Винаги неотразимата Мария Каварджикова

Мария Каварджикова
Мария Каварджикова в ролята на Евгения Генадиева в сериала "откраднат живот".

Ролите ѝ в театъра, телевизията и киното са винаги вдъхновяващи, докосващи и изпълнени със съдържание и смисъл. Драматургът Елин Рахнев пише текста за моноспектакъла Флобер специално за нея. Не, че това ни учудва, тъй като тя е от хората, които наистина заслужават подобна привилегия и специално внимание. Защото Мария Каварджикова е винаги неотразима, когато играе.

Завършва ВИТИЗ Кръстьо Сарафов в класа на проф. Надежда Сейкова през 1978 г. Оттогава до сега се подвизава на театралните сцени и в киното, оставяйки ярък отпечатък и в двете. Кариерата ѝ започва в Драматичен театър Боян Дановски в Перник, след това продължава в театър Сълза и смях, а от 1991 г. е част от трупата на Народния театър Иван Вазов.

Мария Каварджикова в постановката "Две".
Мария Каварджикова в постановката Две.

Най-актуалната ѝ поява в момента е в телевизионното пространство. Тя се превъплъщава в образа на Евгения Генадиева в един от най-новите и нашумели напоследък български сериали Откраднат живот. Преди него ни развълнува с играта си в друг изключителен телевизионен сериал – Дървото на живота, където се превъплъти в ролята на Петруна Вълчева.

Мария Каварджикова цели два пъти е отличена с Аскер –

най-престижната награда в областта на театралното изкуство у нас. Участвала е и в едни от най-емблематичните и запомнящи се български филми – Оркестър без име (1982), Лавина (1982), Куче в чекмедже (1982), сериала Дом за нашите деца, Една калория нежност (2003) и много други.

Мария Каварджикова е родена на 2 ноември 1956 г. в Крумовград. Още като студентка се омъжва за своя колега – актьора Константин Цанев. Двойката има две дъщери – Александра и Гергана. През 1991 г. по стечение на обстоятелствата семейството заминава и заживява в Кьолн. Но темпераментната родопчанка не издържа дълго там, връща се в България, а двамата със съпруга ѝ се развеждат. Това обаче не съсипва приятелските им отношения, които поддържат и до днес. При това, бившият ѝ съпруг казва за нея в интервю за в. Стандарт, че е “най-прекрасното същество на света“.

По-късно актрисата се омъжва повторно. Избраникът ѝ е режисьорът Иван Балевски.

Мария Каварджикова е една от най-талантливите и обичани съвременни български актриси.
Мария Каварджикова е една от най-талантливите и обичани съвременни български актриси.

На 2 ноември 2016 г. Мария Каварджикова

отбелязва своя 60-годишен юбилей

По този повод на следващия ден тя ще бъде наградена на сцената на Народния театър от колегите си и директора Мариус Донкин със специално изработен плакет в знак на благодарност за всичко, което е направила за театъра през годините. Събитието ще бъде отбелязано и с изиграването отново на последния спектакъл под режисурата на неповторимия Коко Азарян Вишнева градина, чийто автор е гениалният  Антон Павлович Чехов. В спектакъла Каварджикова се превъплъщава в един от централните образи – помешчицата Любов Андреевна. В постановката участват още Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Стоян Алексиев (който е неин съпруг в Откраднат живот) и други.

А филма Една калория нежност (2003), с участието на неотразимата Мария Каварджикова, можете да гледате във видеото по-долу.

Припомнете си още актьора, който живееше за сцената Георги Георгиев-Гец

Отговор