98-годишната йога инструкторка, която ще ви вдъхнови

йога инструкторка
Индийката е втората най-стара йога инструктурка в света.

Нанамал Ама е от онези хора, на които всички благородно можем да завиждаме. Заради безупречното здраве, силния дух и преклонната възраст, на която все още е в топ форма и се чувства превъзходно. Тя e втората най-възрастна йога инструкторка в света след притежателката на рекорда на Гинес в тази категория – едва няколко месеца по-голямата Тао Линч.

98-годишната йога Нанамал Ама

все още обучава и вдъхновява стотици свои последователи и ученици.

Родената в Коимбаторе индийка започва да се занимава с йога, когато е едва на 10 г. Първите ѝ учители са нейните собствени баба и дядо. Земеделци, които след изморителния работен ден, винаги намирали време и сили да практикуват любимата си йога.

Нанамал Ама
Нанамал Ама е на 98 г., но това не я спира да е в топ форма.

Нанамал Ама е доказателство за това, че годините са просто цифри, а не определено състояние на духа и тялото или начин на живот. Въпреки своите 98 г., тя се чувства чудесно и два пъти дневно задължително се отдава на древната индийска наука. Сутрин – със своите ученици, вечер, преди да легне – сама вкъщи. Хората, които обучава йога инструкторката възприема като свои родни деца. А те са на възраст от няколко годишни (5-6) до любители на йогата, надхвърлящи 50, 60 и дори 70 г.

Непоколебимото си здраве, макар вече близо до 100-те, Нанамал Ама категорично приписва на йогата. Неостаряващата индийка споделя, че

никога не ѝ се е налагало да посещава болница

и не е имала нужда от каквито и да било лекарства. “Все още съм силна и здрава, благодарение на обичта ми към упражненията, които правя. И нито съм посещавала болница, нито съм пила лекарства до този момент.” – казва Нанамал Ама.

Най-възрастната жена йога инструктор е майка на двама синове и три дъщери. Вече има и няколко внуци. Учениците си приема в собствената си къща, където се провеждат часовете по йога, а броят им достига до над 100 души на ден. Нанамал Ама и до днес изпълнява някои от най-трудните асани, които са непосилни дори и за много далеч по-млади от нея хора. Един от нейните ученици пък разказва през смях, че е 55-годишен, но Нанамал не спира да го нарича “младеж”.

Нещото, което най-много изумява последователите ѝ, пък и всички хора по света е, че жилавата индийка все още може да задържи цялото си тялото в хоризонтална позиция, държаща се единствено върху ръцете си. Тоест да изпълнява т.нар. поза паун. Освен това

прочутата йога инструкторка Нанамал събира очите на всички

правейки без проблем челна стойка и множество други предизвикателни асани от йогата.

Нанамал Ама - йога
Нанамал все още изпълнява някои от най-трудните асани в йога.

Любопитен е фактът, че неостаряващата йога инструкторка никога не е носила панталони или удобни спортни екипи.

Нося единствено нашето традиционно сари. И въпреки това мога да изпълня над 50 йога пози.”

– потвърждава вдъхновяващата индийка.

Неуморната старица разказва още, че режимът ѝ е да си ляга рано вечер и да става в 4.30 всяка сутрин. Колкото до храненето – залага основно на бобени и зърнени култури и избягва ориза и месото.


Вижте още… Джим Морис: Културистът, разбил всякакви стереотипи


В продължение на дългогодишната си преподавателска дейност Нанамал Ама печели няколко златни медала и различни трофеи. Но и дълбоко признание както на местно, така и на световно ниво, особено в йога общностите. Няколко световни йога федерации са канили индийката да се присъедини към тях, но тя все пак

решава да остане и остарее в родината си

Надяваме се с този текст да сме ви вдъхновили и да сме ви изпълнили с много сила и вяра за света, живота и самите вас. И ви съветваме всеки път, когато имате лош ден или сте изгубили надежда да си го препрочитате. Ей така, за да повдигне самочувствието ви и да си спомните, че светът не е чак толкова черен и лош. И че в крайна сметка всичко зависи най-вече от нас самите и от перспективата, от която го гледаме.

1 КОМЕНТАР

  1. И ние имаме баба на 90 год в перфектно здраве, тя е на корицата на книгата С ЙОГА ДО 100 ГОДИНИ!

Отговор