Хели Лав: Нежният враг на Ислямска държава

0

Тя е млада, едва 26-годишна. Хубава, с огненочервени или гарвановочерни коси и силен грим. Тя е нестандартна и силно провокативна. Кюрдско момиче, родено в Иран, недалеч от границите на страната с Турция и Ирак. За мнозина тя е кюрдската Шакира, за други – лъвското момиче. Името ѝ е Хелън Абдула, известна е с артистичния си псевдоним Хели Лав.

Хели Лав
Хели Лав

Борбата е нейната съдба. Ражда се по време на войната в Персийския залив. Родителите ѝ са бивши бойци от Пешмерга – кюрдските военни формирования. По времето на режима на Саддам Хюсеин, семейството ѝ е заплашено със смърт.

Тяхното спасение е бягството

Емигрират във Финландия, където Хели блесва с таланта си на танцьорка. На 18 години похарчва всичките си спестявания за самолетен билет до Лос Анджелис, вярвайки в американската мечта. Но реалността се оказва брутална – живее в бедна квартира с хазяин, който не спира да я рекетира за пари. Оцелява на крекери за 1 долар. Прави опити да се докаже таланта си пред музикални продуценти, но повечето я убеждават, че това, което тя предлага не е онова, което пазарът търси.

Хели Лав
Хели Лав в родния Кюрдистан. Снимки: Личен архив на певицата, специално предоставен на Lifebites.bg

На ръба да се откаже, внезапно съдбата ѝ се усмихва. С нея се свързва прочут музикален продуцент и тя начаса напуска Лос Анджелис, за да се установи в Ню Йорк. Скоро след това издава първия си албум, чийто сингъл Risk It All (Рискувам всичко) се оказва тотален успех. Заявен като прокюрдски антивоенен химн, във Финландия почти мигновено оглавява класациите, конкурирайки хита на Риана Diamonds. А видеоклипът към песента предизвиква абсолютна буря в Близкия Изток, събирайки над 4 милиона гледания в YouTube.

[Вижте още: Жените в миналото на Иран и Афганистан]

Хели Лав
По време на снимките на клипа към песента Революция.

Разпространението му е толкова лавинообразно, че едва 24 часа след промоцията му, Хели напълва новинарските емисии. Заедно с това заваляват смъртни заплахи и дори порицание от членове на собственото й семейство. Младата певица, актриса, танцьорка и хореограф Хели Лав не спира дотук! Апетитът идва с яденето, както има една дума.

Хели Лав решава да отиде директно на предна линия на най-ужасяващия фронт към днешна дата.

Хели Лав
Хели във видеото на първия си сингъл Рискувай всичко

Изправя се директно срещу ДАЕШ – Ислямска държава. Облича военна униформа, взима оръжие в ръце и записва Revolution (Революция). Във видеоклипа заснема истински бойци от Пешмерга, а обикновените хора, са реални жертви на ДАЕШ в живота.

Видеоклипът е заснет на едва 3 километра от границата с Халифата. По време на снимките дори има престрелка. Но това не спира младата жена. Твърдо решена е да доведе започнатото до край. Изправя се открито срещу крайните ислямисти, вдъхвайки кураж на всички, които им се противопоставят. А по време на снимките получава разрешение да изстреля снаряд срещу ДАЕШ. Това буквално я екзалтира, по собствените й думи.

Хели Лав
На танк досами границата с Ислямска държава (ДАЕШ).

Запитана от Fox News дали се е страхувала да отиде там, Хели Лав отговаря: „Не. За мен посланието е по-важно от всичко. Исках да покажа истината. Стотици хиляди воини от Пешмерга се бият в тази война и това ми даваше кураж през цялото време“.
След пускането на клипа реакцията на Ислямска държава е недвусмислена – смъртна заплаха.

Включена е в списък с най-търсените врагове на Халифата, а за главата ѝ е обявена награда от 100 000 долара.

Хели Лав
Хели с кюрдските воини Пешмерга.

Заплахи са отправени и към семейството ѝ. За нея обаче всичко това е сякаш нереално. Опитва да се концентрира върху посланието на видеото. А то е: СВОБОДА. МИР. СПРАВЕДЛИВОСТ. И пояснява, че е видяла как ДАЕШ убиват, мъчат, изнасилват, обезглавяват, изгарят невинни хора.

„Те не искат просто да унищожат Кюрдистан. Те искат да съсипят целия свят“.

Ето защо тя се чувства част от тази война. Длъжна е да противостои. А като артист няма друго оръжие, освен песните.

Вижте още: Интервюто, което Хели даде специално за Lifebites.bg:
Първа част – Хели Лав: Проблемът с бежанците ще остане
Втора част – Хели Лав: Вярвам, че в света няма страх

Отговор