Константин Работов: Българинът, по когото въздиша Русия

Неговата визитка е кратка:

Константин Работов -
баща, съпруг, певец, вокален педагог. Завинаги влюбен в музиката!!!

 

Преди години Константин беше част от момчешката група 032.

Дълго време след това около него не се шумеше много. Причината – музикантът и съпругата му приемат покана да започнат работа като преподаватели по пеене в престижна школа в Москва… и така, докато преди месец името на Константин Работов отново не се появи в медиите. Българинът се върна в “играта” като участник в музикално предаване. И то не в кое да е, а в най-гледания и високобюджетен музикален руски формат – Голос (Гласът на Русия). От общо 14 хил. кандидати до телевизионните кастинги достигат по-малко от 150.

Досещате се, че Константин е сред тях. И не само това. В момента той е може би най-разпознаваемият българин по улиците на Русия.

За плановете в живота, любовта, здравата работа, уважението и трудностите – в Lifebites.bg разговаряме с Константин Работов.

konstantin

Повечето българи избират да живеят на Запад. Какво те накара да избереш Русия и как се промени животът ти, след като се премести в Москва?

Никога не сме планирали да живеем в Русия и не сме планирали да живеем извън България, то просто се случи! Имахме доста едномесечни пътувания до Москва в продължение на две години. Бяхме приети и оценени изключително добре като професионалисти на високо ниво. Но въпреки това не планирахме да останем тук за дълго… и така вече почти 5 години.

Името ти нашумя тези дни покрай участието ти в руския вариант на The Voice – Голос. Това е най-престижното и високобюджетно музикално предаване в Русия, чийто финал два пъти е бил гледан повече дори и от новогодишната реч на президента. Как те прие публиката му?

Участието ми в Голос дойде, когато осъзнах, че невероятно ми липсва музиката, контакта с публика, магията на концертите… Подадох заявка заедно с още 14 000 човека и за щастие бях сред избраните 140-150 човека, които се допускат до “Слепите прослушвания”. Публиката ме прие много добре, като свой.

Хората, които срещам тук имат много добро отношение към България и към българите. Много обичат нашите морски и зимни курорти и имат усещането за приятелски народ.

Още след първия ми ефир започнах да получавам стотици писма в социалните мрежи с похвали и възхищение. И това продължава и до сега. Странно е да ме разпознават по улиците на 13-милионен град, но се случва и е доста приятно.

Константин (третият от ляво надясно) с момчетата от групата 032.
Константин (третият от ляво надясно) с момчетата от групата 032.

Каква е разликата да си изкарваш прехраната с музика у нас и в Русия?

Основната разлика е в количеството работа. Тук (в Русия) сме на около 55-60-часова работна седмица!!! Има моменти, които са свързани с реализирането на различни отговорни проекти и тогава работим без почивни дни. Комбинирано с тежкия климат и невероятно димачичния начин на живот в Москва, понякога е доста тежко. От друга страна уважението, благодарността и усещането за себереализация са такива, каквито никога не съм усещал в България.

И двамата със съпругата ти Радиана се занимавате с музика. Как се запознахте?

Нашата история е доста нетрадиционна. Радиана беше мой вокален педагог повече от 3 години и през това време създадохме отлични приятелски отношения. Неусетно и много красиво това приятелство прерастна в пламенна любов, която сме си обещали да запазим завинаги. Нетрадиционно е и това, че имаме 15 години разлика във възрастта. Но това е тема на едно друго по-задълбочено интервю.

Коцето със съпругата си Радиана и приятелите си от група 032.
Коцето със съпругата си Радиана и приятелите си от група 032.

Дъщеря ви Ивена е избрана за главната детска роля в първия в света 3 D мюзикъл. Как се случи това?

Случи се съвсем естествено. Ивена посещава театър студио “Непоседи” – школа за таланливи деца. Там се провежда обучение по музика, пеене, актьорско майсторство и танци. Като част от тази школа Ивена беше поканена на кастинг за мюзикъл. И за наше общо щастие бе избрана да играе главната детска роля в мюзикъла “Pola Negri”.

Мюзикълът разказва историята на първата источно-европейска актриса, която покорява Холивуд през 20-те години на миналия век. Нетрадиционното е именно форматът, в които протича спектакълът. Това е първият в света 3D мюзикъл и усещането е като за филм, който се случва на живо пред очите на смаяната публика. Невероятно зрелище създадено от един от най-известните полски режисьори Януш Юзефович. Невероятен е и актьорският състав. В мюзикъла участват едни от най-популярните и високо ценени съвременни актьори на Русия. Радвам се, че Ивена има шанса да се учи от тях. В момента е безумно влюбена в театъра, надявам се за дълго!

За фурора, който направи малката Ивена в Голос четете в Повод за гордост: Българче смая журито на Гласът на Русия

Прочетете още:  Христо – “Златната китара на Европа”

Първото изпълнение на Константин Работов в “Голос” вижте по-долу:

Отговор