България през 1947 г. през обектива на Дейвид Дъглас Дънкан

15
Дейвид Дъглас Дънкан - снимки
Една от снимките, направени от Дейвид Дъглас Дънкан в България.

Миналата седмица в Lifebites.bg ви разказахме за легендарния американски фотограф Дейвид Дъглас Дънкан, който през 50-те нашумява с портретите си на Пикасо и който на 23 януари 2016 г. навърши 100 години.

Дейвид Дъглас Дънкан Пикасо
Дейвид Дъглас Дънкан с Пикасо през 50-те години.

Но преди да се прочуе със снимките си на Пикасо, а по-късно и с фоторепортажите си от войната във Виетнам, които ще затвърдят славата му на най-великия военен фотограф на XX век, непосредствено след Втората световна война, Дънкан работи за списание LIFE.

българи
Възрастни българи със символите на новата власт.

През 1947 г. той е в Турция и работи върху фоторепортаж за сп. LIFE, когато подочува, че в съседна България,

фотографи притиснати от недоимъка

продават фотоапаратите си Rolleiflex за $100 бройката. Примамен от невероятно ниската цена Дънкан заминава веднага за България.

младежи
Български младежи на площад Девети септември, днес площад Княз Александър I Батенберг.

Не е ясно дали Дънкан се сдобива с така мечтания фотоапарат Rolleiflex, но той се връща в Америка с много повече – стотици уникални фотографии, които разкриват живота в

България зад Желязната завеса

Доста от снимките, които заснема американецът, са направени тайно и без знанието на официалните му гидове.

Screen Shot 2016-03-07 at 20.20.56
(от ляво надясно) Композиторът Панчо Владигеров, скулпторът Андрей Николов и художникът Владимир Димитров-Майстора, който както сп. LIFE отбелязва “никога не подписва картините си”.

Американецът също така получава изключителен достъп до тогавашния политически и артистичен елит.

Георги Димитров Дейвид Дъглас Дънкан
Сп. LIFE с Георги Димитров на корицата.

Той снима Георги Димитров, Цола Драгойчева, Васил Коларов, Eкзарх Стефан I Български, Владимир Димитров – Майстора, Панчо Владигеров, Андрей Николов, Константин Петканов и др.

Фотографиите на Дейвид Дъглас Дънкан са публикувани в сп. LIFE в броя от 12 май, 1947 г., на чиято корица е Георги Димитров. Заглавието е Комунистическият бос на България – първи ексклузивна снимки от държавата марионетка на Русия и България е описана като “тестова площадка за сталинисткия комунизъм”.


Прочетете още: Малко известни снимки от погребението на Георги Димитров


Снимките на Дейвид Дъглас Дънкан от пребиваването му в България вижте по-долу.

Бистрица Дейвид Дъглас Дънкан
Село Бистрица през 1947 г.
България социализъм
Старите банкноти са заменени с нови. Правителството ограничава всяко българско семейство до $40 месечно.
България Дейвид Дъглас Дънкан
Недостигът на храна в градовете е сериозен и хората се редят на опашка с купоните си, но хлябът е малко и не стига за всички.
България Дейвид Дъглас Дънкан
Георги Димитров допуска умерена опозиция в лицето на Коста Лулчев (вляво), Петко Стоянов (в средата) и Никола Петков.
бригадири Дейвид Дъглас Дънкан
Манифестация на бригадири.
В България са разквартировани 60 хил. съветски войници, което е два пъти повече от армията на страната по онова време. Те изпълняват единствено заповедите на своите началници и не общуват с българите. И това разбира се е уловено от окото на Дейвид Дъглас Дънкан.
България Дейвид Дъглас Дънкан
Съветски войници, разквартировани в България.
България Дейвид Дъглас Дънкан
Дори младите български девойки са обучавани как да маршируват правилно.
Новото отечественофронтовско правителство насърчава културните мероприятия и много българи откриват в тях спасение от суровата политическа действителност.
Дейвид Дъглас Дънкан
Софийският балет по време на репетиция.
Дейвид Дъглас Дънкан Гусла
Българският певчески хор Гусла се състои от доктори, пощальони, студенти и повечето от 80-те му членове са от селски произход.

“България днес е райска градина”.

Това казва един селянин на Дънкан при посещението му. “Как така?”, пита учудено американецът. А селянинът пояснява:

“Ами така, всички сме голи и ядем ябълки”.

