Бялата вдовица – най-страшната терористка в света

Британката е най-издирваната жена терорист в света, смятана за отговорна за смъртта на над 400 невинни

0

Топъл септемврийски ден през 2013 г. Търговски център в кенийската столица Найроби е пълен с туристи и местни хора, за които този ден ще се окаже последен. Внезапно пред един от входовете на мола спират няколко коли и от тях изскачат мъже, облечени в черно и с прикрити лица. Влизат и

заливат коридорите с дъжд от куршуми

Убиват наред. Взимат множество заложници. Карат ги да цитират Корана или ги питат за имена на исторически личности, свързани с пророка Мохамед. Който се затрудни да отговори бива моментално екзекутиран. Кървавият кошмар продължава 4 дни. Убити са 61 души, ранени са над 170.

Терористичната организация Ал Шабаб, клон на Ал Кайда в Източна Африка, поема отговорност за нападението. По време на заложническата криза ислямистите публикуват в социалните мрежи съобщения, които според специалисти са писани от британец или американец, чийто майчин език е английският. Впоследствие свидетели на драмата казват, че сред нападателите е имало бяла жена, говореща с британски акцент. Днес Lifebites.bg ще ви разкаже за нея.

Саманта Бялата вдовица
Саманта с двама от синовете си.

Тази жена е най-издирваната терористка в света

Търсят я Интерпол, британските и американските тайни служби и тези на още 200 държави в света. Британка, майка на 4 деца. Със светли очи и кестеняви коси. Наричат я Бялата вдовица заради бялата ѝ кожа и ранното ѝ овдовяване. Казва се Саманта Лютуейт. Отговорна е за смъртта на най-малко 400 невинни жертви.

Саманта като ученичка.
Саманта като ученичка.

Саманта е родена през 1983 г. в Северна Ирландия в семейството на британски военен и ирландска католичка. Когато е около 10-годишна семейството ѝ се премества в северна Англия, а скоро след това родителите ѝ се развеждат. Момичето трудно приема разпада на семейството си. Страда тихо и намира подкрепа в съседи – мюсюлманско семейство. Години по-късно, под тяхно влияние, когато е на 17, Саманта решава да приеме исляма. Отказва се от вярата на изневерилите родители. Приема името Шерафия и се покрива с хиджаб.

Според хора, които познават Саманта от дете, тя била

съвсем обикновено момиче

Но страдала от лоша самооценка и ниско самочувствие. Това споделят и близки на семейството ѝ. Била абсолютно слабоволева и не проявявала никаква инициатива. В същото време, се славела с радикалните си възгледи и опитите да радикализира деца в училището, където учела. А преподавателите ѝ били силно обезпокоени от поведението ѝ.

Горе долу по времето, когато приема исляма, Саманта-Шерафия се запознава с първата си любов Джермейн Линдзи в интернет чат. Три години по-късно се женят. На 7 юли 2005 г. Линдзи става световноизвестен, след като се самовзривява на спирка Пикадили в лондонското метро, убивайки 26 души. По това време Саманта е на 22 години, бременна с второто им дете. Тогава, непосредствено след атентатите, Бялата вдовица заявява пред английските медии, че не споделя екстремистките възгледи на вече покойния си съпруг. И

проплаква, че светът ѝ се е сгромолясал

Саманта Лютуейт Бялата вдовица
Щастливо семейство? Саманта с първия си съпруг – атентаторът самоубиец Джермейн Линдзи

Година или две по-късно Саманта се омъжва за втори път за лондончанин от кенийски произход. Твърди се, че през 2007 или 2009 г. британката напуска родината си и заминава за Кения заедно с децата си. Известно време живее в Южна Африка, където с измама успява да получи паспорт. Впоследствие се завръща в източната част на екваториална Африка и се присъединява към терористичната организация Ал Шабаб, извършваща атентати на територията на Кения, Сомалия и Танзания.

