Погребението на Георги Димитров в снимки от сп. LIFE

0
Ковчегът на Георги Димитров е носен от маршал Климент Ворошилов (в центъра) и Вълко Червенков (крайно вдясно), който е женен за най-малката сестра на Георги Димитров и който е спряган за най-вероятния му наследник.

На 2 юли 1949 г. в санаториума Барвиха край Москва умира Георги Димитров. Вождът на комунистическата партия прекарва четири месеца в лечебното заведение и смъртта му в известен смисъл е предизвестена. 

Screen Shot 2016-07-09 at 11.34.58
Улиците на София са изпълнени с хора, изпаднали в истерия.

На 25 юли американското сп. LIFE излиза с обширен репортаж от погребението на комунистическия лидер, озаглавен Георги Димитров се присъединява към безсмъртните комунисти. Снимките по-долу са публикувани за пръв път в LIFE и са малко известни у нас.

Водещата снимка в репортажа в сп. LIFE е от поклонението пред тленните останки на Георги Димитров в Москва.

Още в деня на смъртта му, тялото на българина е изложено в Дома на профсъюзите в Москва. През нощта

до покойния Георги Димитров

остава почетна стража от Политбюро на Всесъюзна комунистическа партия (болшевики), начело със самия Сталин. На 3 юли Министерският съвет на България взима решение тялото на Димитров да бъде балсамирано и изложено в мавзолей, чието изграждане е възложено на група архитекти, ръководени от именития арх. Георги Овчаров.

[Прочетете още… 8 неща, които може би не знаете за Сталин]

Screen Shot 2016-07-09 at 11.34.39 copy
Тялото на Георги Димитров е изложено за “всенародно поклонение” в Народното събрание, което буквално е затрупано от стотици траурни венци от цял свят.

Изграждането на последния дом на Димитров започва незабавно и сградата е завършена за

рекордния срок от шест денонощия

Тялото на “любимия вожд и учител на българския народ” е поставено в мавзолея на 10 юли.

Screen Shot 2016-07-09 at 11.34.57
Съпругата на Георги Димитров Роза Флайшман с двете им осиновени деца Саня и Бойко пред ковчега му.

В следващите четири десетилетия мавзолеят на Георги Димитров ще се превърне в място за поклонение на чуждестранни политически делегации от комунистическите и развиващи се страни, както и на обикновени граждани.

Screen Shot 2016-07-09 at 11.34.49
На полагането а тленните останки на Георги Димитров в мавзолея присъстват ключови фигури от международния комунистически елит като първия президент на Германската демократична република Вилхелм Пик, министъра на външните работи на Румъния Ана Паукер и премиера на страната Петру Гроза, маршал Климент Ворошилов и генералния секретар на Френската комунистическа партия Морис Торез.

И така до 18 юли, 1990 г., когато мумията на Георги Димитров е извадена и погребана в католическия парцел на Централните софийски гробища. Мавзолеят е разрушен в периода 21-27 август, 1999 г. По ирония на съдбата това отнема точно шест денонощия или точно толкова време, за колкото е построен.


Още по темата… България през 1947 г. през обектива на легендарния Дейвид Дъглас Дънкан

Отговор