Дънкан България
Дядо и внучета.
Дънкан България
В дома на писателя Константин Петканов, който работи за Министерството на информацията и изкуствата. В дневната са съпругата му, която е актриса и двете им дъщери.
Дънкан България
Георги Димитров приветства младежки бригадирски митинг.
България Дънкан
Десетки джобни ножчета, отвертки и тирбушони, заедно с личните им карти са събрани от съображения за сигурност от посетителите на сесиите на Шестото Велико Народно събрание.

Прочетете още… Уникални снимки на България от 1961 г.

15 КОМЕНТАРА

 1. Към снимката на Константин Петканов да внеса едно уточнение – в дясно е съпругата му – писателката Магда Петканова, а в дъното са двете му дъщери Поля и Сълза

 2. ВЪВ ВЕЛИКА БРИТАНИЯ и сега ги ИЗЗЕМВАТ ОЩЕ КАТО СЛЕЗЕШ ОТ ФЕРИБОТА на ДУВЪР !!! ДАЖЕ ГЛЕДАТ КОЛКО СА ГОЛЕМИ КУХНЕНСКИТЕ НОЖЧЕТА ПРИ ВИЛИЦИТЕ И ЛЪЖИЦИТЕ !!! СЕРИОЗНО НЕ Е МАЙТАП !!!

 3. Ауу, в България било като в “райска градина” ….. щото май останалата част от следвоенна Европа е цъфтяла и вървзала….да не кажа дори следвоенния свят.

 4. Да, силно пристрастни са коментарите на фотографа.
  Впрочем, външно хората изглеждат по-добре: по-стегнати, с по-будни лица и по-жизнени отколкото сега.

  • Наде, спести ми го. Изборите свършиха. Всичко, което ви отне демокрацията ще си остане отнето. :)))

 5. 1. Спокойно можеш да напишеш, че е имало 250,000 руски войници в България през 47 година.
  2. Кога този фотограф стана – ЛЕГЕНДАРЕН (какво изобщо е определението за легендарен фотограф)
  3. Каква е разликата от тогава и сега. (Европеиски флагове навсякъде, а никой не е**ва за сливи. Най точно са
  го казали беженците не искаме в България искаме в Европа)

  • Разликата е, че сега никой няма да те прибера за това, което си написал и, че на мен не ми трябва изходяща виза от България. Нито пък ме карат задължително на доброволни мероприятия… Трябва да си особено вид човек, за да смяташ, че някой трябва да е легендарен, само ако ти го знаеш… Според тебе доктор Кристиян Бернард Неедлигн легендарен ли е? Защо е направил пъврата сърдечна трансплантация в света, но ти не го знаеш, та трябва да не е много важен, нали?

 6. Дядото, който казва, че сме Райска градина, ако не се лъжа се казва Лукан, от с. Байлово и е прототип на Елин Пелин в някои от разказите му.

 7. Точно отразява събитията . През 1950 година тръгнах на училище в първо отделение (клас ). Помня всичко . За 45 години от стъпването на Руския ( не съветския ) ботуш през 1944 г. съсипахме всичко . Затова сега ни е трудно !

 8. Ало, соЦеалистите тук, цяла Европа била зле след Втората Световна, така ли? Да ви търся ли статистика колко бързо след планът Маршал Европа се възстановява? Или колко бързо Япония се възстановява под ръководството на Ген. МакАртър? Вземайте си багажа и марш за Русия, като толкова ви липсват руснаците и като смятате, че сме били толкова добре под тях!

  • Продукта с най високо качество който се произвеждаше през социализма беше промития мозък.Както виждаш още работи.

   • И в Англия не е щяло да те приберат, ако недоволстеаш срещу аристокрацията и глсодарите си – просто от 5-6 глдишен че и по-малко се отнасят с теб като с животно, е получаваш нинанво образование и те хранят колкото да не пукнеш от глад. Наричали са го “демокрация” и в тези условия. А тъпотията вирее много добре под англо-американско ръководство. Сега какво произвежда България ? Най-вече проститутки, обслужващ персонал, “еничари” за други страни, младежи които мразят и ненавиждат родината си и псуват в такт с пропагандата на страните, които са я победили в ТРИ световни войни – последната е Студената. Нали “който ни освободи, той ще ни пороби”. 😉

Отговор