Как да се справим с тревожността в няколко лесни стъпки

тревожността
Тревожността е състояние, което засяга всеки пети човек на планетата.

Тревожността е проблем, който засяга огромен процент от членовете на съвременното общество. Всеки пети човек изпитва тревожност в някакъв момент от живота си. А за мнозина тя се превръща в постоянен спътник и започва да пречи на нормалното им съществуване. Днес ще се спрем на няколко лесни стъпки, които могат да ви помогнат да преодолеете тревожността (ако тя не е диагноза, а просто моментно притеснение) и които се надяваме да са ви от полза.

Сред основните симптоми на тревожността се нареждат:

– чувство, че сме в опасност, паника или страх;

– нервност или безпокойство;

– ускорен сърдечен ритъм;

– учестено дишане;

– изпотяване под мишниците или на дланите;

– обливане с топли или студени вълни;

– безсъние;

– задух;

– треперене и др.

Нормално е да изпитваме тревожност, когато ни предстои някакво дългоочаквано и важно събитие – интервю за работа или презентация пред голяма публика например. Но не е нормално да сме постоянно притеснени и разтревожени. Това може да е знак за тревожно разстройство, което е най-честата форма на емоционално разстройство при хората и може да засегне всеки на всяка възраст. Според Американската психиатрична асоциация жените са по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожно разстройство от мъжете. Ако е налице такова, непременно се обърнете към специалист, който може да ви помогне.

Когато се чувстваме разтревожени и напрегнати в дадени моменти, несъзнателно се фокусираме силно върху негативното състояние, в което се намираме. Премисляме и оценяваме влиянието му върху нас. Инстинктивно започваме да се борим с него, но всъщност борбата е със самите нас. Ако сме в пристъп на тревожност и започнем да си повтаряме: „Аз съм спокоен“, „Аз съм добре“ и други подобни съждения, в повечето случаи вместо да помогне, тази практика може да задълбочи  проблема и

да засили тревожността ни  

Психолозите съветват вместо да се борим с дадено негативно състояние, да се опитаме да го приемем. По този начин ще позволим на спокойствието да се завърне в нашия ум и тяло.  Хубаво е да си зададем въпроса:

„Защо се чувствам така?“ и „Какво иска да ми каже тревожността, която изпитвам?“

Да потърсим скрития смисъл зад появата на това състояние и да се опитаме съзнателно да го преодолеем.

Следващата стъпка в нашия план за справяне с тревожността е

смяната на фокуса

Както казахме по-горе – човек, изпаднал в тревожно състояние, е склонен да се фокусира изцяло в него. Това, което можем да направим, за да си помогнем в такива случаи, е да сменим фокуса си отвътре навън. Към света, към другите хора. Да помислим за нещата, за които сме благодарни, да се опитаме да насочим ума си към позитивни мисли, които да изместят фокуса ни и да излезем от натрапчивите мисли за нашата тревожност.

Друга важна стъпка е да преминем към действие. Много е важно да не оставаме сковани на едно място и да потъваме дълбоко и дълго в мислене, проучване и анализиране. Независимо дали ще решите да направите някакви

физически упражнения, йога, да потанцувате

да се разходите, да свършите някоя домакинска работа, или нещо друго, свързано с движение, това ще ви извади от порочния кръг и ще ви въвлече в нещо ново, за което да мислите, и върху което да се фокусирате. Тоест фокусът ще отиде от ума към тялото, което според психолозите намалява нивата на тревожността.  Физическите натоварвания действат благотворно както на тялото, така и на психиката ни. Те променят биохимичния състав в организма ни и ни тонизират.

Общувайте с природата

Макар че невинаги имаме възможност да отидем сред природата, общуването с нея оказва благотворно, успокояващо въздействие върху нашата нервна система. Може просто да се спрем до някое дърво в града или някой парк. Да го погледаме, да го прегърнем – тези неща също вършат работа. Ако нямаме и тази възможност – може да пообщуваме (или да си вземем) домашен любимец или да се погрижим за цветята в дома си.

Пейте на глас

Според много психолози и други учени пеенето успокоява тревожността и повдига настроението. Изпълняването на любима песен (на глас) може да се окаже перфектният транквилант за вас. Според изследователите пеенето в група има още по-добър ефект вържу стреса, тревожността, неразположението. Ако имате чести епизоди на тревожност, може би е време да се запишете в някой хор или да попеете със семейството си.

тревожността
Практикуването на йога като физическо, емоционално и духовно изживяване редуцира нивата на тревожност и стрес.

Откривайте малките и хубави неща, които са край вас

Във всяка ситуация и при всички обстоятелства колкото и тежки да ни се виждат те, има малки хубави и добри неща, които можем да открием. Идеята е да ги потърсите и да се фокусирате върху тях. Заменете негативните мисли, чувства и емоции с положителни. Това ще намали тревожността и ще ви даде перспектива, която да ви избави от настоящия момент.

Фокусирайте се върху дишането си

Дишането е едно от най-важните обстоятелства, които заслужават да им обърнем внимание, ако се намираме в пристъп на силна тревожност и нервно напрежение. Първо – уверете се, че дишате диафрагмено, а не повърхностно – само с гърдите. Когато поемате въздух трябва да усещате, че коремът ви се разширява (а не че гърдите се повдигат), а когато издишвате се свива. Дишайте така дълбоко и спокойно в продължение на 5-10 минути, като се стремите издишването да е по-дълго като времетраене от вдишването. Тази дихателна практика доказано успокоява нервната система и ни отваря вратата към така желаното спокойствие.

Непосредствено след дихателните упражнения

може да преминете в състояние на медитация

или просто да останете в режим да насочвате мислите си към хубави спомени или мечти за бъдещето. Картини, които ви носят спокойствие и увереност. Можете да помислите и за любим човек, в чието присъствие се чувствате защитени, спокойни и в безопасност. Тази своеобразна медитация или истинската такава  може да редуцира симптомите на тревожност и стрес с до 40%, сочи неотдавна направено проучване.

Помолете се

Ако вярвате в Бог, ангели или други светли и добри същества, помолете се да ви заредят с онова усещане на спокойствие, което търсите. Молитвата е мощно оръжие в справянето с тревожността. Тя може да ви отведе там, където бихте искали да се намирате мисловно и емоционално. Има много теории, според които молитвата е начин за драстично намаляване на тревожността.

Важна стъпка, когато се почувствате по-спокойни е

да идентифицирате тригерите си

Това са нещата, които отключват и засилват тревожността ви, наричани още спусъци. Когато ги откриете и назовете, вие вече сте на път да се избавите от тях. Постарайте се да работите над тази стъпка и да ограничите на максимум появата и влиянието на тригерите.

Запишете ги на лист

Тази техника може да се окаже добра за намаляване нивото на тревожността. Записани на лист, нещата, които ви карат да се тревожите, може да загубят силата си и да се почувствате по-спокойни.

Ако изброените до тук стъпки не могат да ви помогнат да се справите с тревожността и тя обсебва ежедневието ви, редно е да се обърнете към

специалист – психолог или психиатър

който да ви помогне по пътя към откриването на вашето истинско и дълбоко спокойствие. Наистина намесата на такъв човек в живота ви може да се окаже най-доброто решение, което сте взели. Тревожността може да е симптом на по-сериозно състояние (като депресия или тревожно разстройство например). Така че може да се стигне и до медикаментозно лечение. Това не бива да ви притеснява, защото в крайна сметка целта е една – да се избавите от непрестанната тревожност и да заживеете един по-добър и пълноценен живот.


Вижте още: Наръчник за справяне с паник атаките

Отговор