Бежанци влизат в Европа на колело

Контролно-пропусквателният пункт Сторског е новата врата към Европа

0

Стотици бежанци преминават от Русия в Норвегия, карайки колело, след като руските власти забраниха преминаването на границата пеша.

Бежанците използват всевъзможни колелета, включително и детски, за да преминат заветната граница и да се доберат до Европа. След като рискуват живота си по време на пътуването си от Сирия и Афганистан, те изминават последните километри от заветния им път към Европа на велисипеди, преминавайки през контролно-пропусквателния пункт Сторског. Повечето бежанци пристигат в Мурманск, а оттам се отправят на 220-километрово пътуване през тундрата към малкия миньорски град Никел на границата с Норвегия.

111CFBB9-E208-4828-8E0D-2957A151613F_w640_s

Местните, които живеят в района правят страхотна търговия, като продават “пакет” за преминаването на границата на цена от 130 паунда, който включва – такси от най-близкия град до границата и наем на велосипед.

Голяма част от бежанците купуват детски сгъваеми колелета, защото те са по-евтини от тези за възрастни

След това изминават разстоянието от около 120 метра през ничията земя между двете страни и влизат съвсем легално в Европа. След като преминат границата, емигрантите захвърлят непотребните им вече велосипеди.

2DB2420A00000578-3287172-image-a-11_1445646252706

Въпреки, че Норвегия е доста по-далеч от Турция или Гърция, тя се оказва притегателна точка за бежанците от Сирия, Ирак, Афганистан и Ливан, които предпочитат дългия път през Русия вместо късото, но опасно пътуване с лодка през Средиземно море.

Миналата година през Сторског са преминали едва седем бежанци, но Руне Рафаелсон, кмет на близкия град Киркенес твърди, че тази година броят им ще надхвърли 10 хил. души, с което населението в района ще се удвои. Ето защо в Киркенес норвежките власти строят нов приемателен център, който да приюти тълпите от бежанци, прииждащи в страната.

D646C81D-7C4F-4717-8243-BE53858C24DB_w640_s

Според Рафаелсон напливът на бежанци е дирижиран от Кремъл в резултат на санкциите, наложени от Норвегия. Той посочва, че съседна Финландия, която не е член на НАТО и която има по-топли отношения с Русия, както и далеч по-дълга граница не е залята от емигрантска вълна.

Използването на велосипеди за придвижване не е новост сред мигрантите. Хиляди от тях, които пристигнаха в Македония през юни, също използваха двуколесните превозни средства за придвижване в посока Сърбия, след като им беше забранено да използват обществения транспорт.

Отговор