Най-страшният престъпник в света – Кони Касапинът

Човекът, отговорен за най-продължителния кървав конфликт в Африка

0
Кони
Кони - жестокост, сравнима с малцина. Photo credit: **AB** via Foter.com / CC BY

Избиват невинни. Отвличат деца. За да пресекат пътя им към бягство, карат децата да убиват собствените си майки. После тези деца или се превръщат в безмилостни убийци, или стават пушечно месо. Момичетата биват изнасилвани, превръщани в секс робини и съпруги на бойци, принудени да раждат децата им. И те няма къде да отидат. Защото Джоузеф Кони и неговата Божия армия за съпротивление са единственото, което имат. Омагьосан кръг, в който болката и смъртта вървят рамо до рамо.

Днес в Lifebites.bg ще ви разкажем за поредното чудовище, което извършва зверства уж в името на някакво свое извратено разбиране за религията си. И ако си мислите, че ще стане дума за поредния ислямски екстремист-главорез, грешите. Касапинът от Уганда

Кони е … християнин

Отговорен е за най-продължителния кървав конфликт на територията на Африка. Конфликт, започнал през 80-те години на ХХ век и продължаващ до днес.

Кони Уганда
Кони от Уганда.

Джоузеф Кони се ражда в началото на 60-те години в Уганда. Баща му е учител и активист в местната католическа църква. Кони е най-малкото от шестте деца в семейството. Като дете живее в бедност. Храната на масата основно идва от малката градина, поддържана от майка му с помощта на братята и сестрите му. Като ученик не е сред отличниците, но се отличава с чувството си за хумор, учтивостта си, любовта към футбола и изключителните танцови умения. Включва се в църковните дела като помощник на баща си. Впоследствие напуска училище и започва работа в малка църква при брат си, който се занимава тайно с вещерство и знахарство.

Кони Уганда
Екстремист християнин, който убива от името на Светия дух

През 1986 г. по собствените му думи, му се явява Светият дух. Заповядва му да създаде Божията армия за съпротивление и да я поведе в битка за създаването на християнско-теократична държава на територията на Уганда. Тази държава трябва да се основава на Библията и Десетте божи заповеди

Оттогава до днес зверствата не спират. Според различни източници броят на отвлечените от армията на Кони деца е между 30 000 и 70 000. Екзекутираните невинни жертви са може би над 100 000. Действието се развива на територията на няколко държави – Уганда, Централноафриканската република, Демократична република Конго.

Идват през нощта. Отвличат. Убиват. Изнасилват. Или чакат в засада. Бият до смърт. Посичат с мачете. Стрелят. Обезобразяват. Според оцелели, бойците са момчета на възраст между 6 и 30 години.

Кони Уганда жертви
Жертвите на Кони и неговите главорези, когато оцелеят

През 2005 г. Международният наказателен съд в Хага издава заповед за ареста на Кони и подвеждането му под отговорност за безбройните му военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

В списъка им с най-страшни престъпници Кони е на първо място!

Обвинителите посочват, че той не се бори за никаква кауза, а само за утвърждаване на собствената си власт. Не е подкрепян от никого. И използва мирни преговори само, за да се превъоръжава. След това става още по-жесток.

Евелин Амони
Евелин Амони. Photo: Theresia Thylin/UN Trust Fund

Добрата новина в тази брутална история е, че все повече хора успяват да избягат от чудовищната Божия армия. Сред спасилите се е Евелин Амони, една от 27-те съпруги на Кони. Отвлечена, когато е на 12 години. Родният й град е буквално опустошен от свирепите убийци. Докато е в плен на жестокия командир, му ражда 3 деца, едно от които изчезва безследно преди повече от 10 години. Успява да избяга с двете си останали рожби и осиновява още две от децата на главореза, останали без майка. Сега Евелин оглавява мрежа за защита правата на жени, живяли в плен или засегнати от войната.

Историите на предалите се са колкото жестоки, толкова и драматични. И това отчитат и съдиите в Международния наказателен съд. Защото освен престъпници, те са и едновременно с това жертви на един още по-голям престъпник.

В началото на тази година пред Международния наказателен съд се изправи Доминик Онгвен, смятан за най-важен сподвижник на Кони. Бяха му повдигнати 70 обвинения за

военни престъпления и престъпления срещу човечеството

Отвлечен е на 10-годишна възраст. Принуден е да се бие, за да оцелее. Впоследствие показва качества и се издига в йерархията на бруталната организация. Компенсира личната си болка с жестокости. По някаква причина губи доверието на Кони и е поставен под домашен арест. Става му ясно, че краят му наближава и успява да избяга. Предава се на международните сили, издирващи бандата.

Доминик Онгвен
Доминик Онгвен пред Международния наказателен съд в Хага.   Photo credit: ICC-CPI

Година по-късно, преди броени дни в началото на 2016 г., се предаде друг висш командир – Окот Джордж Одек. Отвлечен на около 8-годишна възраст, прекарва в групировката около 22 години. Бързо си спечелва репутацията на изключително лоялен воин, тъй като освен всичко останало, е и от племето, от което произхожда самият Кони. Назначен е за един от личните охранители на Касапина. Редом с това, на едва 20-годишна възраст поема командването на един от отрядите – твърде млад дори за тази организация.

Окот Джордж Одек Джоузеф Кони
Окот Джордж Одек (вляво) и Джоузеф Кони

Според организацията Невидимите деца (Invisible Children), която от години се е посветила на борбата срещу чудовищната Божия армия за съпротивление, предаването на Одек е изключително важен знак. Възможно е

липсата на перспектива вече да е съвсем ясна

за Кони и сподвижниците му. А и все повече от тях разбират, че ако се предадат, ще бъдат съдени, а не моментално избити. Ако повечето искат да избегнат точно това, други явно го намират за приемлива алтернатива. Защото ще останат живи.

Въпреки всичко, повече от 10 години след началото на официалното му издирване, от Касапина от Уганда няма и следа. Атаките далеч не са така многобройни и смъртоносни. Но продължават. Буквално всеки ден има поне една жертва на екзекуция и/или отвличане от страна на армията на Кони. Дали скоро ще видим Кони в светлините на прожекторите – заловен, обвинен и съден?

Кони Уганда
Касапинът от Уганда – Кони

П.П. Същинската си световна известност Джоузеф Кони дължи на организацията Невидимите деца. Техния филм можете да видите тук.


Вижте още: Бялата вдовица – най-страшната терористка в света

Отговор