рЕмисия новини: Не на сензациите, кръвта и скандалите

новини
Кампанията рЕмисия новини тече с пълна сила.

“Отправяме предизвикателство към националните телевизии БНТ, bTV и Нова – покажете ни една централна емисия само с положителни новини!”

Казват го хората, които стоят зад проекта Uspelite.bg. И повтарят няколко пъти: “Ние не искаме да си сложим розови очила, а да свалим черните и да намерим баланса между негативното и позитивното в новините в национален ефир. Вярваме, че

българският народ има нужда и от тези новини

Не, за да изместят другите, а за да заемат своето място до тях.”

Такива новини предлагат те на своя сайт. Истории на успели българи, някои от тях върнали се в родината си след години зад граница, информации за добри каузи и възможности за развитие. Журналистиката от ежедневието обаче не е единствено позитивна. Тя съобщава за събитията в живота ни, като го прави безпристрастно, търсейки възможно повече гледни точки. И следвайки определени етични правила и норми.

За жалост все по-често срещаме репортажи, които толерират сензацията. Журналистическите въпроси стават все по-лични, все по-брутални, а зачитането на личния живот и неприкосновеността на личността остават на заден план”, казват от Uspelite.bg. И допълват: “Изморени сме от новини за побои, убийства, грабежи, негативни статистики и политически скандали. Искаме да виждаме повече новини за български успехи по света, за решени проблеми у нас, за млади таланти… За честни и трудолюбиви хора, за креативни идеи, благородни каузи и положителни тенденции.”

Венелин Добрев
Венелин Добрев

С Венелин Добрев, един хората зад сайта и кампанията #рЕмисия новини разговаряме за баланса, щастливото общество и вдъхновението.

Венко, как ви хрумна идеята за тази кампания?

Идеята дойде някак естествено с назряването на темата за дискусията за дълъг период от време. Постоянно до нас достигаше информация за хубави и стойностни неща. Ние пишехме, но те не намираха място

в новинарските емисии на някоя от трите национални телевизии

Коментирахме темата с приятели, организации и вътрешно екипно съставихме план за реализацията на кампанията рЕмисия новини.

Каква е целта на кампанията?

Искаме да поставим в общественото пространство въпроса за това, че редица добри и стойностни неща, свързани с България не намират място в новинарските емисии на централните медии. Същевременно част от тези, които се отразяват, биват преекспонирани. Осъзнаваме, че има много значими световни събития, които са с негативен характер и няма как да бъдат подминати. Знаем, че има отразяване на добри новини, но на фона на негативизма те са като игла в купа сено.

Иначе казано – нямаме за цел да слагаме розовите очила, а да свалим черните и да намерим баланса между негативното и позитивното в новините в национален ефир. Становището ни по този въпрос може да прочетете ТУК.

[Прочетете още: Венелин Добрев и младите успели българи]

Какви новини предпочитате вие?
Какви новини предпочитате вие?

Как според теб може да се постигне този баланс?

На първо място ние като общество го искаме. Ако една критична маса от обикновени хора, експерти, журналисти, обществени личности се обедини около това, което повдигаме като тема и заеме единна позиция, че така не може да продължава, то аз мисля, че медиите ще реагират. В крайна сметка всяка една медия отчита рейтингите в края на деня и иска те да са високи.

Не е задължително обаче това да става с предимно лоши новини

Според мен най-прекият път, по който можем да постигнем целта си, е да докажем, че и “доброто може да продава”, като заявим своята позиция високо и ясно, кой както може. Убедени сме, че и самите журналисти като професионалисти ще се чувстват по-добре, ако имат възможности да отразяват повече добри новини, които в момента пропускат. Вярваме, че в телевизиите, които адресираме, работят добри професионалисти, които преди всичко са и добри хора.

Освен споменатата в “предизвикателството” ни емисия с добри новини, би било чудесно да се обособи криминална хроника с релевантните за нея новини във всяка една новинарска емисия.

Мислиш ли наистина, че някоя от трите големи национални телевизии ще приеме предизвикателството ви и ще направи емисия само с положителни новини? Не трябва да пропускате момента, че зрителите се възмущават на новини, които иначе следят с най-голям интерес.

Ами времето ще покаже. Но искрено вярваме, че ще вземат отношение по темата и ще се ангажират дори да не е по този начин. Виждаме, че

на хората им е писнало

и имат нужда от нещо такова. Показателен е фактът, че за два дни събрахме близо 2 хил. души, които подкрепят тази позиция. Планираме кампанията да продължи в рамките на поне месец.

Очакваме мнения на редица обществени личности, които тепърва ще дадат гласност на въпроса. Други медии също изразяват позиция като дават гласност на нашата идея. Просто ще се вдигне прекалено много шум, който няма как да бъде игнориран.

Кои са известните хора, които сте привлекли на своя страна?

За момента предпочитаме да не споменаваме конкретни имена. Един по един ще се види кои са те. До момента мнение са изразили Цвети Пиронкова и рапърът Бате Сашо, които споделиха своята позиция през личните си профили в социалните мрежи. И все пак, както казах, тепърва започваме да очакваме подкрепа от тях.

Сайтът Uspelite.bg предлага основно положителни текстове. Смяташ ли, че това е формулата за по-здраво и щастливо общество?

Като цяло никоя крайност в отразяването на журналистиката не е хубава, но бих казал, че точно в момента българската общност има голяма нужда от нашия проект. Ясно осъзнаваме, че представяме на хората само добри новини и вдъхновяващи истории. Но смятам, че определено сме част от формулата за такова общество в България.

Вижте още: Как медиите се отнасят към истината?

СПОДЕЛИ
Предишна статияХарпър Ли и най-добрият роман на века
Следваща статияПрати ми падаща звезда
Вероника Лазарова
Обичам да търся истории и да ги разказвам. Започнах да го правя едно лято преди 15 години, когато постъпих на стаж в седмичника "168 часа". През тези години срещах невероятни хора, предадоха ми безценни уроци и се учих да пиша искрено, истински и със сърце. Иначе понякога съм ужасно бъбрива, обичам да ходя по разни малки, затънтени селца и да си говоря с бабите, да се губя, да намирам нови приятели, да се виждам със старите и да пия лате.

Отговор