Георги Касабов-Додо, който рисува със светлина

светлина
Георги Касабов-Додо - фотографът, който рисува със светлина.

По документи той е Георги Касабов. Всичко обаче го знаят като Додо. “Не какво да е Додо, а летящо със скоростта на светлината Додо”, уточнява Георги. Да, светлина. Нея 36-годишният ни сънародник, който живее във Виена, превръща в изкуство. Хобито му е light painting фотографията.

Додо - фотография
“Любими обекти нямам. Обичам да опитвам с всяка една техника, която видя и успея да разбера как точно се получават нещата. А те се получават най-добре когато се съберем Отряда” – казва Додо. Снимката е направена със съдействието Димитър Димитров и Руслана Кожухарова.

“Когато кажа на някой българин, че се занимавам с light painting, обикновено ме пита какво е това и аз винаги отговарям:

Рисуване със светлина

Това е фотографска техника, при която по време на дълга експозиция в тъмното се заснемат следите, които оставя движението на различни светлинни източници. Също така и осветяването на различни обекти и пространства”, обяснява Додо.

Вие може и да сте сред хората, които за първи път чуват за този тип изкуство, но light painting-ът се появява още през 1889 г. Това е годината, в която френските фотографи Етиен-Жул Мари и Жорж Дьомни проследяват човешки движения и създават първата в този стил творба Pathological Walk From in Front.

През 1949 г. light painting-ът впечатлява дори самия Пабло Пикасо. Той прави серия от снимки, “рисувайки” с малко фенерче във въздуха, затворен в тъмна стая. Най-известната от тези фотографии е Пикасо рисува кентавър.

Колко популярно  обаче е рисуването със светлина в България и колко души се занимават с него у нас?

21271913821_39cff28316_z

“Не бих казал, че е популярен у нас. Смело мога да кажа, че ние от Толбухин Отряд сме най-зарибените”, открехва вратата към хобито си Додо. А от процепа извира светлина. Много светлина!

“През 2009 г. случайно попаднах на снимките на Michael Bosanko и бях запленен от тях. Потърсих информация как точно се правят и намерих основното – статив, камера, позволяваща заснемането на дълга експозиция и фенерче. Тогава нямаше много страници с видеа и уроци, както е в момента

– разказва младият българин. През 2009 г. Додо посреща

20882692124_c67a78e4cc_z
Да рисуваш със светлина.

Джулай морнинг на плажа в Крапец

“Вечерта преди изгрева реших да покажа на няколко приятели какво съм открил и започнахме да снимаме. Докато се усетим, вече беше време за изгрева. След като прегледахме снимките, решихме да опитаме пак и пак.

Започнах да се интересувам все повече и повече. Намирах нови и нови снимки, артисти и групи във Фейсбук. Попаднах и на интернет страницата на Jason D. Page, в която има доста видео уроци и където организират конкурси на различна тема или техника от light painting фотографията”, разказва историята на създаването на Толбухин Отряд Додо.

Всъщност в първоначалния си вариант отрядът бил специализиран в областта на графитите. “Впоследствие реших да използваме това име под снимките, които правим със светлина. Точен брой отрядът няма, тъй като за мен всеки участвал в сътворяването на снимка със светлина, е от Толбухин Отряд”, обяснява фотографът.


Вижте още… кой художникът, създал едни от най-красивите графити в България


Така с много четене и снимане през октомври 2011 г. Додо и Толбухин Отряд решават да участват в един от конкурсите. И го печелят!

снимка - Толбухин Отряд
Снимката на Толбухин Отряд, която печели награда през 2011 г.

“Същата година и Sergey b. Churkin основа Light Painting World Alliance. Организация, отворена за всички занимаващи се с този тип фотография, която организира изложби в различни точки на света. През 2014 г. в Овиедо се проведе и първият Light Painting конгрес, организиран от Frodo Alvares DKL, а ние бяхме избрани да участваме с наша снимка на изложбата на алианса”, пояснява Додо.

От няколко години той и колегите му, които рисуват със светлина, се събират на

различни места по света

“Предварително се избира място и след това в рамките на няколко месеца всички заявили желание и потвърдили, че ще присъстват, избират и обсъждат онлайн идеи за снимки. А на самата среща ги реализират“, разказва българският фотограф.

10

За момента той е участвал само в една такава среща – тази година в Рим.

“Бяхме около 40 души от цял свят. С някои от тях вече се познавах лично, тъй като миналата година с Толбухин Отряд бяхме сред 100-те номинирани за International Light Painting Award 2016 на JanLeonardo. Така снимката ни, заедно с останалите номинирани, участва в изложба в рамките на фотографското изложение Photokina”, разказва запалено Додо. 

През 2016 г. той има възможността да види

презентациите на невероятни артисти

като Darren Pearson, Mart Barras, JanLeonardo, Eric Pare, Pala Teth, Denis Smith и много други.

“Запознах се с фотографи като Diliz, Iris Shyroii, момчетата от Aurora Movement, Mass, Kim Von Coels и още куп други. Срещите с хора, с които споделяте страст към едно и също изкуство, винаги са много емоционални и вдъхновяващи”, споделя ентусиазирано българският творец. “Та, така се запалих и до днес продължавам да светя с момчетата от Толбухин отряда.

21192519_10213415142114886_7599993004524875377_n

Повече за този тип изкуство може да откриете на Фейсбук страницата Light Painting Photography, както и на сайта lightpaintingphotography.com. А ако светлината, с която снимат Додо и Толбухин Отряд е огряла и вашите очи и сърца, вижте повече за работата им във Flickr и Instagram.

Още снимки на българския фотограф и Толбухин Отряд може да видите в галерията по-долу. Ако обичате коледните пазари, не пропускайте да разгледате и фантастичната галерия с кадри от Виена, който Додо засне специално за читателите на Lifebites.bg.

Отговор