Въоръжените конфликти по света – полудяваме ли?

0
въоръжени конфликти
Светът е обезумял от военни конфликти, които стават все по-страшни и все по-кървави.

В това уж празнично време, когато се случват толкова травмиращи събития… човек не може да не си зададе въпроса “Какво става с този свят? Полудя ли?“. През последните часове се случи какво ли не. Светът изтръпна от поредния терористичен акт в центъра на Берлин, от покушението срещу руския посланик Андрей Карлов в Анкара, дочу се и за атаката срещу ислямски молитвен център в Цюрих. Преди седмица пък коптска църква в Кайро се превърна буквално в кървава баня. А имате ли идея още колко много неща останаха скрити под булото на неизвестността? И няма и да бъдат научени. Защото въоръжените конфликти по света не са един и два.

Американският мозъчен тръст (think tank) Съвет за външни отношения публикува

карта с конфликти по света, които взимат жертви в момента

или потенциално могат да разпалят война. Като тези в Китайско море, които са на практика териториални претенции и не взимат жертви, но създават предпоставки за сериозен проблем. Разбира се, тук липсват много по-малки и не чак толкова кървави конфликти. Които обаче със сигурност променят достатъчно съдби по трагичен начин. Та сложете и тях като едно наум.

В тази карта става въпрос за 12 ожесточаващи се конфликти (в червено) и 16, които продължават без особена промяна от години (в оранжево). За жалост, няма конфликти, които да вървят към разрешаване (те биха били оцветени в зелено).

конфликтите по света
Конфликтите по света към 19 декември 2016 г. Източник: Council on Foreign Relations
Влошаващи се конфликти
Продължаващи конфликти
 • Ислямистка агресия в Пакистан
 • Конфликт в Ливан
 • Ислямистка агресия в Египет
 • Дестабилизация в Мали
 • Насилие в Централноафриканската република
 • Насилие в Демократична република Конго
 • Напрежение в източно Китайско море
 • Насилие в Мианмар (Бирма)
 • Конфликтът в Украйна
 • Ислямистка агресия в Русия
 • Криминална агресия в Мексико
 • Израелско-палестински конфликт
 • Боко Харам в Нигерия
 • Ал Шабаб в Сомалия
 • Конфликт между Индия и Пакистан
 • Уйгурски конфликт в Китай

 

За част от конфликтите по света знаем твърде много. Къде истини, къде заблуди. При всички случаи, информация изобщо не липсва. Затова няма да се спираме на войната срещу самопровъзгласилата се за Ислямска държава (ДАЕШ) в Ирак, на гражданската война в Сирия, на бежанската криза в ЕС и на известния на всички кървав конфликт между Израел и Палестина.


Ако кликнете върху имената в синьо в таблицата по-горе, ще ви се отворят още истории, свързани с тези проблеми. За Ал Шабаб в Сомалия можете да прочетете в текста за най-страшната терористка в света. А за друг конфликт, който се развива на територията на Уганда, Централноафриканската република и Демократична република Конго можете да прочетете в историята за Кони Касапина.

Да видим обаче накратко какво се случва на други от споменатите места от света и защо се водят въоръжени конфликти там. Част от тях са ви известни, за други може и да не подозирате. По обясними причини няма да се спираме на всички изброени. Но и тези ще са ви достатъчни. Добавете ги към картината, която познавате и си представете мащабите на насилието по света. И особено на това, което остава скрито от нашето внимание.

Мианмар
Бежанци от народността рохингя. By Foreign and Commonwealth Office – Flickr, OGL, Link

Престъпления срещу човечеството в Мианмар (Бирма)

През последните дни Амнести Интернешънъл многократно алармира, че в Мианмар се извършват престъпления срещу човечеството. Представител на ООН дори каза, че става въпрос за етническо прочистване. Всъщност, от около 2 месеца правителствените сили за сигурност преследват, измъчват и избиват представителите на етническото малцинство рохингя. Това са мюсюлмани, които наброяват около 1 милион и живеят основно в западната част на страната в щата Ракхин.

