Историята на Олив Оутман – мормонката с татуираното лице

0

През 1851 г. едно 13-годишно американско момиче, родено в мормонско семейство пътува от Илинойс за Калифорния с влак, заедно с родителите си. В следващите десет години то ще живее като бяла индианка, хваната като в капан между две култури. Това е историята на Олив Оутман известна още като Мормонката с татуираното лице, която се превръща в истинска сензация в Америка в края на 19-ти век.

Олив Оутман е родена в Илинойс през 1837 г. в семейството на мормони. През 1851 г., когато е на 13 години, семейството ú, заедно със седемте ú братя и сестри се отправят на дълго пътуване до Калифорния. На четвъртия ден от пътуването, докато прекосяват Аризона, семейството е нападнато от група индианци. По-късно Оутман ги описва като апачи, но най-вероятно те са били от племето явапай.

Girls-full
Гравюра, изобразяваща смъртта на Мари Ан, сестрата на Олив Оутман.

Индианците убиват родителите и три от децата на семейството. Оцелява брат ú Лоренцо, когото индианците мислят за мъртъв. Впоследствие той се свестява и погребва родителите и убитите си братя и сестри. Олив и сестра ú Мери Ан, която по онова време е на седем години, са отвлечени.

Lorenzo
Лоренцо Оутман

Похитителите използват Олив и Мери Ан като роби. След година в плен момичетата са изтъргувани на група индианци от племето мохаве, които се отнасят с тях по-добре. Лидерът на племето и жена му осиновяват двете момичета.

Индианците татуират брадичките на Олив и сестра ú

По-късно Олив казва, че това е направено, за да бъдат обозначени като роби, но експертите смятат, че татуировките са стандартни за индианските племета и са свързани с вярата им в добрия задгробен живот.

Олив Оутман през 1860 г.
Олив Оутман през 1860 г.

Около 1855 г., когато Олив е на деветнадесет години, тя преживява ужасна суша.

Мери Ан умира от глад, заедно с много индианци от племето

По същото време из Америка започва да се разчува слухът за бялата жена, която живее с индианците. Един ден през 1856 г. при племето пристига пратеник, който започва да преговаря за завръщането на Олив във Форт Юма.

Първоначално Олив не е съгласна да го направи, но накрая отстъпва и се завръща във Форт Юма, облечена в традиционно индианско облекло. Тя разбира, че брат ú Лоренцо я е издирвал през цялото време, докато тя е живяла при индианците.

Oatman
Книгата Captivity of the Oatman Girls, публикувана през 1858 г.
Олив мигновено се превръща в знаменитост

Тя е първата бяла татуирана жена. Мнозина американки се осмеляват да татуират различни части на телата си, вдъхновени от историята ú, а някои дори си изфабрикуват подобни.

През 1857 г. Роял Б. Стратън написва книгата Captivity of the Oatman Girls, която разказва историята на двете отвлечени сестри Олив и Мери Ан. Ръкописът се превръща в бестселър и с приходите от нея е платено за обучението на Олив и брат ú Лоренцо.

Олив започва да пътува интензивно из страната, за да промотира книгата.

Olive-portrait
Гравюра на Олив Оутман от книгата Captivity of the Oatman Girls.

През 1865 г. тя се омъжва за търговеца на добитък Джон Б. Феърчайлд и двамата осиновяват малко момиченце. Феърчайлд изгаря всички копия от книгата на Стратън и забранява на Олив да пътува, за да я популяризира.

Въпреки това тя никога не изгубва връзка с индианците. Към края на живота си посещава Ню Йорк, където се среща с лидер на племето мохаве и двамата говорят за “доброто старо време”. През целия си живот Олив продължава да си купува бадеми, които индианците мохаве обичат, и които ú напомнят за живота в племето. Първата татуирана жена умира през 1903 г., когато е на 65 години.

Вижте още: 

Първите татуирани жени

Отговор