Вашият Пловдив от играта Разпознай Красотата на България

1
вашият Пловдив
Пловдив - картина на художника Янко Янев.

Скъпи приятели, благодарим за участието ви в играта РАЗПОЗНАЙ КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ както тук, така и на страницата ни във Фейсбук. За пореден път безпогрешно разпознахте картината – Пловдив, нарисуван от художника Янко Янев.

Както ви обещахме, в отделен текст публикуваме историите и най-интересните коментари, с които ни дарихте! С това третата част на играта приключи. Но скоро ще има и още. Следете публикациите ни тук и във Фейсбук за следващите картини от поредицата Красотата на България, от които ще ви се усмихва красивата ни Родина.

Ето какъв е Пловдив, видян през вашите очи:

Вашият Пловдив
Пловдив – картина на художника Янко Янев.

СТЕЛА ИЛЕВА:
Не се сдържах да участвам и в третата част от играта – от Пловдив пазя свидни детски спомени. По време на ученическа екскурзия преди много години за първи път се срещнах отблизо с живата история! Град, съчетал в себе си единство от многообразието на отминалите векове, град -едновременно “стар, колкото света” и модерен индустриален център. Разходката, включваща Античния театър и Регионалния етнографски музей, ме впечатли до толкова, че до ден днешен се питам “Да го посетя ли отново още утре?” С нетърпение очаквам такава възможност в най-скоро време!


Я. ГЕОРГИЕВА:
На картината е изобразен Пловдив – най-космополитният, най-многоликият и най-историческият град в България, а защо не и в Европа?! Посещавала съм Пловдив толкова много пъти и не спирам да го преоткривам. Пловдив съчетава в себе си различни епохи, различни култури, различни религии. Когато съм там, се чувствам като гражданин на света; гражданин, който може да се докосне едновременно до Античността, Средновековието, Възраждането, Съвремието, та дори и до бъдещето!

Разходката из града е като разходка във времето

Уникално е как на толкова малка площ в центъра на града е съхранена толкова много история. Неслучайно Пловдив е извор на вдъхновение за наши и чужди творци през годините. Неговата атмосфера винаги е привличала и ще продължава да привлича художници, музиканти и поети. У мен Пловдив остави и по-дълбока, по-емоционална следа. Студентският живот в този град изпълва човек с много надежди, с много вяра в себе си, а също и с мисълта, че именно знанието е онази ценност, която през вековете не е спирала да тласка хората към развитие. За мен Пловдив е градът, който е най-достоен да бъде наречен културна столица!


ДАРИНА МАРИНЧЕВСКА:
Градът е Пловдив, по-точно Старият град, и още по-точно – улица Пълдин. Прекрасно преживяване е при всяко посещение да се докоснеш до красотата и очарованието на това място, да усетиш духа на хората, живяли преди в старите къщи – ненадминати архитектурни шедьоври. Надали има българин /чужденец също/, който да не остане запленен от Стария град и да не се влюби в това място и в артистичната атмосфера на квартала.

Тук живее българщината!

ГЕОРГИ СТАЛЕВ:
Колкото и да се напише за Пловдив, все ще е недостатъчно. Не е достатъчно да отидеш за един ден, трябва да поживее човек, за да усети въздуха и атмосферата на града. Учих в ПУ П.Хилендарски, така че мога да споделя впечатления от 80-те години на 20 век. На главната улица имаше три кина: Балкан, Република и Ботев – след промените ги затриха, добре че поне театърът остана. На централната улица си хапвахме “митове” и пиехме в халби наливна боза – страхотна беше! Старият град е уникален, джамията на центъра, по-надолу халите, старият мост над река Марица, по която с разглобяеми каяци тренирахме гребани към клуб Академик. Днес има доста промени, ново строителство, гребната база, зоологическата градина, която все още е в ремонт.

Старите пловдичани могат книги да напишат, предполагам. Ако има днес нещо, което да ме притеснява, това е замърсеният въздух от автомобилния трафик./ Не смея нищо лошо да кажа, че и жена ми, и тъща ми, пък и синът ми са “майнички”! /На 30 км на юг е Бачковският манастир, по-нататък е Пампорово. Родопите се виждат с просто око, а вечер и светлините на селата от т.н. “родопска яка”. На север, на около 50 км са Хисар и Карлово! Пловдив – град с невероятен потенциал!


И според победителя тази седмица ГАЛЯ КОЛЕВА:
Ехх, това е Пловдив! Или както казват местните – “Густо май на филибето”! Моят любим град! Красив, стар, величествен! И то многоо стар – първите данни за заселничество са от 6 в. Пр. Хр. В Пловдив винаги има какво да се види – музеи, галерии (за мен най-интересната галерия е тази на уличните художници, сгушили своите творби в центъра на града!), старият град, античният театър…. Тази година ще открие врати най-голямата зоологическа градина с естествени хабитати в България! Обичам си Пловдив и с удоволствие ходим със семейството!

вашият Пловдив
Пловдив

1 КОМЕНТАР

  1. Има още много пъти да ходи победителката до Пловдив, докато начуи каква е фразата.

Отговор