, но грешките бяха елементарни , за което се притесних.
  Благодаря за труда ви и ще се радвам всяка седмица да има такива тестове . Така ще поддържам нивото си❣️
  Хубав ден

 3. Знаех си! 💯! Без грам скромност се гордея с това. Благодаря на Учителите си!

 4. Моят резултат е 11 верни отговора от 13 въпроса /грешките ми бяха не от незнание, а от бързане/. Благодаря на моите учители за знанията, които са ми дали!

 5. 11 от 13, като двете ми грешки, можеше и да не ги допусна, понеже за едната бях сихурна, че бъркам, но натиснах грешния бутон: умаловажавам, вместо Омаловажавам, а вторта можеше и да я допусна, понеже се колебаех и бях 60 на 40, но все пак реших, че е калчища, макар и да имах смътен спомен от езиковата култура.

  • Средно образование отреди се равнява на сегашна докторска степен.
   Аз сякаш писах, ама може да е на човека, който пусна теста във “Фейсбук”.
   Две грешки направих, но едната е механична. Не е редно да е така, защото имах тройка по милост по БГ език и литература. Едно време бях двойкаджия, а сега излиза, че съм на ниво без да съм учил нищо. Не е нормално.

 6. Дали сте 2 еднакви отговора за въстанието – 2 и 3 са напълно еднакви.

Отговор