Тук конфликтът е между будисти (в лицето на преследвачите) и мюсюлмани (преследваните). Мнозина от нас не бяха чували за такава жестокост от будисти, докато не дойдоха съобщенията, че масово се избиват жени и деца в Мианмар. Стигна се дори до там правителството да поиска официална екстрадиция на това население в съседен Бангладеш, откъдето се смята, че произлиза.

Разбира се, официалната власт отрича да извършва каквито и да било престъпления. И дори твърди, че рохингя сами палят къщите си. За жалост, районът е откъснат от света и само един Бог знае какво се случва там.

Боко Харам в Нигерия

Боко Харам
Главорези от Боко Харам. Снимка: ASSOCIATED PRESS

Радикалните ислямисти от Боко Харам, основно действащи на територията на Нигерия, са една от най-смъртоносните терористични организации в днешно време в целия свят. Целта им е да се възцари шериат на територията на цяла Нигерия и тотално да се изкоренят елементите на западния начин на живот.

Основно действат на територията на северна Нигерия, както и взимат стотици жертви в съседен Камерун. Извършват отвличания, масови убийства, самоубийствени атентати. През 2015 г. групировката обедини сили с Ислямска държава (ДАЕШ). Според Института за икономика и мир заедно тези две организации са отговорни за повече от половината смърт по света, причинена от тероризъм.

Гражданската война в Либия

Либия
Разрушени танкове в близост до Мизрата. By joepyrek from Richmond, Va, USA – Tanks outside of Misrata (6)Uploaded by High Contrast, CC BY-SA 2.0, Link

През 2011 г. режимът на Муамар Кадафи бе свален от власт. През октомври същата година бившият държавен лидер беше убит. В страната окончателно се възцариха хаосът и безредиците. По данни на Съвета за външни отношения, в началото на гражданската война през 2014 г. на територията на страната действат около 1700 военизирани групировки, включително лоялни към ДАЕШ, както и милиции от познатите ни вече туареги.

През 2016 г. присъствието на самообявилата се за Ислямска държава продължи да расте на територията на Либия. От организацията започнаха да изпращат свои бойци там, вместо в Сирия. По данни на ЦРУ в средата на 2016 г. в Либия действат между 5000 и 8000 бойци на ДАЕШ. Познавайки вече добре методите на действие на тази организация, можете да предположите на какво са подложени хората в тази част на света.

Кюрдският конфликт

кюрди
Кюрдската Шакира Хели Лав с бойци пешмерги – кюрдските военни формирования.

Кюрдите са народ, който живее най-вече на части от територията на днешните Турция, Иран, Ирак и Сирия. Говорят свой език, имат самосъзнание на отделен народ. Но никога в съвременната история не са имали собствена държава. За сметка на това не са спирали да се стремят към създаването ѝ на територията, която основно населяват – т.нар. Кюрдистан. Общият им брой по целия свят е приблизително 40 милиона души.

В края на 80-те години на 20 век Саддам Хюсеин провежда

кампания за етническо прочистване

на кюрдите в Ирак и Иран. Използвано е дори химическо оръжие. Броят на жертвите тогава не е много ясен, но със сигурност надвишава няколко десетки хиляди. Говори се дори за стотици хиляди.

Традиционният враг на кюрдите е турската държава. Там кюрдите съставляват около 20% от населението. През първата половина на 20 век избухват няколко големи кюрдски въстания в Турция. Смазани са от властите, а над 1 млн. кюрди са депортирани от страната. На Кюрдската работническа партия ПКК се гледа като на терористична организация. В периода 1984 – 1999 г. ПКК е в постоянен въоръжен конфликт с турските власти. Следва период на относително затишие, както и двугодишно примирие. Но през 2015 г. Турция прекрати временното примирие с кюрдите и през последните месеци сблъсъците зачестиха и се ожесточиха.

