Открихме Надежда – Аз съм Надежда

На 1 октомври започва седмицата на фондациите и дарителите в България

0
Аз съм Надежда
Къде е Надежда? Аз съм Надежда! Ти си Надежда! Всички сме Надежда!

Тези дни алармирахме, че млади хора в Пловдив и София издирват Къде е Надежда. Е, открихме я. Тя е тук. В сърцето на всеки от нас. Аз съм Надежда. Ти си Надежда. Ние всички сме Надежда.

През 2017 г. за втора поредна година в България се отбелязва Европейският ден на фондациите и дарителите – 1 октомври. Честванията са по инициатива на Български дарителски форум. Така страната ни става една от 24-те европейски държави, в които чрез десетки събития и инициативи се отразява приносът на дарителите от Стария континент за развитието на обществото.

Над 60 млрд. евро се отделят в Европа от фондации и дарители за подкрепа на каузи във всички сфери на общественото развитие. От защита на човешките права през здравеопазване и образование до грижа за животните и опазване на природата. Събитията в нашата страна през 2017 г. са под мотото

Аз съм Надежда
Запалената клечка кибрит – традиционен символ на кампанията.
  • В Европа има над 140 хил.  фондации и дарители.
  • Годишно те даряват над € 60 млрд. за обществено значими каузи.
  • В България за последните 5 години са дарени над 500 млн. лв.

Аз съм Надежда

С това послание членовете на Български дарителски форум и други партньорски организации ще разказват от 1 до 8 октомври 2017 г. за каузите и промяната, която носят дарителите в България. Календарът със събития, посветени на 1 октомври, включва широк спектър инициативи и кампании. Сред тях – за подкрепа на талантливи деца и ученици, възрастни хора, семейства с репродуктивни проблеми, жени, засегнати от онкологично заболяване, деца и възрастни в неравностойно положение.

Като традиционен символ на кампанията за 1 октомври остава запалената клечка кибрит. Нейното значение тази година е допълнено с посланието Аз съм Надежда. Защото именно надеждата обединява хората, работещи за дарителски организации. Онази надежда, че с подкрепата си дават нов живот на каузите, с които са обвързани. Че създават цял свят от съмишленици и вдъхновяват за идеи и промяна.

През цялата първа седмица от месец октомври на хаштаг #zapali и #азсъмнадежда ще бъдат споделяни истории на подкрепа и промяна, станали реалност благодарение на подкрепата на българските дарители.

Като част от събитията през тази седмица Български дарителски форум ще представи и Годишния анализ на тенденциите в дарителството и корпоративната социална отговорност в България.

Повече за седмицата на фондациите и дарителите у нас през 2017 г. можете да намерите на сайта на Български дарителски форум и на страницата им във Фейсбук. Там ще намерите и календара със събитията.


Вижте още… за благородната кауза на Операция Плюшено мече

Отговор