Сънят – ключът, който ни прави щастливи

0
сънят
Сънят е жизнено важен за здравето и разума.

Всички знаем колко важен е сънят. Той може да ни подготви за продуктивен ден, но също така и да направи живота ни по-щастлив. Това казва британската блогърка Марта Робъртс.

Журналистката, която пише основно на здравна тематика, изрежда серия от научни изследвания. Те показват как часовете в леглото се отразяват върху настроението, работата и живота ни като цяло.

Ключът към по-добро физическо и психическо състояние е не само в количеството, но и в качеството на нощния ни сън, твърди Робъртс.

Сънят е важен по множество причини

Лошо е да не си доспиваме. В изследване, проведено през 2009 г., четири групи от хора са оставени да спят за различно време за период от две седмици. Първите три получавали съответно по 8 часа, 6 часа, 4 часа сън, а четвъртата била напълно лишена от такъв. След края на експеримента учените установили, че хората, които спели по 6 часа на нощ в продължение на 10 дни, се представяли в работата и ежедневието си толкова зле, както и тези, които будували по цяла нощ.

сънят
Недоспиването води до лоша памет и купища проблеми.

Друго изследване през 1997 г. установило, че тези, които спят по-малко от 8 часа на нощ, имат лоша памет, намалени способности да взимат решения и огромни проблеми с концентрацията. Твърде малкото сън е свързван и с повишен риск от автомобилни катастрофи. Също със слабо представяне на работното място, както и проблеми с връзките и настроението.

Според проучване от 2005 г. недоспиването често върви ръка за ръка с депресията и безпокойството. Безсънието увеличава риска от развиване на проблеми с настроението.

Но имайте предвид, че качеството на съня също е от съществено значение за формата, в която се намираме. Лошият сън е свързан с високо ниво на негативизъм, докато

добрият сън води до много позитивни усещания и емоции

сънят
Сънят е като чудодейно хапче.

През 2014 г. била изследвана нова група от жени, казва Марта Робъртс. И резултатите показали, че колкото по-добре са спали жените, толкова по-щастливи са били те на следващия ден. Така че няма съмнение – достатъчно количество качествен сън може да ни направи по-щастливи.

Затова дори и много да ви се гледа най-новия филм на любимия ви актьор, отложето го във времето. Особено, ако на следващия ден ви предстои важна среща или изпит. Легнете, наспете се и покажете на какво сте способни наистина. И се представете в най-добрата си светлина!


Вижте още: Едно малко питие преди сън

Отговор