Разпознай Красотата на България – третата картина

6
Българският мит - защо са важни корените ни
Художник: Янко Янев

Искате ли да имате репродукция на някоя от картините на художника Янко Янев, рисуващ Красотата на България, при това с негов автограф? Тогава не се колебайте и участвайте в играта на Lifebites.bg

РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ

с любезната подкрепа на

yanko_logo_last

 

Ето и третата картина в играта. Кое е мястото, нарисувано на нея?

341g

Разбира се, ще ви дадем малка подсказка и за него, макар вече да сте се досетили кое е то.

За този град може да се напише страшно много и няма да е достатъчно. Ние ще се ограничим само до няколко акцента:

 • Най-старият жив град в Европа и шестият най-древен град в света, който е бил постоянно населяван.
 • Застроен е в подножието на 7 хълма (тепета).
 • За него гръцкият писател Лукиан казва, че е “най-големият и красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му…”
 • В римско време е главен град на провинция Тракия, а след Освобождението – на Източна Румелия. Това е и градът, където се разиграват основните събития около Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
 • Сред най-впечатляващите му паметници са Античният театър, на който и днес се провеждат зрелищни културни прояви; Римският одеон, форумът и Античният стадион; прекрасният Старинен град с възрожденската си архитектура и Главната улица, която е най-дългата пешеходна зона в Европа.
 • През 2015 г. са открити обновените пеещи фонтани в центъра на града.
 • Градът е избран за Европейска столица на културата за 2019 г.
ИГРАТА

Очакваме отговорите ви с името на мястото като коментар под тази публикация или под съответния пост на страницата ни във Фейсбук. Ще се радваме, ако освен името, споделите с нас мислите си за това място – нещо неизвестно или малко известно, нещо любопитно, нещо вълнуващо, личните ви спомени, които го правят по един или друг начин специално, каквото и да е в тази връзка… Най-интересните истории ще бъдат публикувани в отделен материал на сайта ни, а техните автори ще видят изписани имената си.

Можете да изпращате коментари и отговори на въпроса до края на деня (23:59) в понеделник, 21 март 2016 г. Във вторник ще публикуваме името на печелившия, след редакционно гласуване. Затова определено е важно да напишете нещо за мястото на картината. Не е нужно да е дълго, достатъчно е да отразява личното ви отношение.

Веднага след определяне на победителя за седмицата, ние ще се свържем лично с него на Email адреса, от който се е регистрирал за участие в играта и който е видим само на нашите системни администратори или на профила, от който е взел участие във Фейсбук.

Повече информация за самата игра можете да прочетете тук. Очакваме отговорите, коментарите, историите ви за втората картина и пожелаваме на всички

УСПЕХ с РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!

DSC03697

6 КОМЕНТАРА

 1. Ехх,това е Пловдив! Или както казват местните-“Густо май на филибето” ! Моят любим град! Красив,стар,величествен! И то многоо стар- първите данни за заселничество са от 6 в. Пр. Хр. В Пловдив винаги има какво да се види- музеи,галерии( за мен най-интересната галерия е тази на уличните художници,сгушили своите творби в центъра на града!) ,старият град, античният театър…. Тази година ще открие врати най-голямата зоологическа градина с естествени хабитати в България! Обичам си Пловдив и с удоволствие ходим със семейството си!

 2. Колкото и да се напише за Пловдив, все ще е недостатъчно. Не е достатъчно да отидеш за един ден, трябва да поживее човек, за да усети въздуха и атмосферата на града. Учих в ПУ”П.Хилендарски”, така че мога да споделя впечатления от 80-те години на 20 век. На главната улица имаше три кина: “Балкан”, “Република”и “Ботев”- след промените ги затриха, добре че поне театърът остана. На централната улица си хапвахме “митове” и пиехме в халби наливна боза – страхотна беше! Старият град е уникален, джамията на центъра, по-надолу халите, старият мост над река Марица, по която с разглобяеми каяци тренирахме гребани към клуб”Академик”. Днес има доста промени, ново строителство, гребната база, зоологическата градина, която все още е в ремонт. Старите пловдичани могат книги да напишат, предполагам. Ако има днес нещо, което да ме притеснява, това е замърсеният въздух от автомобилния трафик./ Не смея нищо лошо да кажа, че и жена ми, и тъща ми, пък и синът ми са “майнички”! /На 30 км на юг е Бачковският манастир, по-нататък е Пампорово. Родопите се виждат с просто око, а вечер и светлините на селата от т.н. “родопска яка”. На север, на около 50 км са Хисар и Карлово! Пловдив – град с невероятен потенциал!

 3. Извинявам се за допусната грешка” гребани” да се чете – гребане!

 4. Градът е Пловдив, по-точно Старият град, и още по-точно – улица “Пълдин”.
  Прекрасно преживяване е при всяко посещение да се докоснеш до красотата и очарованието на това място, да усетиш духа на хората, живяли преди в старите къщи – ненадминати архитектурни шедьоври.
  Надали има българин /чужденец също/, който да не остане запленен от Стария град и да не се влюби в това място и в артистичната атмосфера на квартала. Тук живее българщината!

 5. На картината е изобразен Пловдив- най-космополитния, най-многоликия и най-историческия град в България, а защо не и в Европа?! Посещавала съм Пловдив толкова много пъти и не спирам да го преоткривам. Пловдив съчетава в себе си различни епохи, различни култури, различни религии. Когато съм там, се чувствам като гражданин на света; гражданин, който може да се докосне едновременно до Античността, Средновековието, Възраждането, Съвремието, та дори и до бъдещето! Разходката из града е като разходка във времето. Уникално е как на толкова малка площ в центъра на града е съхранена толкова много история. Неслучайно Пловдив е извор на вдъхновение за наши и чужди творци през годините. Неговата атмосфера винаги е привличала и ще продължава да привлича художници, музиканти и поети. У мен Пловдив остави и по-дълбока, по-емоционална следа. Студентският живот в този град изпълва човек с много надежди, с много вяра в себе си, а също и с мисълта, че именно знанието е онази ценност, която през вековете не е спирала да тласка хората към развитие. За мен Пловдив е градът, който е най-достоен да бъде наречен културна столица!

 6. Не се сдържах да участвам и в третата част от играта- от Пловдив пазя свидни детски спомени. По време на ученическа екскурзия преди много години за първи път се срещнах отблизо с живата история! Град, съчетал в себе си единство от многообразието на отминалите векове, град -едновременно “стар, колкото света” и модерен индустриален център. Разходката, включваща Античния театър и Регионалния етнографски музей, ме впечатли до толкова, че до ден днешен се питам “да го посетя ли отново още утре?”. С нетърпение очаквам такава възможност в най-скоро време!

Отговор