Северна Корея
Парад на севернокорейската армия. Източник: Business Insider

Проблемите със Северна Корея

Не е нужно да се казва много за Северна Корея. Най-потайната държава в света. Една от най-военизираните. Крайна диктатура, абсолютно изолирана от околния свят. Това, което е най-страшно, е заплахата, че властта там разработва ядрени оръжия. През 2015-2016 г. страната обяви, че е направила поредните си ядрени опити. Дори е детонирала първата си водородна бомба.

Такива доказателства за щастие не са открити, но фактът, че в страната се разработва ядрено оръжие и се правят такива опити, а по границите са разположени хиляди бойни глави, вече сам по себе си е достатъчно обезпокоителен.

Йемен
2015 г. разрушена къща в столицата на Йемен Сана. By Ibrahem QasimOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Йемен

Конфликтът там е трудно да бъде описан. От създаването на Саудитска Арабия през 30-те години на 20 век, саудитското кралство винаги се е стремяло в Йемен да има добре настроен към него режим. Твърде често това е било с цената на намеса във вътрешните работи, различни политически и икономически методи за въздействие и от време на време дори въоръжени интервенции.

Основното разделение в Йемен върви по линията сунити (поддържани от Саудитска Арабия и страните в Арабския залив) и шиити (поддържани от Иран). Като във всяка размирна държава, тук също на воля процъфтяват всякакви въоръжени групировки, като клонът на Ал Кайда  в страната е един от най-силните изобщо в организацията, по американски данни.

През 2015 г. конфликтът стана особено ожесточен след намесата на Саудитска Арабия с бомбардировки. До момента се смята, че над 10 000 души са загинали само сред цивилното население.

Мексико
Спецчасти на мексиканската армия по време на акция по задържането на наркопласьори.

Мексико

Войната в Мексико има малко по-различен характер. Но лудостта е не по-малка, а ужасът – не по-малко страшен. Преди цяло десетилетие, през 2006 г. се обтегнаха отношенията между наркокартелите в страната и правителствените сили. Разрази се същинска война, в която до днес се предполага, че за изгубили живота си над 80 хил. души. Това са войници, полицаи, политици и невинни жертви.

През 2015 г. мексиканското правителство взе решение да екстрадира участници в наркогрупи в САЩ. Там вероятността да избегнат правосъдие и продължителен престой в затвора е много по-малка.

Нарковойните в Мексико и на други места в Латинска Америка, като Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор постоянно изпращат вълни от бежанци към САЩ. Повечето преминават през самото Мексико. Само през лятото и есента на 2014 г. повече от 60 000 деца са били заловени на мексиканско-американската граница в опит да преминат нелегално в САЩ. Данните са от Съвета за външни отношения.

Кашмир
Границата между Индия и Пакистан в спорната област Кашмир. Photo credit: auweia via Foter.com / CC BY-NC-SA

Индия срещу Пакистан

Спорът за Кашмир – граничната област между Индия и Пакистан, е един от най-старите военни конфликти в съвременната история. През 1947 г. британската колония Индия е разделена на две държави – Индия и Пакистан. А областта Кашмир първоначално получава автономия, впоследствие е разделена между двете нови държави. И до днес те спорят за нея и всяка гледа на другата като на окупатор. За областта са се водили индо-пакистански войни през 1947, 1965 и частична през 1999 г.

Макар реално от 2003 г. насам страните да са в привидно примирие, периодично между тях избухват частични сблъсъци. Относително редовно Индия и Пакистан си разменят изстрели, редовно има и жертви. Всяка от страните обвинява другата, че е започнала първа и оправдава себе си с действия по самоотбрана.

През последните месеци Индия обвинява Пакистан в поддържничество на тероризма и това ескалира допълнително напрежението между двете страни. А в последно време от Афганистан в Кашмир навлизат все повече ислямисти. Една по-голяма провокация е напълно в състояние да отключи страшен конфликт между двете държави. И най-лошото от всичко е, че и Индия, и Пакистан имат ядрени оръжия.

Отговор