Къде е този добродушен старец – Дядо Мраз?

Дядо Мраз
Помните ли Дядо Мраз?

Имало едно време един добродушен старец, с дълга бяла брада и червени одежди. Наричали го Дядо Мраз, но никой не знаел на колко години е. И въпреки изпъкналия търбух и тежък чувал през рамо, успявал да мине и през най-тесните комини в новогодишната нощ, за да остави подаръци на послушните деца в България. Пък и на непослушните даже. Подаръци е имало за всички от сърце.

Малчуганите рецитирали стихотворения и пеели песнички, Дядо Мраз

потропвал доволно с червените ботушки

а красивата му помощничка Снежанка подавала кутията с мечтаната играчка.

Дядо Мраз
Той носеше червена мантия и голям чувал с подаръци – обикновено едни и същи за повечето деца.

Цял месец преди това родителите хитро коткали дечицата, че ако не слушат, Дядо Мраз няма да им донесе заръчаната кукла или камионче. Нямало много други възможности и дълги списъци с всевъзможни играчки и чудеса на техниката като днес. Но добрият старец винаги подарявал точно това, което си поискали, въпреки някоя и друга пакост.

Политически и икономически промени обаче изпратили Мраз в забвение. Появил се същият добър старец, но с друго име и носел подаръците на Коледа. И никой не знаел какво прави и

къде е Дядо Мраз

Според едни пазарната икономика го е запратила на трудовата борса да се преквалифицира. И сега вместо чувал с подаръци, разнася рекламни брошури и списания в пощенските кутии.

Други разправят, че се е пенсионирал. Но тъй като поредната пенсионна реформа е класифицира труда му като лек и му липсват осигуровки за по 11 месеца всяка година, сега мизерства със социална пенсия и спряно парно.

Според трети се е уредил с “мениджърска пенсия”, тъй като е давал поръчките за подаръците на работливите джуджета и надзиравал изработването им. А някои казват, че белобрадият старец е трябвало да мине през лекарска комисия, за да получи пенсия по болест. Останал без гръбнак от промушването през тесни комини, кръстът го болял от тежките чували, а сърцето му прескачало, когато бедно хлапе оставало без подарък. Та сега получава пенсия 100% инвалидност с право на придружител.

Дядо Мраз
Дядо Мраз и Снежанка навестяваха децата в последния ден на годината…

Слухове витаят около настоящето и на едно време

красивата Снежанка

Според някои тя е лелка в детска градина, според други е станала учителка по математика. Трети твърдят, че са я виждали да работи като аниматор в парти център. Някои жълти медии лансират версията, че си била сложила силикон и изпънала бръчките, след което заживяла с богат бизнесмен. Кое е истина – никой не знае!

И все пак, тъй като приказките винаги имат щастлив край, ни се иска да вярваме, че Дядо Мраз е жив и здрав и чете пред камината приказки на послушните си внуци. Те го слушат в захлас, а не си играят с таблетите.

Легендата за Добрия старец ще е жива винаги. Без значение как се казва, какво носи в чувала и на коя дата раздава подаръците. Защото жизнерадостният белобрад старик е символ на щедрост, благост и мъдрост, от които винаги ще имаме нужда.


Вижте още… какъв е адресът на Дядо Коледа в Лапландия 

Отговор