Елмира Дърварова, която предизвиква революция в Метрополитън Опера

Елмира Дърварова е първата жена концертмайстор в историята на оркестъра на известната опера

Елмира Дърварова
Елмира Дърварова

Чували ли сте за Елмира Дърварова? Ако не, време е да научите за тази талантлива българска цигуларка, която е едно от значимите имена в света на съвременната класическа музика и ще остане в историята на Метрополитън Опера като първата жена концертмайстор* на неговия оркестър.

Родената в Пловдив Елмира започва да свири на 3-годишна възраст. Година по-късно изнася първия си рецитал, а на 8 години дебютира като солист на оркестър. Носител е на награди от няколко международни музикални състезания.

elmira durvarova
Елмира и цигулката. Снимки: https://www.facebook.com/violinistelmiradarvarova и www.myspace.com

За американската публика

Елмира Дърварова не е непознато име

Тя се превръща в истинска сензация, след като става първата жена концертмайстор в историята на оркестъра на Метрополитън опера. Печели конкурс за мястото, на който специално жури прослушва над 500 кандидата в продължение на няколко дни. Всеки от тях свири на спусната завеса, за да остане самоличността му тайна от журито до последния момент. Преди да стъпи на нея, Елмира сваля обувките, за да не издаде потропването на токчета пола ú.

След 50-минутното ú умопомрачително изпълнение (сред които са и едни от най-трудните концертмайсторски сола из опери на Рихард Щраус), настъпва гробна тишина, а няколко дни по-късно получава съобщение, че е спечелила конкурса.

Българката разказва, че още след встъпването ú в длъжност, чува неуместни критики зад гърба си и признава, че в Метрополитън, както във всеки оркестър по света, изобщо не липсват клюки и интриги.

Oще на третия ден един колега, докато се разминавахме по коридора, подхвърли на всеослушание цинична забележка по мой адрес. Първият ми подтик бе да спра и да реагирам гневно. Но на секундата прецених, че е по-добре да се направя на глуха. Хората наоколо взеха да ме съветват да се оплача в администрацията, но аз заявих, че нищо не съм чула… Нима можех да направя скандал при самото си встъпване в длъжност?

– коментира в свое интервю за вестник Култура Елмира Дърварова.

Колегите ú обсъждат всичко, за което може да се сетите – от облеклото до дължината на косата ú.

Млада, стройна, привлекателна, облечена и гримирана по последна мода. Това бях аз, в комбинация с таланта и културното ми поведение. Не е чудно, че не всички ме гледаха с добро око.

Провокации към мен не липсваха и на професионалния фронт – главно от колеги, които се чувстваха лично засегнати от победата ми над тях в “битката” за концертмайсторския пост. Прояви на явен саботаж също не бяха рядкост. Веднъж

залових колега да изтрива щрихите

които току-що бях нанесла лично в щимовете на цигуларите. Друг път, по време на представление, седящата до мен цигуларка реши да отбелязва нещо с молив в нотния текст на пулта. В момент, когато изпълнявах сложно концертмайсторско соло.

Tя съвсем съзнателно се стремеше да бутне с лакътя си върха на моя движещ се лък и трябваше едва ли не да жонглирам, за дa избегна инцидента… Във всеки един момент ми се налагаше да се доказвам за високия пост. Не само с всяка изсвирена нота, но и с всяка изречена дума или жест”, разкрива в разговора си с Олга Шурланова българската цигуларка.

elmira durvarova
Снимка: Courtesy of Maestro George Mathew

Заедно с колегите си от Метрополитън Опера Елмира Дърварова изнася турнета в Европа, Япония и САЩ. Работила е с едни от най-известните диригенти и солисти на нашето време – Карлос Клайбер, Херберт фон Караян, Лучано Павароти и много други. Коментаторите на Чикаго Трибюн и Ню Йорк таймс определят изпълненията на пловдивчанката като

безупречни и красиви

Освен на класическа цигулка, българката умее да свири виртуозно на още един инструмент – уникалната т.н. строх цигулка (Stroh violin кръстена на изборетателя си Джон Матиас Аугустус Строх).

Повече за Елмира Дърварова и предстоящите ú извяви може да намерите тук.

*Същата революция, но във Виенската филхармония, направи друга българска цигуларка. Албена Данаилова бе избрана за първата жена концертмайстор в престижния, но изключително консервативен оркестър на Виенската филхармония.


Вижте още: Една българка в миланската Ла Скала

Отговор