Няколко техники как да учим по-добре

как да учим
За да учите по-добре, трябва да се научите да разпределяте работата си.

Всеки има собствена представа за времето, мястото и начините, по които да учи. Няма значение дали имате ученик вкъщи, дали вие самият сте студент, дали трябва да подобрите уменията в работата си или просто искате да освежите немския, който сте учили преди десетина години.

как да учим по-добре
Бенедикт Кери пише от години на медицински и научни теми в Ню Йорк Таймс. Снимка: Soo-Jeong Kong

Може би си представяте, че мястото на ученето е на бюрото в тиха стая, сред купчина записки. Най-вероятно тази представа е формирана по времето, когато сте били в училище. Така си мислят повечето хора. Забравете всичко това!

Репортерът на Ню Йорк Таймс Бенедикт Кери е прекарал няколко години от живота си в изследване на науката как да учим по-ефективно. В книгата си Как да учим. Изненадващата истина за това кога, къде и как се случва, американският журналист разкрива няколко съвета, обобщени от дългогодишните му проучвания на темата.

 

Ето и няколко от техниките за това как да учим по-добре:

  1. Сменяйте местата за учене. Излезте от зоната на комфорт. Не се нуждаете от място, където да учите постоянно, смята Кери. Проучванията показват, че повечето хора всъщност се справят по-добре, ако променят местонахождението си. Според едно от изследванията, посветени на темата, промяната на мястото подобрява паметта с 40 на сто.

В колкото по-различни обстановки се подготвяте, толкова по-остра ще е паметта ви и по-дълготрайни спомените за прочетените материали. Затова вземете лаптопа си и седнете в някое приятно кафене. Уплътнете времето си и в самолета по време на полет”, съветва американският журналист.

  1. Променете времето, по което учите, както и работната си среда. Това е друг метод, който помага за по-доброто запаметяване. Макар да сте свикнали да учите предимно сутрин или вечер, опитайте да промените този навик и ще се изненадате от постигнатите резултати. Променете и нещо дребно в работния кът или кабинета си. Като пример Бенедикт Кери посочва пускането на тиха музика като фон по време на четене.

    как да учим
    Все едно дали сме студенти или просто искаме да се усъвършенстваме в работата, важно е да знаем как да учим по-добре.
  2. Проверявайте фейсбук страницата си. Разглеждането на профили е коварно занимание, тъй като рискувате да загубите време и да се разконцентрирате в момент, когато трябва да останете фокусирани върху едно нещо, като слушането на лекции, например. Но!

Кратка почивка – от 5 до 20 минути

колкото да отговорите на съобщенията и да проверите електронната си поща, е една от най-ефективните техники в случай, че сте зациклили и ви липсва вдъхновение, цитира научни източници Бенедикт Кери.

4. Разпределете работата си. Учете на малки порции. Разделете материалите си на парчета и ги планирайте във времето. Този похват може да удвои обема на наученото. В същото време няма да се натоварвате и да блокирате, след като сте се натоварили с прекалено много часове запаметяване. Предвидете кратки паузи, в които да се разведрите и освежите. Изпийте чаша вода, разходете се до магазина за дребна покупка или свършете някаква бърза работа, която да ви абстрахира от четенето.

Вижте още: Мотивацията за учене: път към духовно развитие

Отговор