Туарегите – рицарите на пустинята

0
туарегите
Снимка: Magharebia - http://www.flickr.com/photos/magharebia/5323128469/in/photostream, CC BY 2.0,

Джинове, летящи килимчета, вълшебни лампи – романтичният образ на пустинята развихря въображението и ни пренася в друг свят на благородни герои, доблест и много мистика. Някъде там сред нежните ласки на пясъците, магията още е жива в лицата на сините хора – рицарите на пустинята. Това са туарегите – племе, което може да обърне представите ви за исляма и забулването.

туареги
Често се обличат в синьо. Снимка: Alfred Weidinger from Vienna, Austria – Touaregs at the Festival au Desert near Timbuktu, Mali 2012Uploaded by Tomer T, CC BY 2.0

Преди хиляди години днешна Сахара била плодородна и зелена. Стада с едър добитък, диви животни и птици населявали един приказен рай. Земеделието било в разцвета си. В края на третото хилядолетие преди новата ера по тези територии трайно се настанява един нов народ, изтласквайки оттам местното негроидно население. Това било войнствено племе от едри бели хора, разполагащи с колесници и оръжия.

Те дали началото на силната Гарамантска империя просъществувала 1500 години и останала в историята като велика сила с развита култура, търговия и храбри бойци.

Надживяла Египетската цивилизация и могъщия Рим, Гарамантската империя паднала под напора на настъпващите пясъци, войните и арабизацията. Нейните жители се пръснали по света, но една малка част оцеляла като самостоятелна народност и до днес. Потомци на гарамантите според италианския антрополог Джузепе Серджи са именно днешните туареги.

туареги
Снимка: H. Grobe – Own work, CC BY-SA 3.0

Високи хора, добили златист загар от слънцето, често синеоки – те се различават силно от повечето арабски народи. Произходът им се свързва още с Атлантида, с древните бербери и е предмет на различни легенди. Най-много научни доказателства събира обаче родството им с гарамантите. Днес

туарегите наброяват 1 милион

и живеят на територията на северноафриканските държави – Мали, Либия, Буркина Фасо, Бенин, Нигер и Алжир. Наричат себе си “имохаг”, което означава свободни хора. Езикът им е берберски диалект, като използват собствена писменост.

Последните няколко века са се занимавали с търговия на злато, роби и слонова кост. Охранявали са търговските пътища на керваните, за което събирали такси. Днес една част от тях са номади и скотовъди, които продължават да се занимават и с търговия. Други са земеделци и отглеждат ечемик, пшеница, царевица, а живеещите около река Нигер се препитават основно с риболов.

Но където и да са туарегите, начинът им на живот е уникален. Трудът, дългите преходи пеш и физическото натоварване са част от ежедневието. Хранят се по веднъж на ден, а когато пътуват – по два пъти. Менюто им е основно от мляко, фурми, смокини и рядко включва месо.

Сами изработват дрехите си, като ги оцветяват в синьо и много често кожата им придобива този оттенък, понеже багрилата са неустойчиви. Това им печели славата на синия народ.

туареги
Жените не покриват лицата си. Снимка: Alain Elorza – http://www.flickr.com/photos/7876071@N06/499240123/sizes/o/in/photostream/, CC BY-SA 2.0

Официално изповядват исляма, но нямат нищо общо с неговите догми и ограничения. Вярват в съществуването на зли духове. Често предсказват бъдещето, използвайки камъни и раковини. Но

най-любопитно е отношението на туарегите към жената

Ролята на съпругата и майката е водеща и тя взема решение наравно с мъжа за живота в семейството и племето. Свекървата е почти страховита личност, пред която мъжете дори не могат да се хранят.

Когато станат на 25 г., младите туареги полагат обет за преданост и едно от обещанията е никога да не удрят жена. Раждането на дете е празник, на който най-старата жена в семейството го кръщава на таен език и едва след това бащата може да му даде официално име.

туареги
Снимки: By Garrondo – Own work, CC BY-SA 3.0

Семейната линия се проследява по женска страна и се определя като матри-родова. И забележете, този, който покрива лицето си е … мъжът.

Ставайки пълнолетен, младежът получава от баща си меч, покривало за лице и тюрбан наречен шеш, който може да свали само в присъствието на съпругата си. Смята се, че така се пази от лоши духове, които имат силата да проникват през устата. Друго обяснение казва, че скитайки често в пустинята те трябва да са защитени от песъчинките, а и така изглеждали по страшни за своите врагове.

Жените от своя страна са с напълно открити лица и носят само кърпа върху косите си и то след като се омъжат – като знак, че са отдадени някому.

Двойките са моногамни и най-интересното е, че

жената може да има колкото партньори пожелае преди брака

стига да е дискретна. Ако не е щастлива, тя се развежда, като за нея остават децата, палатката и животните – най-скъпите притежания в пустинята. Това не само, че не е срамно, ами семейството ѝ вдига празненство, за да се знае, че отново е свободна.

Образованието е задължително и за двата пола, а поезията е част от ухажването, както за момичетата, така и за момчетата.

Днес съдбата на туарегите е в пряка връзка с конкретното им местообитание. Много от по-младите, докоснати от “цивилизацията” се противят на хилядолетните правила, но не са и малко тези, които продължават да следват традициите.

Снимка: By Magharebia - Mali begins Touareg dialogue | بدء الحوار بين مالي والطوارق | Le Mali entame le dialogue avec les Touaregs, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23633217
Днес племето продължава да воюва с многобройни врагове. Снимка: By Magharebia – Mali begins Touareg dialogue | بدء الحوار بين مالي والطوارق | Le Mali entame le dialogue avec les Touaregs, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23633217

Размирната обстановка, която ги заобикаля е сложила своя тежък отпечатък. Много от тях са изправени пред заплахи като Ислямска държава, Алкайда, Боко Харам и докато едни се борят срещу тях, то други им стават съюзници. Тези, които живеят в Мали от години воюват за независимост и влизат в различни чужди конфликти.

Туарегите са смел, войнствен народ, следващ собствени правила за чест и възприемане на света. Оцелели са хиляди години, като не са позволили да бъдат асимилирани и не са забравили своята култура и самобитност. А днес гордо носят славата си на рицарите на пустинята.

Прочетете за още едно любопитно племе:

Хунзите – загадъчните столетници от Хималаите

Отговор