Ал Шабаб владее близо една пета от територията на Сомалия. Опитва се да наложи крайни ислямистки закони, забранявайки музика, танци, футбол, дори рингтоновете на мобилните телефони. С годините Саманта успява да се издигне много в организацията, тъй като голяма част от лидерите ѝ са убити при въздушни атаки с дронове.

Отговаря за финансите, за вербуването на новобранци, за купуването на деца от бедни семейства срещу сумата от 300 британски паунда, за обучението на жени камикадзета. Изпраща 15-годишни деца, силно надрусани с хероин и опасани с експлозиви, на брутални кървави мисии. Самата тя обаче не е атентатор-самоубиец. Твърде важна е.

Бялата вдовица е организатор на кървави нападения. Ключова фигура

През 2012 г. са установени близки връзки между Саманта и съпругата на най-големия спонсор на Ал Кайда в Източна Африка. В този момент кенийската полиция я поставя под постоянно наблюдение.

Бялата вдовица Саманта Лютуейт
Фалшивият паспорт, с който Бялата вдовица се придвижва в Африка, е на името на Натали Файе Уеб.

При атаката над мола в Найроби Бялата вдовица е сред основните заподозрени. От Ал Шабаб отричат тя да е имала участие в нападението, но властите разполагат с достатъчно данни, че британката е била основен мозък в организирането му. Властите откриват скривалище на терористите, в което са южноафриканският паспорт на Саманта и компютърът ѝ. А от информацията в него се разбира, че тя е посветила цели 8 години от живота си на обучението да прави бомби. Намерено е и стихотворение, посветено на Осама бин Ладен малко след смъртта му.

По това време английските власти официално предупреждават, че Саманта е изключително опасна и организира нападения срещу цивилни цели, предимно обществени сгради, пълни с туристи. През 2012 г. по време на европейското първенство по футбол, тя е сред заподозрените за атака с гранати срещу бар, в който запалянковци гледат четвъртфинала между Англия и Италия.

В средата на 2014 г. Бялата вдовица се омъжва за трети път

Неин съпруг става един от лидерите на Ал Шабаб в Сомалия, известен като Шейх Хасан. Предполага се, че така тя се опитва да си осигури защита, тъй като сомалийският ѝ език не е добър, но роднините биха дали живота си, за да я защитят.

През ноември 2014 г. руска информационна агенция съобщава, че Саманта е убита при сблъсъци в Украйна. Според руската версия, жената е простреляна от снайперист на проруските сепаратисти, за чието залавяне украинските власти са обявили награда. Английските власти обаче отричат тази информация и искат доказателства, които така и не са предоставени.

Ал Шабаб тероризъм
Терористите оставят ужасяваща гледка, след като нахлуват в университета в Гариса.

Няколко месеца по-късно, в началото на 2015 г., отново се чува за Бялата вдовица. В Сомалия е заловен лидер на Ал Шабаб, който се съгласява на споразумение с властите – да предаде жената терорист. По негова информация тя най-често може да се види в джунглите по границата с Кения, в компанията на десетки атентатори-самоубийци. Никога не нощува два пъти на едно място – постоянно е в движение. Облечена е изцяло в черно, носи ръкавици, плътно покрива лицето си, за да не я издаде бялата ѝ кожа. Измъква се на косъм, но знае добре как да го прави. И успява години наред. По данни на сомалийските сили за сигурност Бялата вдовица е много зла и изключително умна –

 

„тази жена седи отдясно на лидера на Ал Шабаб и насочва атаките“

Скоро след това, в началото на април 2015 г., въоръжени терористи нахлуват в кампуса на университета в кенийския град Гариса. Стрелят наред. Когото заловят, го карат да цитира Корана. Ако не успее – разстрел. Подобно на мола в Найроби преди две години, в университета ислямистите екзекутират най-вече не-мюсюлмани. Убити са 148 студенти, ранени са 79.

Това е поредният случай, в който властите подозират, че мозъкът на нападението е Бялата вдовица от Албиона. И се заканват, че няма да се откажат, докато не я заловят или ликвидират.

03
Бялата вдовица

Вижте още кой е най-страшният престъпник в света – Кони Касапина

Отговор