Запали нататък: Седмица на фондациите и дарителите

144 000 фондации в Европа даряват над 60 милиарда евро годишно

0
Запали нататък
София - Запали нататък. Снимка: Български дарителски форум

ЗАПАЛИ НАТАТЪК – Български дарителски форум*
с медийната подкрепа на Lifebites.bg

През 2018 г., за трети пореден път, в България отбелязваме Европейския ден на фондациите и дарителите. В самия ден – 1 октомври, бе даден старт на едноименната седмица (1-7 октомври) с улична инсталация на столичния площад „Св. Неделя“. 50 от колчетата за паркиране на площада са „трансформирани“ в кибритени клечки като символ на

основното послание на кампанията Запали нататък

с убедеността, че огънят на дарителството има смисъл да бъде разпалван и предаван.

Запали нататък
1-7 октомври 2018 – Европейска седмица на фондациите и дарителите, преминава под мотото Запали нататък.

Над 144 000 фондации работят на територията на Европа, като годишните им дарения за 2017 г. са за над 60 милиарда евро. Каузите, в които те инвестират, са изключително разнообразни. От наука и опазване на природата, през социални услуги, образование и здравеопазване, човешки права и демокрация до младежки дейности и развиване на изкуството и културата на Стария континент. България е на 18 място от 30 европейски страни. Индексът на средата за дарителството е 3,75 при максимален 5,0 съгласно Глобалния индекс на средата за дарителство 2018 г. на Lilly Family School of Philanthropy, Indiana University.

Индексът се определя от възможностите за опериране в страната, данъчните облекчения, потенциала за трансгранично сътрудничество, политическата и социо-културната характеристика на средата. Според индекса в страни като Полша, България, Турция и Унгария

средата се влошава. Част от фондациите прекратяват дейност

други спират проекти, по които са работили. Или срещат затруднения с реализирането на даренията, които предоставят. Някои фондации дори са принудени да напуснат страните, където оперират.

Над 30 инициативи на различни компании и фондации с активна дарителска политика са включени в Календара на тазгодишната кампания на Български дарителски форум по случай Европейския ден на фондациите и дарителите. Той съдържа широк спектър инициативи и кампании. Сред тях – за подкрепа на възрастни хора, деца в неравностойно положение и студенти, за повишаване на доброволческата култура сред служителите на компаниите, за реализиране на екологични и образователни каузи и т.н. Сред тях са: стартиране на конкурса „Млад благотворител“ на фондация Благотворител, „Закуска за доброволци“ на УниКредит Булбанк и TimeHeroes, BUSINESS RUN на спортен клуб Бегач с подкрепата на Пощенска банка. Включено е и изпращане на лични писма с благодарности към дарители и служители доброволци. На 5 октомври Българският дарителски форум ще обяви Годишния анализ за дарителството в България –

кой, колко и за какво дарява у нас

Тази година към кампанията се присъединяват още общините Казанлък и Русе и Обществен дарителски фонд „Участвам – дарявам – променям – Бяла Слатина“, които ще изкажат признателност на своите дарители за оказаната подкрепа на значими местни каузи.

Вижте видеото от кампанията през 2018-а

През цялата седмица по повод Европейския ден на фондациите и дарителите в социалните мрежи ще бъдат разказвани истории на дарителството с хаштаг #ZAPALI. Така страната ни става една от 24-те европейски държави, в които в първата седмица на октомври чрез десетки кампании, събития и инициативи ще бъде отразен приносът на фондациите и дарителите в цяла Европа.


* Българският дарителски форум е организация, която работи за развитието на дарителската среда в България. Обединява големи фондации и компании в страната, които имат активна и последователна дарителска политика за постигане на социална промяна. Стремежът е да се създаде пространство, в което дарителските организации да споделят свои идеи и практики, свързани с дарителските им инвестиции.


Вижте още как през 2017 г. открихме къде е Надежда

Отговор